x
 

Υπόλοιπος Κόσμος

Μάνος Γερακίνης, ένας αρωματοποιός με διεθνείς διακρίσεις

Στον συναρπαστικό κόσμο της υψηλής αρωματοποιίας, ο Μάνος Γερακίνης είναι ένας δημιουργός που αναδεικνύεται με διεθνείς διακρίσεις. Το άρωμα Anthem, που προτάθηκε για το βραβείο Perfume Extraordinaire στο Fragrance Foundation UK 2022 και στα Art & Olfaction Awards US, αποτελεί μόνο ένα από τα επιτεύγματά του. Συνδυάζοντας τη συλλογή αρωμάτων από την παιδική του ηλικία με τη δημιουργία κάθε αρώματος να διηγείται μια μοναδική ιστορία.

Απολαύστε το ταξίδι στην αισθητική του μέσα από το «πορτρέτο» του που ακολουθεί.

Ο Μάνος Γερακίνης ξεκίνησε την πορεία του από τον χώρο της πολυτέλειας στο Λονδίνο για να περάσει στον χώρο της υψηλής αρωματοποιίας πριν από δέκα χρόνια και να βάλει την Ελλάδα επιχειρηματικά στον χάρτη της πολυτέλειας στα niche. Σήμερα, ο Μάνος εκπροσωπεί την Ελλάδα στη διεθνή αρωματοποιία, με αξιώσεις και διεθνή αναγνώριση αλλά και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Citrine Manos Gerakinis Parfums UNDERWATER

Το 85% της παραγωγής της εταιρείας του εξάγεται σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (σχεδόν το 50% της παραγωγής της εταιρείας), της Μεγάλης Βρετανίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, του Κουβέιτ και της Αυστραλίας. Η δεκάχρονη διαδρομή του Μάνου στην υψηλή αρωματοποιία περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές συλλογές (Heritage, Private και Limited Editions) και δέκα αρώματα, το καθένα με τη δική του προσωπική ιστορία.

Το 2022 και το 2023 ήταν δυο σημαντικές χρονιές για την εταιρεία και τον Ελληνα δημιουργό της. Ο Μάνος διακρίθηκε αρχικά στις Top 5 εταιρείες του 2021 της τελικής λίστας του Award Perfume Extraordinaire 2021, των «Οσκαρ» της αρωματοποιίας που ανακοίνωσε το Fragrance Foundation-UK.

Στη λίστα των φιναλίστ του Perfume Extraordinaire 2021 μαζί με τις δημιουργίες από εμβληματικά brands όπως αυτά των οίκων Chanel, Frederic Malle, Fragrance Du Bois, Matiere Premiere Parfums συμπεριλήφθηκε το «Anthem». Την ίδια χρονιά, το άρωμά του, «Omen» ήταν στους 5 φιναλίστ για τα διεθνή βραβεία Art & Olfaction στην κατηγορία Independent. Αλλά και το 2022, το άρωμα του «Meθexis», συμπεριλήφθηκε στους φιναλίστ του Fragrance Foundation Awards UK.

Η διαδρομή του Μάνου Γερακίνη

SELENE Manos Gerakinis

Ο Μάνος Γερακίνης, στη δεκάχρονη διαδρομή του, θέλησε να συνδέσει τους μυημένους φίλους του αρώματος με τα συναισθήματα και τις μνήμες τους μέσα από μια διαδρομή στην οποία συμμετέχει η ιστορία, η φιλοσοφική σκέψη, ο πολιτισμός, η σύνδεση με την φύση αλλά και μια σύγχρονη σύνδεση με την έννοια της πολυτέλειας. Ο ίδιος έχει στις αποσκευές του την οικογενειακή ιστορία και τις μνήμες που τη συνοδεύουν αλλά και το δικό του προσωπικό ταξίδι που του πρόσφερε πλούσια ερεθίσματα μέσα από τις σπουδές του, τους ανθρώπους που γνώρισε και την επαγγελματική του εξέλιξη. «Το άρωμα είναι μια χαμένη τέχνη όπου αντί για μπογιές ή λέξεις, ο αρωματοποιός μπλέκει συναισθήματα, μνήμες, συστατικά, την ίδια την φύση», εξηγεί ο ίδιος.

Η διαδρομή του ξεκινά με τις παιδικές αναμνήσεις στην Καβάλα αλλά και την ιστορία της οικογένειάς του που έχει τις ρίζες της στην Κωνσταντινούπολη και δραστηριοποιείται για περισσότερα από 50 χρόνια στον χώρο της Ναυτιλίας. Οι αναμνήσεις του από την καλλιέργεια κρόκου, καπνού, λάβδανου και μελιού, μεταξύ άλλων, από την πόλη της Καβάλας που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών καθώς και η ιστορία και η δραστηριότητα της οικογένειας αποτελούν τα πρώτα ερεθίσματα για τον Μάνο και συναντούν την αγάπη του για την φιλοσοφία, τις τέχνες και τον πολιτισμό, το φυσικό ταλέντο του στη ζωγραφική διαμορφώνοντας την αρχική παλέτα για την αγάπη του στα αρώματα.

METHEXIS Manos Gerakinis Parfums

Οι σπουδές του στη συνέχεια στις Διεθνείς Σχέσεις και ακολούθως στη διαχείριση κινδύνων, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το City University London αντίστοιχα, τον εφοδιάζουν με γνώσεις πολύτιμες για την επιχειρηματική είσοδο σε έναν κλάδο τόσο περίπλοκο όπως αυτός της υψηλής αρωματοποιίας ή niche perfumery, που προϋποθέτει εκτός από υψηλής ποιότητας προϊόν με ιδιαίτερο αφήγημα και την ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης, ιδιωτικής σχέσης με το μυημένο κοινό των αρωμάτων. Στο Λονδίνο, ο Μάνος Γερακίνης μένει για περισσότερο από μια δεκαετία και ταξιδεύει σε όλο τον Κόσμο δουλεύοντας σε πολυτελή brands μέσα από σημαντικές διοικητικές θέσεις.

Αποκτά σχέσεις με πολλές από τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές οικογένειες σε διεθνές επίπεδο, μελετά τη διεθνή κουλτούρα στην πολυτέλεια αλλά και τα «μυστικά» της από μέσα. Αναπτύσσει ένα εξαιρετικό γούστο και κομψότητα, ένα βλέμμα στη λεπτομέρεια και μια βαθιά εκτίμηση των τεχνών και της δεξιοτεχνίας.

Αποτέλεσμα της διαδρομής του Μάνου Γερακίνη είναι η δημιουργία, το 2014, της Manos Gerakinis Parfums, του πρώτου πολυτελούς ελληνικού οίκου αρωμάτων που εξερευνά τις αξίες της ζωής και τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Σκοπός του ιδρυτή της εταιρείας  είναι να αγκαλιάσουμε την ατομικότητα, να σπάσουμε τα όρια, που αιωρούνται ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το αρσενικό και το θηλυκό, την απλότητα και την υπερβολή.

Ο κ. Μάνος Γερακίνης

Η ιστορία και τα βιώματα πίσω από τα αρώματα της MG Parfums

Η σημασία του αρώματος σε κάθε ιστορική εποχή, καθώς και η σύνδεσή του με τα γεγονότα και τις κοινωνικοικονομικές συνθήκες, την τέχνη και τον πολιτισμό συνδέονται με τις αναζητήσεις της Manos Gerakinis Parfums. Παράλληλα, επιδίωξε συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς με τους οποίους θα μπορούσε να μοιραστεί το όραμά του.

Στα 10 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητάς του στον χώρο της υψηλής αρωματοποιίας, ο Μάνος έχει συνεργαστεί με δυο κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου: τον Chris Maurice (Christian Carbonnel) και τον Miguel Matos με τους οποίους διατηρεί στενή σχέση φιλίας και συνεργασίας.

Με τον Chris Maurice, ο Μάνος Γερακίνης δημιούργησε το «Anthem» το άρωμα που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και το νέο άρωμα, «Meθexis», όπου το σύκο συναντά το μέλι και το κακάο σε μια μοναδική καλλιτεχνική ανάμιξη. Με τον Miguel Matos, δημιουργήθηκε το άρωμα «Omen».

Η κυκλοφορία του «Anthem» συνέπεσε με τα 200 χρόνια της Επανάστασης που οδήγησε στη γέννηση του νεοελληνικού κράτους, μετά από μακροχρόνιο αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Το άρωμα είναι ένα ευχάριστο μείγμα από φρέσκες, λουλουδένιες, πικάντικες, ξυλώδεις και κεχριμπαρένιες νότες που θυμίζει τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και τον ιστορικό του ρόλο ως σημείο επαφής διαφόρων πολιτιστικών επιρροών. Μέσα από την αρμονία των πρώτων υλών που απηχούν την ελληνική φύση (λεμόνι, σαφράν, τριαντάφυλλο, λάβδανο) και των συστατικών που εισήχθησαν στην Ελλάδα μέσω των καθιερωμένων εμπορικών οδών (κανέλα, μοσχοκάρυδο, βανίλια, σανταλόξυλο), το ANTHEM μεταδίδει τελικά ένα πολύτιμο μήνυμα για ειρηνική συνύπαρξη.

Manos Gerakinis Parfums Omen by Miguel Matos fragrance Finalist for Art & Olfaction Awards

Το «Meθexis», η δεύτερη συνεργασία του Μάνου και του Chris, οφείλει το όνομά του σε μια αρχαία ελληνική λέξη που σηματοδοτεί την επικοινωνία μεταξύ των αισθήσεων και των ιδεών, του ανθρώπινου και του θείου. Το άρωμα επικεντρώνεται γύρω από το σύκο, ένα φρούτο που έχει αγαπηθεί διαχρονικά στην Ελλάδα για τη χυμώδη γλυκιά γεύση του και τη θρεπτική του αξία.

Γκουρμέ και κομψό, το «Meθexis» συνδυάζει το άρωμα των ώριμων σύκων με αυτό του λαχταριστού, χρυσαφί μελιού. Η αμβροσιακή εμπειρία ολοκληρώνεται με νότες από απολαυστικά αποξηραμένα φρούτα, καθώς και με γενναιόδωρες δόσεις κακάο και κανέλας. Μια ισορροπημένη βάση από λαμπερό κεχριμπάρι, αέρινο musk και γήινα στοιχεία (πατσουλί, βέτιβερ, κέδρος) διασφαλίζει ότι οι επικούρειες κι αισθησιακές πτυχές του αρώματος συμβαδίζουν με την κομψότητα.

Το μυστηριακό ταξίδι του «Omen»

Το «Omen» είναι ένα βαθύ, μυστηριώδες, απροσδόκητο άρωμα που παραπέμπει σε ένα οσφρητικό ταξίδι στον Ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, στις διφορούμενες προφητείες του Μαντείου των Δελφών.

Το άρωμα ταλαντεύεται ανάμεσα στον ηλιόλουστο ρεαλισμό και την ονειρική ομίχλη με έναν συνδυασμό τραγανών φρούτων, αρωματικών βοτάνων, γήινων ξύλων και κεχριμπαρένιου δέρματος. Αντικατοπτρίζει την ομορφιά του τοπίου των Δελφών, ενσωματώνοντας θησαυρούς της ελληνικής φύσης (δάφνη, σαφράν), καθώς και νεύματα από το γύρω δάσος (βάλσαμο από έλατο), την αύρα του βουνού (musk) και την κοντινή θάλασσα (ambergris).

Manos Gerakinis Heritage Collection

Εμπνευσμένο από το αξίωμα «Γνώθι σαυτόν» που αναγραφόταν στον ναό, το «Omen» προσκαλεί να αμφισβητήσουμε τις εδραιωμένες πεποιθήσεις και προκαταλήψεις μας και να εξερευνήσουμε νέες πτυχές του εαυτού μας. Για το άρωμα ένωσε τις δυνάμεις του με τον αρωματοποιό Miguel Matos.

Το νέο άρωμα «SEΛENE» πήρε το όνομά του από την ομώνυμη αρχαία ελληνική μυθολογική φιγούρα, την Τιτάνια θεά του φεγγαριού, τη Σελήνη, η οποία σύμφωνα με τους αρχαίους Ελληνες οδηγούσε το άρμα της στους ουρανούς. Μέσα από το άρωμα αυτό, ο Μάνος Γερακίνης οραματίστηκε έναν αρωματικό φόρο τιμής στη μοναδική γοητεία μιας ελληνικής καλοκαιρινής βραδιάς σε έναν θερινό κινηματογράφο. Εκεί, ενώ κανείς παρακολουθεί μια ταινία κάτω από τα αστέρια, αισθάνεται μια πληθώρα από διαφορετικά αρώματα που μαγικά ενώνονται υπό το φως του φεγγαριού: άνθη και φύλλα εσπεριδοειδών (περγαμόντο Καλαβρίας, φλούδα γκρέιπφρουτ, Petitgrain, άνθη νεραντζιάς), γαλήνια ξύλα (κέδρος Βιρτζίνια, σανδαλόξυλο) και νυχτερινό ανθισμένο γιασεμί από τα γειτονικά δέντρα και κήπους, μια γευστική νότα πραλίνας που παραπέμπει στις γλυκές λιχουδιές που κανείς απολαμβάνει παρακολουθώντας την ταινία, μαζί με ένα μοσχομυρωδάτο, αισθησιακό σύννεφο που παραπέμπει σε μια ιδανική αθηναϊκή καλοκαιρινή νύχτα.

Με την Χριστίνα Κουτσουδάκη, ανοίγει για την Manos Gerakinis Parfums ένας νέος κύκλος συνεργασιών που αφορά στη συνεργασία με Ελληνες αρωματοποιούς στοχεύοντας στην ανάδειξη κοινών ερεθισμάτων αλλά και της κοινής μνήμης.

www.ManosGerakinis.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΙΕΒΟ. «Αν και η ρωσική προπαγάνδα προσπαθεί να δείξει ότι όλοι οι Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής υποστήριξαν τη Ρωσία, τα περισσότερα ελληνικά χωριά της Αζοφικής και της Μαριούπολης τα οποία παρέμειναν στην κατοχή των Ρώσων, λένε “όχι!” στην κατοχή, αλλά φοβούνται να εκδηλωθούν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ