x

Πολιτική

Μαλόνι, Γιάνναρης και Γουνάρδης για το δικαίωμα στην έκτρωση

26 Ιουνίου 2022
Επιμέλεια: Χ. Αθανασάτος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πολιτικούς κραδασμούς και σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος η απόφαση – κόλαφος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίος, επί της ουσίας, ανατρέπει την καθιέρωση του καθολικού δικαιώματος στην έκτρωση, που είχε επέλθει από την ιστορική υπόθεση Roe v. Wade, τη δεκαετία του ‘70.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρη – η ανατροπή της υπόθεσης Roe από τους Ρεπουμπλικανούς δεν αφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αλλά την αφαίρεση του δικαιώματος στη σωματική μας αυτονομία», τόνισε, αρχικά, η φιλέλληνας ομοσπονδιακή βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), που μίλησε για μια «ντροπιαστική απόφαση».

«Αυτή η ντροπιαστική απόφαση θα στερήσει την πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών έκτρωσης σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τις ΗΠΑ και θα πλήξει δυσανάλογα τις κοινότητες που είναι ήδη περιθωριοποιημένες και πιο πιθανές για να βιώσουν ανισότητες, περιλαμβάνοντας τους έγχρωμους και πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα», είπε η κ. Μαλόνι.

Στην Πολιτεία Νέας Υόρκης, η οποία και αναμένεται να αποτελέσει μια από τις βασικές επιλογές στις οποίες θα προστρέξουν οι γυναίκες από τις περιοχές εκείνες των ΗΠΑ όπου θα επέλθουν οι περιορισμοί, η πολιτειακή αντιπροσωπεία ήδη προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση νομοθετικών αλλαγών, προκειμένου να «θωρακίσει» ακόμη πιο στέρεα το δικαίωμα για εθελούσιο τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Σε επίσημη δήλωσή του, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael GIanaris) στηλίτευσε την κίνηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και έκανε λόγο για διαχρονική ευθύνη των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων, οι οποίες ουδέποτε έχτισαν πάνω στην υπόθεση Roe v. Wade, ούτως ώστε να μην δώσουν περαιτέρω δυνατότητες για την ανατροπή του, έστω και δεκαετίες αργότερα.

«Αλλη μια μέρα, άλλη μια απαίσια και λανθασμένα ειλημμένη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο», αναφέρει αρχικά η τοποθέτηση του κ. Γιάνναρη, ο οποίος, στη συνέχεια, μίλησε για «επίθεση σε θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας».

«Αυτή η απόφαση επιτίθεται σε αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα για τις Αμερικανίδες κατά τον τελευταίο μισό αιώνα και ξεκάθαρα ανατρέπει την τόσο σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την υγειονομική και οικονομική δικαιοσύνη. Η Ομοσπονδιακή διακυβέρνηση απέτυχε να ενεργήσει αποφασιστικά, αποτυγχάνοντας να θεσμοθετήσει την υπόθεση Roe νομοθετικά κι επιτρέποντας στο Ανώτατο Δικαστήριο να λάβει μια τόσο κακή απόφαση», προσέθεσε ο Μιχάλης Γιάνναρης, καταλήγοντας ότι η πολιτική ηγεσία της Νέας Υόρκης δεν θα μείνει άπρακτη μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη.

«Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα ενεργήσει και είμαι ευχαριστημένος που η πλειοψηφία της Πολιτειακής Γερουσίας έχει ήδη θεσμοθετήσει την Roe. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους προκειμένου να επεκτείνουμε την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγεία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάνναρης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίσης ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης (Andrew Gounardes), προβλέποντας πως η απόφαση αυτή «θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ζωή των γυναικών».

«Σήμερα, εκατομμύρια γυναίκες έμαθαν από 6 μη εκλεγμένους δικαστές ότι τα σώματά τους δεν ανήκουν στις ίδιες. Η απόφαση αυτή θα έχει ξεκάθαρες και άμεσες επιπτώσεις στην ζωή και την υγεία των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα.  Η απόφαση αυτού του Δικαστηρίου να καταπατήσει μια πεντηκονταετία συνταγματικού προηγουμένου και να βάλει τις γυναίκες, τους παρόχους υγειονομικής ασφάλισης και τις οικογένειες σε ξεκάθαρο κίνδυνο, είναι κάτι που το βλέπαμε να έρχεται, αλλά είναι κομβικό για τη δημιουργία προηγουμένων για το μέλλον», ανέφερε ο Ανδρέας Γουνάρδης, υπενθυμίζοντας επίσης, με τη σειρά του, ότι η Πολιτεία Νέας Υόρκης έχει ήδη μεριμνήσει για την κατοχύρωση της έκτρωσης στην υγειονομική ασφάλιση.

«Με αυτή την απόφαση, παραμένω δεσμευμένος να παλέψω σκληρά και να κάνω ό,τι μπορούμε ως Πολιτεία για να προστατεύσουμε τις ασθενείς που προχωρούν σε έκτρωση και τους υγειονομικούς λειτουργούς που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, ανεξαρτήτως από πόσο μακριά ταξίδεψαν για να φτάσουν στη Νέα Υόρκη», είπε ο κ. Γουνάρδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την έντονη ανησυχία τους για τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ εκφράζουν Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή που θα σταλεί στον πρόεδρο Μπάιντεν.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ