x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μανχάταν, το κακομαθημένο παιδί της Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Μανχάταν είναι ανεξάντλητο. Η ιστορία του είναι απίστευτη, αν σκεφτεί κανείς, ότι πριν 500 χρόνια αυτό το κομμάτι γης που σήμερα έχει αμύθητη αξία, κάποτε αγοράστηκε από τους Ολλανδούς, για 24 δολάρια. Οι Ινδιάνοι που το κατοικούσαν και που αγνοούσαν την έννοια της ιδιοκτησίας, το παραχώρησαν πρόθυμα! Οι Ολλανδοί τούς έδιωξαν και το αντάλλαξαν με τους Βρετανούς, που ονόμασαν την περιοχή Ν. Υόρκη…

Η ιστορία δεν είναι τόσο απλή, ούτε γράφεται μέσα σε 4 γραμμές. Ομως ο στόχος μας δεν είναι να σας πούμε την ιστορία, αλλά να σας γυρίσουμε στα πιο γνώριμα και προσφιλή μέρη του Μανχάταν και στα «μυστικά» του, που ενώ έχουν γίνει φανερά μέσα από τον διεθνή Τύπο, εμείς που ζούμε εδώ πολλές φορές αγνοούμε. Η φήμη της μοντέρνας αυτής πόλης δεν είναι τυχαία. Είναι ολοζώντανη, αλλοπρόσαλλη, κουραστική, βρώμικη, προκλητικά ζάπλουτη, και πάμφτωχη, φουτουριστική, πανέμορφη, ρατσιστική, πολιτισμένη και απολίτιστη, άγρια και ρομαντική, τρελή, ξελογιάστρα, απολίτικη και τόσο πολιτικοποιημένη. Κάθε βήμα μας… μια έκπληξη από τετράγωνο σε τετράγωνο και από γειτονιά σε γειτονιά, κάθε βλέμμα μας… ένας θρίαμβος φαντασίας και χρωμάτων, κάθε σκέψη μας… ένα μεγάλο ερωτηματικό, κάθε συναίσθημα… ένα κράμα ενθουσιασμού, που μετατρέπεται από τις αντιφατικές εικόνες που ξετυλίγονται στις γειτονιές της, σε απληστία, ζήλια, λύπη, χαρά, απόγνωση, θυμό για το κακομαθημένο και χαϊδεμένο αυτό νησί, που πρωταγωνιστεί στις τουριστικές ατραξιόν μαζί με τους homeless του, τους Ινδιάνους του, τους μαύρους τροβαδούρους της ψυχής του…, το Ground Zero του… Απολαύστε την αντιφατική μοναδικότητα του Μανχάταν σε κάποιες από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς γειτονιές του.

Washington Heights

Washington Heights. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

Ξέρετε ότι ένα από τα πιο γραφικά πάρκα της Νέας Υόρκης το Fort Tryon Park βρίσκεται στο Washington Heights (Ουάσιγκτον Χάιτς) ή ότι το βιβλίο του 1942 «The Little Red Lighthouse and the Great Gray Bridge» έχει τη βάση του στο Fort Washington Park που εκτός από τη γραφική του θέα, προσελκύει τους λάτρεις της ιστορίας. Μια λοφώδης γειτονιά με εκπληκτικά δημόσια πάρκα, απίστευτο φαγητό και περήφανες κοινότητες, το Washington Heights είναι ξεχωριστό. Δεν είναι μόνο αυτή η περιοχή γεμάτη φυσική ομορφιά αλλά είναι και ιστορικά σημαντική γιατί χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγικό αμυντικό σημείο κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού Πολέμου, και εδώ και πολύ καιρό είναι θύλακας μεταναστών.

Το Κέντρο Shabazz στεγασμένο στην ανακαινισμένη αίθουσα χορού Audubon, όπου δολοφονήθηκε ο Malcolm X το 1965, το Μνημείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο Malcolm X and Dr. Betty Shabazz είναι ένα ίδρυμα αφιερωμένο στη συνέχιση του έργου των δύο ακτιβιστών κοινωνικής δικαιοσύνης. Το «The Met Cloisters», το μοναδικό μουσείο στις ΗΠΑ που είναι αφιερωμένο στον Μεσαίωνα, κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Charles Collens το 1933, χτίστηκε για να μοιάζει με μοναστήρια της μεσαιωνικής Ευρώπης και διαθέτει περισσότερα από 5.000 χρόνια τέχνης από όλο τον κόσμο. Η Morris-Jumel Mansion που πρέπει να επισκεφτούν οι λάτρεις της ιστορίας και των παλαιών σπιτιών είναι η μόνη σωζόμενη ανεξάρτητη, προ-επαναστατική κατοικία στο Μανχάταν. Το ακίνητο χτίστηκε το 1765 ως εξοχική κατοικία για τον Βρετανό στρατιωτικό Roger Morris και την οικογένειά του.

Το Hispanic Society Museum & Library για σχεδόν 120 χρόνια, περιλαμβάνει περισσότερους από 900 πίνακες ζωγραφικής, 6.000 ακουαρέλες και σχέδια, 6.000 αντικείμενα που σχετίζονται με τη διακοσμητική τέχνη, 15.000 εκτυπώσεις και περισσότερα από 300.000 βιβλία και περιοδικά. Το 191 Street Station Tunnel είναι ο σταθμός του μετρό στην πόλη της Νέας Υόρκης που βρίσκεται στο μεγαλύτερο βάθος του Μανχάταν, περίπου 173 πόδια κάτω από το έδαφος. Το φωτεινό τούνελ είναι γεμάτο με έργα τέχνης του δρόμου και παραμένει μια εμπειρία μοναδική στη γειτονιά.

Η Ιστορική περιοχή Audubon Park πήρε το όνομά της από τον φυσιοδίφη John James Audubon, και αποτελείται από 19 πολυκατοικίες και ένα ανεξάρτητο σπίτι. Εκτείνεται από τη West 155th Street έως τη West 158th Street και από το Broadway και το Edward M. Place μέχρι το Riverside Drive West, και χαρακτηρίστηκε το 2009 για το «συνεκτικό τοπίο» της Beaux-Arts, της Αναγέννησης της Αναγέννησης, της Μεσογειακής Αναγέννησης και των Τεχνών και Σπιτιών σε στυλ χειροτεχνίας.

Harlem

Χάρλεμ. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

Το σημερινό Χάρλεμ (Harlem) είναι μια από τις πιο cool γειτονιές της Νέας Υόρκης. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στην πόλη, για να κάνετε μια περιήγηση με τα πόδια στη Νέα Υόρκη και να μάθετε για την ιστορία αυτής της συναρπαστικής γειτονιάς του Μανχάταν. Το Χάρλεμ λεγόταν αρχικά Lenape, αφού ήταν ινδιάνικος οικισμός που μετέτρεψαν οι Ολλανδοί άποικοι σε αγροτικές εκτάσεις, θύλακα μεταναστών, αφρικανική αμερικανική πολιτιστική εστία και τώρα, μοντέρνα γειτονιά της Νέας Υόρκης με απομεινάρια από όλο το πολιτιστικό παρελθόν της που εμπλουτίζει το παρόν της.

Το Χάρλεμ έχει μουσική, κουζίνα, μουσεία και πολλά άλλα. Να επισκεφτείτε τα θρυλικά τζαζ κλαμπ, όπως το «Ginny’s Super Club» και το «Red Rooster». Η καλύτερη εμπειρία που μπορείτε να έχετε στο Χάρλεμ –εκτός από τα τζάζ κλαμπ- είναι να επισκεφτείτε το ιστορικό θέατρο «Apollο» που από την πόρτα του πέρασαν πολλοί θρύλοι όπως ο James Brown, ο Michael Jackson, η Billie Holiday, η Ella Fitzgerald για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.

Bronx

Μπρονξ. Φωτογραφία: Unplash

Ο ευρωπαϊκός αποικισμός του Μπρονξ (Bronx) ξεκίνησε το 1639. Το Μπρονξ ήταν αρχικά μέρος της κομητείας Γουέστσεστερ, αλλά παραχωρήθηκε στην κομητεία της Νέας Υόρκης σε δύο μεγάλα τμήματα (Δυτικό Μπρονξ, 1874 και Ανατολικό Μπρονξ, 1895) προτού γίνει Κομητεία Μπρονξ. Αρχικά, η περιοχή ήταν μέρος της επικράτειας Lenape hoking του Lenape. Με την πάροδο του χρόνου, οι Ευρωπαίοι άποικοι μετέτρεψαν το δήμο σε γεωργικές εκτάσεις.

Εδώ σε μια μικροσκοπική και γοητευτική εξοχική κατοικία που βρίσκεται στο Poe Park του Πανεπιστημίου Fordham Rose Hill Campus, πέρασε ο ποιητής Edgar Allan Poe, τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Κοντά στο Πανεπιστήμιο Fordham, βρίσκεται Βοτανικός Κήπος με τους πολυάριθμους κήπους του, το εμβληματικό Holiday Train Show και το εντυπωσιακό Orchid Show. Το Wave Hill είναι εν μέρει πάρκο και εν μέρει κήποι. Αυτό το κάποτε ιδιωτικό κτήμα έκτασης 28 στρεμμάτων, τώρα ανήκει στην πόλη της Νέας Υόρκης ενώ κάποτε φιλοξενούσε τον Mark Twain και τον Teddy Roosevelt. Το σπίτι στο οποίο διέμεναν τώρα στεγάζει ένα καφέ που σερβίρει ποτά και σνακ. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον σταθμό του μετρό E. 180th St., ο παγκοσμίου φήμης ζωολογικός κήπος του Μπρονξ, φιλοξενεί περισσότερα από 650 είδη ζώων και πτηνών, την γκαλερί Glyndor House και υπέροχα δασώδη μονοπάτια που προσφέρουν απέραντη θέα στον ποταμό Hudson και στους απότομους βράχους του New Jersey Palisades.

Το Van Cortlandt Park είναι το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο της Νέας Υόρκης, καταπράσινο με κοιλάδες και δασικές εκτάσεις και τη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού του δήμου, τη λίμνη Van Cortlandt, η οποία εκτείνεται σε χίλια στρέμματα. Ο ποταμός Bronx είναι ο μόνος ποταμός γλυκού νερού της πόλης με κανό και κωπηλασία. Το Μουσείο Τεχνών του Μπρονξ βρίσκεται στην πολιτιστική περιοχή Grand Concourse, με μια μόνιμη συλλογή με περισσότερα από 2.000 έργα τέχνης από καλλιτέχνες αφρικανικής, λατινοαμερικανικής και ασιατικής καταγωγής και πολλές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομαδικές επισκέψεις για μαθητές. Το Pelham Bay Park το μεγαλύτερο πάρκο της Νέας Υόρκης επισκιάζει το Central Park (Σέντραλ Παρκ) τρεις φορές. Στην ανατολική ακτή του πάρκου, η μοναδική δημόσια παραλία του Μπρονξ, η παραλία Orchard, καλωσορίζει τους επισκέπτες τους θερμότερους μήνες. Αφήνουμε τελευταίο το στάδιο Yankee, το σπίτι των 27 φορές πρωταθλητών World Series, αυτό το μοντέρνο γήπεδο των Yankees που ανεβάζει την τηλεθέαση εντυπωσιακά.

Upper East Side

Upper East Side. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

Κοιτάζοντας τα πολυτελή διαμερίσματα, τα χαριτωμένα καφέ και τα πολυσύχναστα μπαρ και εστιατόρια που βρίσκονται στη 2η Λεωφόρο, είναι δύσκολο να πιστέψουμε, ότι πριν έρθουν οι Ολλανδοί το 1600, ήταν εδώ η φυλή των Lenape που ψάρευε και ζούσε σε αυτή τη γη.

Η ιδιοκτησία της γης άλλαξε χέρια μεταξύ Ολλανδών και Βρετανών πολλές φορές και ήταν στις αρχές του 1900 όταν το Upper East Side (Lenox Hill, Yorkville, Carnegie Hill) άρχισε να θεωρείται πραγματικά ως μια ελίτ γειτονιά με κατοίκους από το παρελθόν που περιλάμβαναν τους Αστορ, Ροκφέλερ, Κένεντι, Ρούζβελτς, Κάρνεγκις και άλλους πολλούς. Εδώ βρίσκονται μερικά από τα πιο ακριβά σχολεία όπως το Spence School και το Rudolph Steiner School. Η σχολική εκπαίδευση θεωρείται το σήμα κατατεθέν αυτής της γειτονιάς. Τα μουσεία του Upper East Side είναι μοναδικά όπως τα Museum for African Art, El Museo del Barrio, Museum of the City of New York, The Jewish Museum, Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum, National Academy Museum and School, Neue Galerie, Goethe-Institut New York, Solomon R. Guggenheim Museum, και το παγκοσμίως γνωστό Metropolitan Museum of Art, που διαθέτει μια μόνιμη συλλογή με περισσότερα από 2 εκατομμύρια έργα που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή.

Η γειτονιά ξεκινάει από την 59η οδό και φτάνει μέχρι την 96η όπου και τελειώνει κατά μήκος του Central Park που είναι η όαση του Upper East. Το Central Park φιλοξενεί τρεις δασικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Hallett Nature Sanctuary, του Ramble και του North Woods, δάση που προσφέρουν μια γεύση από τα Adirondacks χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από την πόλη και είναι αρκετά ασφαλή για σόλο γυναικεία πεζοπορία. Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες για να απολαύσετε και στο Central Park, όπως πικνίκ κοντά στο Turtle Pond με θέα στο κάστρο Belvedere, να περιπλανηθείτε στον κήπο του Shakespeare για να δείτε φυτά και αποσπάσματα από τα κείμενα του Σαίξπηρ και απολαμβάνοντας τις πολλές δωρεάν περιηγήσεις και εκδηλώσεις.

Το Carl Schurz Park επίσης είναι ένα δημόσιο πάρκο 14,9 στρεμμάτων στη γειτονιά Yorkville του Μανχάταν, που πήρε το όνομά του από τον γερμανικής καταγωγής Υπουργό Εσωτερικών Carl Schurz το 1910, στην άκρη της τότε γερμανοαμερικανικής κοινότητας του Yorkville. Το πάρκο περιέχει το Gracie Mansion, την επίσημη κατοικία του Δημάρχου της Νέας Υόρκης.

Upper West Side (UWS)

Upper West Side. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

Αν και οι περισσότεροι ντόπιοι θεωρούν το Upper West Side (UWS) μια κοιμισμένη γειτονιά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα, ότι δεν είναι μια από τις καλύτερες γειτονιές στο Μανχάταν. Τα αξιοθέατα στο Upper West Side περιλαμβάνουν πανέμορφα τούβλινα καφετιά σπίτια, πληθώρα υπέροχων εστιατορίων, παντοπωλείων και γοητευτικών καταστημάτων, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με τους αρχαίους σκελετούς δεινοσαύρων που φιλοξενεί 33 εκατομμύρια δείγματα, αλλά μόνο το 3% εκτίθεται, το Πλανητάριο του Hayden, με τον μεγαλύτερο μετεωρίτη που βρέθηκε στις ΗΠΑ και τον τάφο του στρατηγού Γκραντ, του 18ου πρόεδρου που κηδεύτηκε στο UWS στον μεγαλύτερο τάφο της Βόρειας Αμερικής. Είναι ένα αξιοθέατο, ειδικά για τους λάτρεις της ιστορίας. Εξερευνήστε και το Central Park. Αν έχετε χρόνο να δείτε μόνο μερικά, όπως τα Strawberry Fields (ένα αφιέρωμα στον Τζον Λένον), το κάστρο Belvedere και το Bethesda Terrace & Fountain. Είναι επίσης η γειτονιά του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Lincoln Center της πανεπιστημιούπολης ψυχαγωγίας, το επίκεντρο των παραστατικών τεχνών της Νέας Υόρκης. O Nαός Cathedral of St. John the Divine, είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός γοτθικού ρυθμού στις ΗΠΑ, καθώς και το πιο δημοφιλές σημείο για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Strawberry Fields. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

Επίσης δημοφιλές για τα Χριστούγεννα αλλά και όλες τις γιορτές είναι το Time Warner Center στο Columbus Circle με θέα στο Σέντραλ Παρκ. Το κτίριο είναι ένας συνδυασμός κατοικιών, ενός πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων, εστιατορίων, καταστημάτων και Whole Foods, που πάντα σφύζει από κόσμο. Κάντε και μια βόλτα στο Riverside Park. Είναι 4 υπέροχα μίλια δρόμος από την 72η οδό στην 158η οδό.

Soho

Soho. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

Υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα να δείτε και να κάνετε στο Σόχο (Soho). Είναι γεμάτο από καταστήματα σχεδιαστών μόδας και τουρίστες και ειδικά τα Σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο, νωρίς όμως το πρωί, η περιπλάνηση στους δρόμους, είναι μαγική. Είναι από τις λίγες περιοχές στη Νέα Υόρκη, όπου πολλοί από τους δρόμους είναι ακόμα λιθόστρωτοι. Το Σόχο είναι διάσημο για τα όμορφα κτίρια από χυτοσίδηρο, με κολώνες στενές και κομψές και παράθυρα μεγάλα. Εχει επίσης υπέροχο φαγητό και ποτό. Μην παραλείψετε να φάτε ένα cronut (διασταύρωση κρουασάν και ντόνατ) στο αρτοποιείο που τα δημιούργησε – το «Dominique Ansel Bakery» στην Spring Street. Για πίτσα, επισκεφτείτε το καφέ «Fanelli’s» στην Prince Street, ένα από τα πρωτότυπα και καλύτερα εστιατόρια πίτσας στη Νέα Υόρκη και το must… απολαύστε μερικά γλυκά στο Μουσείο Παγωτού. Το Μουσείο Παγωτού μπορεί να θεωρείται μουσείο, αλλά μοιάζει περισσότερο με παιδική χαρά. Οι ενήλικες και τα παιδιά το υπεραγαπούν. Τοποθετημένο στις πρώην συνοικίες του FDNY’s Engine Company No. 30, ένα ανακαινισμένο τζάκι του 1904 στην οδό Spring 278 μεταξύ των οδών Varick και Hudson, το NYC Fire Museum είναι δύσκολο να το χάσετε. Στο όμορφο SoHo, προσφέρει σε τρεις ορόφους όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορία και το παρόν για το FDNY. Το «New York Fire Museum» (278 Spring St.) είναι η ιστορία των πυροσβεστών από τα τέλη του 18ου αιώνα έως σήμερα που θα σας συναρπάσει και θα μάθετε περισσότερα για το FDNY. Η Broadway δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος δρόμος, αλλά είναι και η καρδιά των αγορών στο SoHo με πολλά επώνυμα καταστήματα. Το Film Forum στο SoHo/Greenwich Village είναι γνωστό για την προβολή ανεξάρτητων κινηματογραφικών ταινιών. Το θέατρο άνοιξε το 1970 και είναι αποκλειστικά για τους λάτρεις του κινηματογράφου. Το Μουσείο Τέχνης Leslie-Lohman είναι ένα από τα νεότερα μουσεία στη Νέα Υόρκη και είναι το μόνο που είναι πλήρως αφιερωμένο στην LGBTQ+ τέχνη. Αναγνωρίστηκε ως μουσείο το 2016, αλλά οι ρίζες του ανάγονται στο 1969. Οι ιδρυτές Charles Leslie και Fritz Lohman εξέθεσαν τα πρώτα έργα τέχνης στο Soho loft τους τότε, και σήμερα έχουν πάνω από 25.000 αντικείμενα στη συλλογή τους. Μάθετε την Τέχνη της Ζωγραφικής στο «The Drawing Center», μια γκαλερί τέχνης στο Σόχο που επικεντρώνεται στο ιστορικό και σύγχρονο σχέδιο και είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα από το 1977.

Επίσης, η Eden Gallery και η Alexander and Bonin Gallery είναι δυο διεθνείς γκαλερί σύγχρονης τέχνης που έχουν εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο δίκτυο γκαλερί υψηλής ποιότητας. Η Arcadia Contemporary, η Brooke Alexander Gallery, η Fridman Gallery, και Georges Berges Gallery με πρωτότυπα έργα από επερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες είναι από τις καλύτερες που μπορείτε να επισκεφτείτε στο Μανχάταν.

Τέλος απολαύστε ένα κοκτέιλ και εκπληκτική θέα στο James Hotel στο Rooftop Bar στο SoHo.

Greenwich village

Greenwich Village. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

Τίποτα δεν είναι βαρετό στο Γκρίνουιτς Βίλατζ (Greenwich village). Και πώς άλλωστε, όταν το κομματάκι αυτό του Μανχάταν, ήταν πάντα ένα σημαντικό καταφύγιο για την αντικουλτούρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την δεκαετία του ’60 προσέλκυσε πολλούς μουσικούς που η μίξη τους έφερε νέα μουσικά είδη και καλλιτέχνες, όπως ο Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan) και ο Νιλ Ντάιαμοντ (Neil Diamond). Μάλιστα, η πρώτη Gay παρέλαση στον κόσμο έγινε εδώ, το 1970.

Πριν από 400 χρόνια, η αποικία του Νέου Αμστερνταμ (δεν ήταν ακόμη η Νέα Υόρκη) βρισκόταν σε μια μικρή περιοχή ανάμεσα στο Δημαρχείο και το Battery Park, στο νότιο άκρο του Μανχάταν.

Η περιοχή στα βόρεια (και αυτό που τελικά θα γινόταν Γκρίνουιτς Βίλατζ) θεωρήθηκε ως χώρα απόδρασης από την τρέλα, που λάμβανε χώρα 2 μίλια νότια. Ακόμη και για έναν μόνιμο ντόπιο, αυτό είναι συναρπαστικό και δύσκολο να το πιστέψει κανείς.

Μόλις τον 18ο αιώνα ο πληθυσμός του σημερινού Γκρίνουιτς Βίλατζ άρχισε να αυξάνεται. Και τον 20ό αιώνα, έγινε Μέκκα για μποέμ, καλλιτέχνες, μουσικούς, ποιητές και συγγραφείς.

Καθώς περπατάτε στους δρόμους του Village, περπατάτε στα χνάρια των Edgar Allen Poe, Eugene O’Neill, Bob Dylan, Eleanor Roosevelt, Robert De Niro και Lady Gaga. Αμέτρητες διασημότητες έχουν ζήσει (και εξακολουθούν να ζουν) σε αυτά τα διαμερίσματα, έχουν παίξει σε αίθουσες μουσικής και θέατρα του Village και έχουν δειπνήσει σε αυτά τα μπαρ και τα εστιατόρια. Εδώ θα βρείτε αρκετά γνωστά κτίρια στο Greenwich Village. Θυμάστε το Sex and the City; Ο κύριος χαρακτήρας της σειράς, η Carrie Bradshaw, υποτίθεται ότι ζούσε στην οδό Perry 66. Αν είστε φαν της τηλεοπτικής σειράς «Friends» τότε στην οδό 90 Bedford Street με γωνία Grove υπάρχει το διάσημο κτίριο, όπου γυρίστηκε το πολύκροτο TV show από την Warner Brothers.

Στο κάτω μέρος του κτιρίου έχει το «The Little Owl», για ένα λαχταριστό μεσημεριανό. Το Greenwich Village της Νέας Υόρκης δεν είναι ολοκληρωμένο, χωρίς μια επίσκεψη στο Washington Square Park και μια βόλτα κατά μήκος της Bleecker Street. Δεν είναι μόνο μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές στο Greenwich Village, αλλά είναι επίσης ένας από τους πιο διάσημους δρόμους σε όλη τη Νέα Υόρκη.

Tribeca

Tribeca. Φωτογραφία: “Ε.Κ.”/Γιάννα Κατσαγεώργη

Η Σκάρλετ Γιόχανσον (Scarlett Johansson), ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Leonardo DiCaprio) και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Robert De Niro) είναι από τους πιο διάσημους κατοίκους του Τριμπέκα (TriBeCa), μιας από τις πιο μοντέρνες και τις πιο ακριβές γειτονιές του Μανχάταν και φιλοξενεί διασημότητες και πλούσια στελέχη. Τα πλακόστρωτα δρομάκια είναι απίστευτα καλά διατηρημένα και τα καθαρά κτίρια από τούβλα προσθέτουν μεγαλείο στην πολυτελή αίσθηση. Είναι επίσης σχετικά ήσυχο ενώ βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης. Τα εμπορικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε κατοικίες. Επισκεφθείτε το Ghostbusters HQ Και το Firehouse Hook & Ladder Company 8. Δείτε το κτίριο Woolworth. Ηταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο όταν άνοιξε το 1913 και εξακολουθεί να είναι ένα από τα 100 ψηλότερα στις ΗΠΑ σήμερα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca, που δημιουργήθηκε ως ένας τρόπος να επαναφέρει τη ζωντάνια σε μια από τις καλύτερες γειτονιές του Μανχάταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει γίνει ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο. Πάνω από 600 ταινίες παίζονται και περισσότερα από 150.000 άτομα παρακολουθούν ετησίως.

Flatiron District

Flatiron District. Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

Η περιοχή Flatiron εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες γειτονιές στο Μανχάταν. Η γειτονιά βρίσκεται στη μέση της Νέας Υόρκης και όταν περπατάτε στους δρόμους μπορείτε να το νιώσετε. Οι πολυσύχναστοι δρόμοι και οι βιτρίνες είναι γεμάτες από ντόπιους και τουρίστες που περνούν τη μέρα τους. Αν και συνεχίζεται η κατασκευή κτιρίων και κατοικιών στην περιοχή, η γειτονιά δεν έχει χάσει τη ζωηρή της αίσθηση. Ρωτήστε οποιονδήποτε να απαριθμήσει τα πιο εμβληματικά κτίρια της Νέας Υόρκης και θα σας πει το Flatiron Building.

Είναι τόσο διάσημο που έχει παρουσιαστεί σε ταινίες («Spider-Man», «Teenage Mutant Ninja Turtles», «Godzilla»). Το Madison Square Park, που πήρε το όνομά του από τον James Madison, τον 4ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχει εδώ και 175 χρόνια. Εδώ γεννήθηκε ο Shake Shack. Ο Theodore Roosevelt γεννήθηκε σε μια από τις καλύτερες γειτονιές του Μανχάταν σε ένα αρχοντικό που βρίσκεται στην 28th E. 20th Street στις 27 Οκτωβρίου 1858. Κατεδαφίστηκε το 1916, αλλά όταν πέθανε ο Roosevelt το 1919, ένα αντίγραφο του σπιτιού ξαναχτίστηκε αμέσως.

Chelsea

Αυτή η γειτονιά (Τσέλσι) είναι ιδιαίτερα ελκυστική για δημιουργικούς ανθρώπους και αποτελεί στην κυριολεξία καταφύγιο για καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων πολλοί διάσημοι. Εχει περίπου 250 γκαλερί τέχνης διάσπαρτες στους δρόμους του Τσέλσι, κάτι που λέει πολλά για τις αξιώσεις του. Η γειτονιά είναι συχνά διάσπαρτη με εστιατόρια και καφέ. Ενα εργοστάσιο μπισκότων της δεκαετίας του 1890 μετατράπηκε στην πιο δημοφιλή αίθουσα φαγητού της Νέας Υόρκης, το Chelsea market, με προϊόντα και γεύσεις που δύσκολα θα μπορούσατε να βρείτε αλλού. Το μοναδικό στη Νέα Υόρκη Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μόδας(FIT)έχει μόνιμη συλλογή 50.000 περίπου ενδυμασίες και αξεσουάρ 400 χρόνων και δημιουργίες από εμβληματικούς σχεδιαστές όπως ο Yves Saint Laurent και ο Dior.

Δείτε επίσης την πόλη από μια διαφορετική οπτική γωνία στο High Line, το πάρκο της Νέας Υόρκης στον ουρανό. Ο υπερυψωμένος διάδρομος μήκους 2,3 χλμ. διαγράφει μια παλιά σιδηροδρομική διαδρομή στη Δυτική Πλευρά, προσφέροντας θέα στον ποταμό Χάντσον και στον ορίζοντα. Οταν βραδιάζει στο μισόκλειστο 14th Street Passage, παίζονται καλλιτεχνικά βίντεο σε έναν υπαίθριο προβολέα.

Lower East Side

Πολίτης σε παγκάκι απολαμβάνει τον ηλιόλουστο ουρανό, αντικρύζοντας στο βάθος το Λόουερ Μανχάταν, 18 Αυγούστου 2022. (AP Photo/J. David Ake)

Το Lower East Side έχει φιλοξενήσει ένα απίστευτα διαφορετικό σύνολο μεταναστών που χρονολογούνται από το 1800. Κάθε ομάδα νεοφερμένων άφησε το στίγμα της στη γειτονιά, κάτι που βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νέας Υόρκης και της Αμερικής. Ιστορικά, ήταν γνωστή ως «Μικρή Γερμανία» στα μέσα του 1800 και ως «η μεγαλύτερη εβραϊκή πόλη του κόσμου» στις αρχές του 1900. Το Lower East Side ήταν επίσης το σπίτι της μεγαλύτερης κοινότητας του Πουέρτο Ρίκο στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτή τη στιγμή είναι μία από τις μεγαλύτερες Chinatown (Τσάινατάουν) της χώρας.

Αν και δεν είναι από τις πιο όμορφες περιοχές έχει ιστορικά μουσεία και γκαλερί τέχνης όλα διάσπαρτα στη γειτονιά. Λόγω του αριθμού των κλαμπ και των μπαρ, η νυχτερινή ζωή είναι πολύ ελκυστική. Στο Tenement Museum θα πάρετε μια ιδέα για τις εμπειρίες των μεταναστών και τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα στον καθορισμό της εθνικής μας ταυτότητας. Τα κτίρια που ζούσαν χτίστηκαν στα μέσα του 1800 έως τις αρχές του 1900 για να στεγάσουν τους εκατομμύρια νεοαφιχθέντες μετανάστες. Οι ιδιοκτήτες από αυτά τα φτωχόσπιτα εκμεταλλεύτηκαν τους ενοικιαστές με πολλούς τρόπους. Οι συνθήκες ήταν βρώμικες, επικίνδυνες και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή. Στο 89 Bowery, μέσα στο ξενοδοχείο CitizenM Bowery, θα δείτε το Μουσείο Museum of Street Art, που προέκυψε από το αναγκαστικό κλείσιμο και την κατεδάφιση του διάσημου υπαίθριου μουσείου Γκράφιτι 5 Pointz στο Κουίνς το 2013. Το 2018, το CitizenM πρόσφερε στον πρώην επιμελητή των 5 Pointz, Meres One, έναν χώρο, για να φέρει 20 καλλιτέχνες, των οποίων οι τοιχογραφίες είχαν εκτεθεί στο 5 Pointz. Ο καθένας από αυτούς ανέλαβε τους τοίχους μιας σκάλας στο κλιμακοστάσιο των 20 ορόφων του ξενοδοχείου. Μοναδικό Θέαμα! Οταν πρόκειται για εβραϊκά delicatessen, το Katz’s είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής, αφού από το 1888 προσφέρει μερικά από τα καλύτερα σάντουιτς με παστράμι και μοσχάρι στον κόσμο, για να μην αναφέρουμε υπέροχα χοτ ντογκ.

Αν κοιτάξετε ψηλά στην ταράτσα του κτιρίου που ονομάστηκε «κόκκινη πλατεία» εξ αιτίας της πτώσης της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, στην οδό 250 East Houston Street), θα δείτε ένα άγαλμα που ατενίζει σκόπιμα τη Wall Street και το Lower East Side, για να τονίσει την αντίθεση μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού. Είναι ο Βλαντιμίρ Λένιν, ένας από τους ηγέτες της Κομμουνιστικής Επανάστασης, που τον τοποθέτησαν εκεί το 1994. Κατά τα άλλα, αν δείτε στο δρόμο σας τα Pickle Guys, Kossar’s Bialysκαι Doughnut Plant μπείτε και δοκιμάστε τα πάντα.

Financial District

Αποψη από τη Γουόλ Στριτ, 24 Φεβρουαρίου, 2022. (AP Photo/Seth Wenig)

Η ιστορία και η σημασία της γειτονιάς αυτής (Φαϊνάνσιαλ Ντίστρικτ) είναι απαράμιλλη με όλη την υπόλοιπη πόλη. Ναι, υπάρχουν τουρίστες και επιχειρηματίες που κατακλύζουν την περιοχή καθημερινά, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που αξίζουν. Χάρη στη Γουόλ Στριτ, η Νέα Υόρκη είναι σήμερα η οικονομικά ισχυρότερη πόλη και το κορυφαίο οικονομικό κέντρο του κόσμου, στεγάζοντας τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου, όσον αφορά τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς: το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το NASDAQ. Η ιστορία για το όνομα Wall Stret ξεκίνησε τον Μάιο του 1652 με τον πρώτο αγγλο-ολλανδικό πόλεμο, όταν οι πολίτες του Νέου Αμστερνταμ αποφάσισαν να στήσουν ένα αμυντικό συγκρότημα σε περίπτωση που οι Αγγλοι άποικοι στην Αμερική επιχειρούσαν μια χερσαία επίθεση κατά των Ολλανδών που κόστισε 5.050 φιορίνια. Το τείχος ύψους 9 μέτρων και μήκους 2.340 ποδιών, χτίστηκε γρήγορα, από σκλάβους και εθελοντές.

Μετά την τελευταία εμφάνιση των Αγγλων το 1664 για να κατακτήσουν το Νέο Αμστερνταμ, οι Ολλανδοί ήταν τόσο εξοντωμένοι που παρέδωσαν την πόλη ανέπαφη και μέσα στη νύχτα το Νέο Αμστερνταμ έγινε Νέα Υόρκη. Οι νέοι Αγγλοι ηγεμόνες κράτησαν το τείχος για μια γενιά, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά για τη συντήρησή του (ένας παρατηρητής το ονόμασε «μνημείο της βλακείας μας»), μέχρι που τελικά αποφάσισαν να το γκρεμίσουν το 1699 για να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, νέο Δημαρχείο στη γωνία των οδών Wall και Nassau, που ολοκληρώθηκε το 1703. The New York Stock Exchange, ο εντυπωσιακός ιστορικός χώρος, ένα κτίριο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Νέα Υόρκη, The Charging Bull, το χάλκινο γλυπτό των 7.000 λιρών, δώρο στους Νεοϋορκέζους από τον Ιταλό καλλιτέχνη Arturo Di Modica, το Battery Park, το πάρκο με το αυθεντικό πολεμικό οχυρό από ψαμμίτη, το Castle Clinton, και μια υπέροχη θέα στο Αγαλμα της Ελευθερίας. Η Trinity Church, η παλαιότερη εκκλησία στην πόλη (1848), το The 9/11 Memorial, το Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου με την υπαίθρια πλατεία, φόρος τιμής στους χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και πρώτους ανταποκριτές που έχασαν τραγικά τη ζωή τους στις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, The Oculus, ένας εκκεντρικός εμπορικός κόμβος στο σχήμα του περιστεριού, το Federal Hall, η έδρα της προεδρικής ορκωμοσίας του Τζορτζ Ουάσιγκτον και το πρώτο προσχέδιο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων, το κτίριο που έχει γνωρίσει περισσότερη ιστορία από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο στην Οικονομική Περιοχή, το South Street Seaport με το Fulton farmer’s Market, και το South Street Seaport Museum.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο με σκοπό την προβολή των νησιών και των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Δρωμένων τους πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 24 Απριλίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ