x
 

Συνεργάτες

Μάλλον θα φταίει ο Χατζηπετρής

16 Μαρτίου 2024
Του Δημήτρη Οικονομάκη

Περίπατος στο πάρκο αγκαζέ, η γυναίκα μου μ’ αφήνει για να μεταφέρει μια σακούλα ατάκτως ερριμμένη στον κάδο αποκομιδής.

Της λέω, είσαι με τα καλά σου, μαζεύεις τα σκουπίδια των άλλων, μου λέει, τα σκουπίδια των άλλων γίνονται δικά μας, της λέω, άσε τις υπερβολές υπάρχει δημοτική υπηρεσία, μου λέει, εμείς είμαστε ο Δήμος και ο καθένας είναι υπεύθυνος για την πόλη και το λέει κι ο Περικλής.

Κι επειδή το λέει ο Περικλής τι έγινε, της λέω, δεν είναι σωστό επειδή το λέει ο Περικλής, μου λέει, αλλά όταν κάτι είναι σωστό καλύτερα να το λέει ο Περικλής παρά εσύ γιατί το σωστό γίνεται διαχρονικό και πειστικό και να διαβάσεις τον Επιτάφιο και μ’ αγριοκοιτάζει και λέω εντάξει, φτάνει, παραδίνομαι, έχεις δίκιο.

Βέβαια, η γυναίκα μου είναι Γαλλίδα και δεν ξέρω αν όλοι οι Γάλλοι σκέφτονται έτσι, πάντως εμείς οι Ελληνες ένα θέμα με την Πολιτεία το ‘χουμε.

Εμείς από ‘δω, η Πολιτεία απέναντι.

Φαίνεται στο πού θα πετάξουμε τα σκουπίδια κι αν θα παρκάρουμε στις διαβάσεις για άτομα με αναπηρία.

Στο πώς εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας προς το κράτος, πώς σεβόμαστε την δημόσια περιουσία, πώς τιμούμε την έννοια «δημόσιος υπάλληλος» που από λειτούργημα κατάντησε χλευαστικός χαρακτηρισμός, πώς αντιδρούμε στην αξιολόγηση όλων μας.

Και βέβαια, ποιους, πώς και γιατί ψηφίζουμε.

Αυτά και πολλά άλλα συναφή αφορούν στην «ευθύνη του πολίτη».

Από τη άλλη, οι εκπρόσωποι μας, εξ επαγγέλματος ή συγκυρίας πολιτικοί, φέρουν το βάρος της «πολιτικής ευθύνης» απέναντι σε εμάς, τους πολίτες και πελάτες.

Κανονικά αυτό θα σήμαινε την δική τους αγωνιώδη προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούν στο υψηλό καθήκον.

Την επιδίωξη της κριτικής αποτίμησης του έργου τους.

Την συνεχή αυτοαξιολόγησή τους.

Μόνο που η κακοπαθημένη αυτή «πολιτική ευθύνη» έχει αποκτήσει το αντίθετο νόημα.

Είσαι περιφερειάρχης, υπουργός, πρωθυπουργός, κάτι σπουδαίο τέλος πάντων, και τα κάνεις θάλασσα.

Αν το πράγμα δεν κοστίζει, λες mea culpa, δικαιούμαι ένα λάθος ρε παιδιά και συνεχίζω.

Αν πρόκειται για την καθυστέρηση των εγκαινίων του μετρό, την αθέτηση κάποιας υπόσχεσης ή την αναγνώριση θεμάτων πλην της υφαλοκρηπίδας με τους κακούς γείτονες ή το κρέμασμα των αντιπάλων σου στα μανταλάκια, εντάξει.

Αν όμως η παράλειψη, η αβλεψία, η έλλειψη ελέγχου οδηγεί σε μια τραγωδία στη βάρδια σου…

Ε, τότε παίρνεις την «πολιτική ευθύνη». Η οποία λειτουργεί ως η κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Γιατί η ανάληψη τέτοιας ευθύνης έχει νόημα όταν συνοδεύεται από παραίτηση, αποχώρηση από τον δημόσιο βίο, μόνιμη παραμονή σε τόπο εξιλέωσης, σε μοναστήρι ή αμισθί κοινωφελή εργασία για μια δεκαετία. Αν δεν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες δηλαδή.

Αλλά μπα…

Παίρνεις την «πολιτική ευθύνη» και συνεχίζεις ή παραιτείσαι και ξεπαραιτείσαι κατεβαίνοντας στις εκλογές, αναβαπτιζόμενος από τους «υπεύθυνους πολίτες».

Τους οποίους εσύ ή κάποιος αντίστοιχος βόλεψε σε θέσεις ευθύνης, αξίζουν δεν αξίζουν, και δεν τους κουνάει κανείς.

Δε φταις εσύ, ούτε κι εμείς. Μάλλον θα φταίει ο Χατζηπετρής.

Η «ευθύνη του πολίτη» στέλνει θερμό χαιρετισμό στην «πολιτική ευθύνη».

Αλληλοσυγχαίρονται και η ζωή τραβάει την ανηφόρα.

Μια ξεχασμένη σακούλα στο πάρκο, ο αδιάφορος πολίτης, ο ψηφοφόρος οπαδός, ο βολεψάκιας υπάλληλος, ο νυσταγμένος σταθμάρχης, ο πέρα βρέχει υπουργός, οι μικρές κακοτεχνίες της ζωής μας, οι παλιές κι οι επερχόμενες τραγωδίες, ένα τρένο.

* Από την εκπομπή «Καθρέφτης» του Χ. Μιχαηλίδη στην ΕΡΑ 1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόλεμος Ουκρανίας + ΝΑΤΟ με Ρωσία, ανεβαίνει το.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ