«Manhattan Institute»: Αμετάβλητη η ανισότητα στο εισόδημα των Νεοϋορκέζων

(AP Photo/Julie Jacobson, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μία από τις βασικές υποσχέσεις κατά την εκστρατεία του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο ήταν να βάλει τέλος στην ανισότητα στα εισοδήματα των κατοίκων της πόλης της Νέας Υόρκης, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα η πόλη έχει κάνει ελάχιστα βήματα για την άμβλυνση του χάσματος μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών πολιτών της.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την συντηρητική δεξαμενή σκέψης «Manhattan Institute», η διαφορά στο εισόδημα μεταξύ των δύο αυτών κοινωνικών ομάδων στην πόλη παρέμεινε ουσιαστικά ίδια από τότε που ο Δημοκρατικός Μπιλ ντε Μπλάσιο ανέλαβε τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της πόλης, το 2014.

Η ανάλυση της έκθεσης χρησιμοποίησε δεδομένα από την Απογραφή για να βρει τον «συντελεστή Gini», δείκτη της κατανομής του εισοδήματος.

Το σκορ του συντελεστή Gini για την πόλη ήταν στο 0,5504 το 2017, τελευταία χρονιά κατά την οποία τα στοιχεία έγιναν γνωστά. Το 2013, η πόλη σημείωσε σκορ 0,547 ενώ το 2016 ήταν στο 0,551. Το σκορ 0 είναι αυτό που αντιπροσωπεύει την ίση κατανομή του εισοδήματος.

«Μας υποσχέθηκαν τεράστιες αλλαγές, ένα τέλος στην ‘ιστορία των δύο πόλεων’ και κάτι τέτοιο δεν συνέβη», δήλωσε στην «Wall Street Journal» o Αλεξ Αρμλοβιτς (Alex Armlovich), ειδικός του οργανισμού επί της αστικής πολιτικής. Ο ίδιος έχει δημοσιεύσει ανάλογες εκθέσεις από τότε που ο Ντε Μπλάσιο ανέλαβε δήμαρχος και ο μετρητής της ανισότητας έχει παραμείνει σχεδόν ο ίδιος, προσθέτει η «WSJ».

O Ντε Μπλάσιο έχει δώσει έμφαση στην «ιστορία των δύο πόλεων», το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια μηνύματά του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών για το 2020, πιέζοντας για υψηλότερη φορολόγηση των πλουσίων, για παράδειγμα.

Εκπρόσωπος Τύπου του Ντε Μπλάσιο δήλωσε ότι η έκθεση και ο δείκτης της ανισότητας στο εισόδημα, δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί από τότε που ανέλαβε δήμαρχος.

«Χάρη στις πολιτικές αυτής της διοίκησης, έχουμε βελτιώσει τις ζωές των πιο ευάλωτων Νεοϋορκέζων και βαδίζουμε προς το να βγάλουμε 800.000 ανθρώπους από το τη φτώχεια μέχρι το 2025», είπε η Λόρα Φεγέρ σε ανακοίνωσή της.

Ο δείκτης της ανισότητας που χρησιμοποιείται σε αυτή την έκθεση αλλάζει με πολύ αργό ρυθμό ώστε να μπορέσει να συλλάβει τις βελτιώσεις που έχουν συμβεί στην πόλη από τότε που εξελέγη ο Μπιλ ντε Μπλάσιο, πρόσθεσε.

Ο Ρόμπερτ Χόκινς, αναπληρωτής καθηγητής για τη μελέτη της φτώχειας στο New York University δήλωσε ότι ο αριθμός του συντελεστή Gini είναι ανησυχητικός αν και δεν δείχνει την εικόνα ολόκληρης της πόλης.

«Κινείται προς την λάθος κατεύθυνση», είπε. «Δείχνει αυτό που ήδη βλέπουμε με τα μάτια μας, γνωρίζουμε ότι υπάρχει η ανισότητα στο εισόδημα στην πόλη της Νέας Υόρκης και λίγα έχουν γίνει για να διευθετηθεί το ζήτημα», πρόσθεσε.

Αλλοι δείκτες για την Νέα Υόρκη έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο αριθμός την Νεοϋορκέζων που λαμβάνουν επίδομα σε μετρητά από προγράμματα όπως το «Supplemental Nutrition Assistance Program» αυξήθηκε κατά το 2015, αλλά μετά μειώθηκε.

Ωστόσο, το σχέδιο του δημάρχου για την ασφάλεια στην κυκλοφορία, το Vision Zero, έχει μειωθεί ελαφρώς, με τον αριθμό θανάτων των ποδηλατών φέτος να αποτελεί ιστορικό υψηλό, τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το «Manhattan Institute», η απόδοση των μαθητών στα δημόσια σχολεία είναι δύσκολο να μετρηθεί καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος των εξετάσεων στην πόλη. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς από το ένα εκατομμύριο μαθητές σε δημόσια σχολεία της πόλης είναι καταρτισμένοι στα Αγγλικά και τα Μαθηματικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available