x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαλώνουμε όταν δεν είμαστε μαζί

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι σε σχέση εδώ και ένα χρόνο περίπου. Με τον φίλο μου μέναμε στην ίδια πόλη για περίπου 4 μήνες, αλλά μετά εκείνος αναγκάστηκε να φύγει για δουλειά στην Γερμανία. Δυστυχώς, σε αυτήν την φάση της ζωής μου δεν μπορώ να τον ακολουθήσω, σκοπεύω όμως να το κάνω στο μέλλον. Η σχέση βέβαια, συνεχίζεται και βρισκόμαστε όσο πιο συχνά γίνεται. Το πρόβλημά μου είναι ότι, όταν βρισκόμαστε μαζί περνάμε τέλεια, είμαστε πολύ αγαπημένοι, αλλά όταν είμαστε μακριά ο ένας από τον άλλον μαλώνουμε και μένουμε για μέρες μαλωμένοι. Οι λόγοι δεν είναι πάντα σημαντικοί, αλλά οι καβγάδες εξελίσσονται άσχημα. Θέλω να πιστεύω ότι οι παρεξηγήσεις δημιουργούνται εξαιτίας της απόστασης και ότι όταν θα ζήσουμε μαζί δεν θα είναι τόσο έντονες. Θα ήθελα την γνώμη σας.

Αναστασία

Αγαπητή Αναστασία,

Μπαίνοντας κανείς σε μια σχέση από απόσταση έχει πάρει την απόφαση ότι θέλει η σχέση αυτή να συνεχιστεί. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα γιατί φανερώνει ότι η σχέση αυτή είναι σημαντική και για τους δύο. Αλλιώς ο ένας τουλάχιστον θα την διέκοπτε.

Το δεύτερο βήμα είναι ο αποχωρισμός και η προσαρμογή στη νέα ζωή. Στη φάση αυτή υπάρχει βέβαια η αίσθηση ότι ο άλλος δεν είναι μέρος της καθημερινότητας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη η συνειδητοποίηση της κατάστασης που έρχεται σταδιακά. Ο καθένας προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καινούρια ζωή και μοιράζεται, όσο γίνεται, την καθημερινότητά του με τον άλλον. Υπάρχει συχνή επικοινωνία, ακόμη και για πράγματα που το ζευγάρι δεν θα συζητούσε αν συμβίωνε.

Με την συνειδητοποίηση όμως της κατάστασης τα πράγματα αλλάζουν. Ο άλλος δεν είναι εκεί όταν ο σύντροφός του τον χρειάζεται, η διαφορά ώρας που μπορεί να υπάρχει δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα και οι απαιτήσεις της ζωής του καθενός, η δουλειά ή οι σπουδές μπορεί να τον απασχολούν σε βαθμό που να περιορίζεται η επικοινωνία με τον άλλον.

Παράλληλα, στη φάση αυτή ο καθένας από το ζευγάρι μπορεί να νιώσει την ανάγκη να φτιάξει την κοινωνική του ζωή, να γνωρίσει καινούριους φίλους, να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν πέρα από την επικοινωνία με τον άλλον.

Γι’ αυτό, πολύ συχνά μπορεί κανείς να αισθανθεί έντονη ζήλεια, να παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του άλλου, να κυριεύεται από ανασφάλεια κάθε φορά που ο άλλος κάνει κάτι διαφορετικό από τη συνηθισμένη του ρουτίνα, όπως για παράδειγμα όταν αρχίζει μία καινούρια δραστηριότητα με φίλους ή όταν βγαίνει με συναδέλφους μετά τη δουλειά. Η αμφιβολία για το αν η συνέχιση της σχέσης έχει νόημα, μπορεί να είναι βασανιστική για τον έναν ή και για τους δύο. Στη φάση αυτή συνήθως υπάρχουν έντονες συγκρούσεις ανάμεσα στο ζευγάρι.

Κάτι ανάλογο ίσως συμβαίνει και στη δικιά σας σχέση και μπορεί γι’ αυτό οι συγκρούσεις με τον σύντροφό σας να είναι πιο έντονες.

Ωστόσο, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή που θα πρέπει ο καθένας να αξιολογήσει τι του προσφέρει η σχέση και να πάρει ή όχι την απόφαση να εμπιστευτεί τον σύντροφό του και να συνεχίσει. Οταν η συνειδητοποίηση ότι ο άλλος είναι σημαντικός και ότι η επιθυμία να συνεχιστεί η σχέση παρά τις δυσκολίες έντονη, τότε η σχέση και η επικοινωνία του ζευγαριού περνάνε σε άλλο επίπεδο.

Συζητήστε, επομένως με τον σύντροφό σας, τι είναι αυτό που προκαλεί τις συγκρούσεις όταν είστε μακριά. Μπορεί να είναι η ανασφάλεια τού ενός ή και των δύο, μπορεί να είναι η περιορισμένη επικοινωνία κατά πρόσωπο. Ας μην ξεχνάμε ότι η επικοινωνία με μηνύματα μπορεί να δημιουργήσει πολλές παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Μην κόβετε την επικοινωνία με τον άλλον, όταν θυμώσετε ή όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Λύστε τα ζητήματα που σας απασχολούν άμεσα και με διάθεση συνεννόησης. Η ειλικρινής επικοινωνία, η ειλικρινής έκφραση των συναισθημάτων βοηθάει πολύ.

Βρείτε τρόπους να συναντιέστε όσο πιο συχνά γίνεται και προσπαθήστε να επικοινωνείτε όσο καιρό είστε μακριά, όταν και οι δύο έχετε τον χρόνο και τη διάθεση να προσφέρετε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον. Μοιραστείτε στιγμές χαράς και ευχαρίστησης, αλλά μην έχετε την απαίτηση ο σύντροφός σας να είναι διαθέσιμος κάθε φορά που εσείς θέλετε. Είναι καλύτερο να έχετε ορίσει τον χρόνο που θα επικοινωνείτε και να είναι συγκεκριμένη ώρα.

Ετσι ίσως τα προβλήματα και οι συγκρούσεις περιοριστούν. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να υπάρχει αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμός του άλλου.

Γιατί τότε ο καθένας μπορεί να έχει μία ζωή μόνος του και μαζί με τον σύντροφό του ταυτόχρονα. Τότε υπάρχει η αίσθηση ότι η σχέση προχωράει καλά και οτιδήποτε κάνει ο άλλος που τον βοηθάει να αναπτυχθεί ως προσωπικότητα ή να περνάει καλύτερα αντιμετωπίζεται από τον σύντροφό του με χαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η συμπλήρωση 20 χρόνων από το δημοψήφισμα (24 Απριλίου 2004) και την ηχηρή απόρριψη του σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων, την ίδια ώρα που έγινε αποδεκτό από το 64% των Τουρκοκυπρίων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ