x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαγιόπουλος, ελληνικής καταγωγής σίγουρα, είναι όμως και ομογενής;

Τι υπερηφάνεια νιώσαμε στην είδηση ότι η τρανή Αμερική επιστράτευσε έναν ομογενή για να σώσει ό,τι απέμεινε από την Silicon Valley Bank, αλλά και πιθανόν το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και πιο πέρα!

Και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι είναι ομογενής, γιατί το όνομά του, Timothy J. Mayopoulos -Μαγιόπουλος- δεν γίνεται να είναι πιο ελληνικό.

Είναι όμως ομογενής; Δυστυχώς δεν φαίνεται να είναι.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία όμως ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Οτι δηλαδή κάποτε, πριν μερικές γενιές, κάποιος Μαγιόπουλος διέσχισε τον Ατλαντικό με πλοίο, πέρασε από το Εllis Island, θα είδε με μεγάλη συγκίνηση το Αγαλμα της Ελευθερίας και θα ξεκίνησε μετά από ατελείωτες ταλαιπωρίες την ζωή του στην Αμερική.

Πού να φανταζόταν αυτός ο Μαγιόπουλος ότι κάποτε, κάποιες γενιές αργότερα, ένας απόγονός του θα διοριζόταν ως ο φύλακας άγγελος του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ;

Ωστόσο, όσο κι αν έψαξα το ιστορικό του, δεν βρήκα καμία αναφορά στην ελληνική του καταγωγή. Βρήκα ότι σπούδασε στο Cornell και στη Νομική Σχολή του N.Y. University. Βρήκα ότι εργάστηκε σε κορυφαίες θέσεις στις μεγαλύτερες τράπεζες ως νομικός σύμβουλος.

Πουθενά όμως δεν βρήκα κάποια αναφορά στην καταγωγή του.

Βέβαια, ο άνθρωπος δεν είχε υποχρέωση να το αναφέρει. Εδώ γεννήθηκε, εδώ μεγάλωσε κ.τ.λ.

Απορεί όμως κανείς γιατί δεν το αναφέρει. Από αδιαφορία, από έλλειψη ψυχολογικού δεσμού με την καταγωγή του, από ντροπή;

Κι αν ναι, αν κάποιο από αυτά ισχύει, δεν φέρει ευθύνη η οικογένειά του, αλλά και εμείς όλοι ως Κοινότητα;

Ετσι, o κύριος Μαγιόπουλος απομακρύνθηκε εντελώς από τις ρίζες του.

Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι διατηρεί αυτό το μακρύ, το δύσκολο στους Αμερικανούς να το προφέρουν όνομα, Timothy J. Mayopoulos. Θα μπορούσε να το κάνει π.χ. Μayo.

Και να ζούσε σε μια απομακρυσμένη περιοχή των ΗΠΑ, να πεις, ε, εντάξει.

Στην Νέα Υόρκη έζησε όμως.

«Φταίει» αυτός; Ισως. Ισως όμως να φταίμε και εμείς που δεν έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν και δύσκολους ή αδιάφορους Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής.

Δεν είναι αυτός ο μόνος που δεν έχει καμία σχέση με την Κοινότητά μας. Πρέπει να είναι χιλιάδες. Κάτω από κάθε πέτρα υπάρχει κι ένα ελληνικό όνομα. Τους πλησιάζει κανείς άλλος εκτός από τον πάτερ Αλεξ; Δεν νομίζω.

Εχουμε λοιπόν πολλή δουλειά να κάνουμε.

Και, δυστυχώς, μας λείπουν οι ηγέτες με όραμα να ανεβάσουν την Κοινότητα ακόμα πιο ψηλά. Πολύ πιο ψηλά.

Παρεμπιπτόντως, κύριε Timothy J. Mayopoulos, αν και το επιχειρήσαμε δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας. Δεν το λέμε αυτό με παράπονο. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πόσο απασχολημένος είστε.

Αν παρ’ όλα αυτά τύχει να έρθουν αυτές οι γραμμές στην προσοχή σας -το σχόλιο αυτό μεταφράζεται και στα αγγλικά- κι αν κάπου σας αδικώ, όχι βέβαια σκόπιμα αλλά από έλλειψη ενημέρωσης, αν θέλετε να πιούμε ένα ούζο και να μιλήσουμε για την καταγωγή μας -δεν είναι δα και τυχαία, αυτό σίγουρα το διδαχτήκατε στα πανεπιστήμια που πήγατε- εδώ είμαι, 24/7.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πώς βρήκες την Ελλάδα», με ρώτησε ένας φίλος μου, μετά την επιστροφή μου στη Νέα Υόρκη, από πρόσφατο, τότε, ταξίδι εκεί.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ