x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μάνα: Ο σμιλευτής τκογένειας

Κύριε Διευθυντά,α να γράψω κάτι για την εορτή της Μητέρας. Η Μάνα είναι ο σμιλευτής της οικογένειας, η μήτρα της κοινωνίας, ο φύλακας και θεματοφύλακας της παράδοσης και κάθε αρετής της φυλής μας. Κράτησε άσβεστο το φως της οικογενειακής εστίας και διατήρησε ζωντανά και ανόθευτα τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα. Ιδιαίτερα εκείνη η αγρότισσα Ελληνίδα, ο επί γης μάρτυρας φρουρός του σπιτιού, δεν ζητούσε τίποτα για τον εαυτό της, ολοκαύτωμα για όλους!

Μέλισσα της αγροτικής οικονομίας. Δεν γνώρισε ώρες ύπνου και εργασίας ώσπου να ‘ρθει η ώρα της αιωνίας αναπαύσεως. Και όταν φέρνει το μωρό της στον κόσμο το νανουρίζει με τα πιο γλυκά τραγούδια! Και να πώς θέλει να το δει: «Νάσαι γεμάτος σαν αυγό, γλυκός σαν το ψωμάκι και δυνατός σαν το δεντρί κι αφράτος σαν το χάδι». Προσεύχεται να κοιμηθεί, για να κοιμηθεί και εκείνη. Θεϊκή είναι η δύναμη του ύπνου. Ερχεται ανάλαφρα και σφαλίζει τα μάτια τόσο καλά που συγγενεύει με τον θάνατο. Μα του ύπνου η γαλήνη είναι πρόσκαιρη και Αυτού του ύπνου του ζωοδότη και άρχοντα της ψυχικής ηρεμίας, προσκαλεί με το νανούρισμά της η Μάνα. Ποιος μπορεί να μπει την ώρα εκείνη μέσ’ την καρδιά της Μάνας και να νιώσει την ευτυχία της; Ποιος ποιητής και τίνος σοφού η φαντασία, εκτός από της Μάνας τον ψυχικό κόσμο, μπορεί να αναλάβει να συνδέσει τέτοια αριστουργήματα, με τέτοιες ψυχικές εξάρσεις; Και τέτοιους ψυχικούς κραδασμούς. Και για να κάνει πιο γλυκό τον ύπνο του παιδιού της, να του γλυκομιλήσει, πάει σ’ έναν άλλο φανταστικό κόσμο. «Και συ Αηδόνι μου χρυσό στην κούνια να καθίσεις – και με τη γλυκειά σου την φωνή να μου το νανουρίσεις». Και, ύστερα, «τρέξε αηδόνι μου γλυκό τον ύπνο να φωνάξεις, να μου το σεργιανίσεις». Και παρακάλει να κοιμηθεί. «Κοιμήσου παιδάκι μου σε τρέφουνε τα χάδια μου, ο ύπνος μου τα μάτια σου και γεια στην κεφαλή σου».

Ερχονται όμως χρόνια δίσεκτα, και χρόνια οργισμένα και η Μάνα πεθαίνει μικρομάνα. Κι από τον άλλο κόσμο ο νους της στην κούνια γυροφέρνει και παρακαλεί και παραγγέλνει «Κούνια μου κούνα το παιδί μου. Βρύση μου βύζαξέ το και συ βοριά μου δροσερέ τράβα και αέρισέ το». Και η κούνια τότε παίρνει ψυχή και γυναικεία μορφή, βγάζει λαλιά και απολογείται: «Το έλυσα, το έδεσα και κείνο δεν κοιμάται. Το βράδυ κλαίει για κούνημα, τη νύχτα για το γάλα. Και τα γλυκοχαράματα για την γλυκειά του Μάνα!!!».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Βασίλειος Καραγεώργος

Γιορκ, Πενσυλβάνια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύριε Διευθυντά,Εγιναν οι εκλογές στις 9 Ιουνίου και θα παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ