x

Πολιτισμός

Μαργαρίτα Τσουκαρέλα, η Ελληνίδα σολίστ λυρικής σκηνής και τραγουδοποιός που κατέκτησε το ευρωπαϊκό κοινό

Η Margarita Tsoukarelas (Μαργαρίτα Τσουκαρέλα), σολίστ λυρικής σκηνής αλλά και musical performer, τραγουδοποιός και vocal coach, γεννήθηκε στην Πολωνία και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Από πολύ νεαρή ηλικία συμμετέχει σε μουσικούς διαγωνισμούς και σαρώνει τα βραβεία. Στα δεκαοχτώ της επιστρέφει στην Πολωνία για να σπουδάσει τραγούδι και θέατρο και ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη Γερμανία. Από εκεί και πέρα η καριέρα της ακολουθεί μία συνεχή ανοδική πορεία καθώς η Μαργαρίτα συμμετέχει σε πολλές και πολύ σημαντικές μουσικοθεατρικές παραγωγές σε όλον τον κόσμο, τραγουδώντας σε πολλές γλώσσες. Δημιούργησε δύο συναυλιακά προγράμματα, τα «Lady Margarita Swings» και «Lady Margarita – Bei mir bist du scheen!» τα οποία η ταλαντούχος καλλιτέχνης παρουσίασε σε σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόσφατα βραβεύτηκε από το γερμανικό κράτος με υποτροφία για τα νέα της τραγούδια. Ασχολείται επίσης με τη διδασκαλία τραγουδιού και έχει πρόσφατα δημιουργήσει τη δική της e-learning, Σχολή Φωνητικής και Τραγουδιού VOCAL STUDIO MARGARITA TSOUKARELAS.

Πώς ξεκίνησε η πορεία σας στον χώρο της μουσικής και ειδικά στο λυρικό τραγούδι και το μουσικό θέατρο;

Margarita Tsoukarelas- ©George Cassapides

Η αγάπη μου για τη μουσική και η ενασχόλησή μου με αυτή ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ηταν περισσότερο μια ανάγκη που πήγαζε από μέσα μου, ο σημαντικότερος για μένα τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου κι ένα είδος κάθαρσης της ψυχής μου. Αισθανόμουν ότι μέσα από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό ήμουν ευτυχισμένη. Το γεγονός ότι η μητέρα μου είναι παιδαγωγός θεάτρου – σκηνοθέτης και ο πατέρας μου τραγουδιστής, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να καλλιεργήσω τα καλλιτεχνικά μου προσόντα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση να ακολουθήσω τον δρόμο του λυρικού τραγουδιού, έπαιξε η προτροπή των δύο σημαντικών καλλιτεχνών, του κυρίου Τζον Μοδινού και Γιώργου Κατσαρού. Έτσι επέστρεψα στην γενέτειρά μου την Πολωνία, για να σπουδάσω κλασικό τραγούδι και θέατρο στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Karol Lipinski του Wrocław Πολωνίας και ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Λειψίας Γερμανίας «Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy».

Από την Λάρισα στην Πολωνία και τη Γερμανία. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να κυνηγήσετε το όνειρό σας στο εξωτερικό;

Η Πολωνία και η Γερμανία είναι δύο χώρες με μεγάλη παράδοση στο κλασικό τραγούδι και σε πολλά άλλα είδη μουσικής με αποτέλεσμα ο πήχης και το επίπεδο να είναι πολύ υψηλό. Σε κάθε μικρή πόλη τους υπάρχει κι ένα επαγγελματικό Μουσικό Θέατρο, μια Συμφωνική Ορχήστρα και άλλες μουσικές δομές στις οποίες πραγματοποιούνται σε μόνιμη βάση συναυλίες, παραστάσεις, εκδηλώσεις. Στο εξωτερικό ο καλλιτέχνης αντιμετωπίζεται με σεβασμό και επαγγελματισμό. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και ο ανταγωνισμός τεράστιος. Χρειάζεται υπομονή, πολλή δουλειά και να συνεχίζει ο καλλιτέχνης να είναι δημιουργικός και ανήσυχος. Στην Ελλάδα κάποιοι ακόμα νομίζουν ότι αυτό που επιλέξαμε εμείς οι καλλιτέχνες είναι ένα χόμπι, ένα είδος διασκέδασης και όχι ένα κύριο επάγγελμα.

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην καριέρα σας;

Margarita Tsoukarelas, ©Magdalena Kimak

Από τις σημαντικότερες συνεργασίες που έχω κάνει είναι αυτή με το «Theater der Jungen Welt Leipzig» (Θέατρο Λειψίας) της Γερμανίας και την ίδια περίοδο εμφανιζόμουν ως σολίστ, στο «Kammeroper Dresden» και στο «Gallissas Theaterverlag Berlin» Γερμανίας. Ακολούθησαν σημαντικοί ρόλοι όπερας όπως της Papagena στο «Der Zauberflöte», της Δέσποινας στο «Cosi Fan Tutte», της Αταλάντα στον «Xerxes» και ρόλοι μιούζικαλ όπως της Μαρίας στο «West Side Story», της Sally στο «Cabaret», της Dorothy στον «Μάγο του Οζ». Το 2013-2019 υπήρξα σολίστ του γνωστού σχήματος της Γερμανίας «Μusical Company Leipzig» στις παραγωγές «Broadway‘s Best» και «Musical Gala Βest of Broadway» στο König Albert Theater Bad Elster και στο «Krystallpalast Variete Leipzig» της Γερμανίας.
Ενα από τα προγράμματά μου, το «Lady Margarita – Bei mir bist du scheen!» επιλέχθηκε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της Κουλτούρας του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας (ZDJ) για το 2019. Είχα επίσης την μεγάλη τιμή να εμφανιστώ στο «Maccabi USA Games». Τα δύο συναυλιακά προγράμματα μου: «Lady Margarita Swings» και το «Lady Margarita-Bei mir bist du scheen!», παρουσιάστηκαν σε σημαντικές συναυλιακές αίθουσες, θέατρα και φεστιβάλ της Γερμανίας, Πολωνίας, Ελλάδας και Ουγγαρίας. Ακολούθησαν εμφανίσεις στην Κρατική Τηλεόραση της Πολωνίας» και σε ΜΜΕ της Ελλάδας. Το 2019 ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού Τραγουδιού «Kluczborskie Trele» της Πολωνίας.

 Δεν τραγουδάτε μόνο αλλά γράφετε μουσική και στίχο. Τι χαρακτηρίζει τις συνθέσεις σας;

Πέρα από το κλασσικό τραγούδι που ήταν η βάση των σπουδών μου, με γοήτευαν από παιδί και άλλα μουσικά είδη: η jazz, το swing, τα γαλλικά chansons, η pop, η soul, η gospel, το μιούζικαλ, η κινηματογραφική και η κλασική μουσική. Πάντοτε ήθελα να καινοτομώ, και να πειραματίζομαι με διάφορους νέους alternative ήχους επηρεασμένη και από τα παλιά ρετρό τραγούδια διαφόρων δεκαετιών. Αυτή η «ανησυχία» με οδήγησε στο να μελετήσω μουσικές διαφόρων λαών και να ερμηνεύω σε πολλές ξένες γλώσσες. Στα τραγούδια μου συνδυάζονται ιδανικά η κινηματογραφική μουσική με pop, jazz, swing και μιούζικαλ μαζί με έναν φρέσκο ηλεκτρονικό ήχο.

Margarita Tsoukarelas -©George Cassapides

Μου αρέσει να «παντρεύω» τους παλιούς ήχους με τους καινούργιους, αφήνοντας πάντα έναν λυρισμό έτσι ώστε ο κόσμος να προβληματίζεται, να αισθάνεται και να ταξιδεύει. Τα τραγούδια μου αντανακλούν τον συναισθηματικό μου κόσμο, είναι ένα είδος κάθαρσης για μένα και ο σκοπός μου είναι να παρουσιάσω την λύτρωση της ψυχής με έναν σύγχρονο σουρεαλιστικό αλλά και βαθιά ρομαντικό τρόπο. Αρχισα να ασχολούμαι πιο επαγγελματικά με την σύνθεση γράφοντας τα πρώτα μου τραγούδια για την πολυβραβευμένη πολωνική ταινία «Hustawka» το 2009 και αργότερα τραγούδια όπως «Γυάλινη Σφαίρα», «Rose of Eden», «Coronofili», «Scarlet Dreams», «World Of U», «Isolation» κ.ά.

Η περίοδος της καραντίνας υπήρξε πολύ δημιουργική για εσάς…

Εκείνο το διάστημα εμπνεύστηκα και ολοκλήρωσα την παραγωγή του πρώτου μου άλμπουμ με τίτλο «Scarlet Dreams», καθώς και τα βιντεοκλίπ των τραγουδιών μου (Isolation, World of U, Coronofili, Scarlet Dreams) των οποίων είμαι δημιουργός. Τον Ιούλιο 2020 είχα την τιμή να εμφανιστώ μεταξύ άλλων στη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Απομόνωση – Isolation» σε σκηνοθετική επιμέλεια της μητέρας μου, σκηνοθέτη Δήμητρας Στραγαλινού – Τσουκαρέλα καθώς και τη δική μου μουσική επιμέλεια.

Ποια είναι η Μαργαρίτα μακριά από τα φώτα της σκηνής; Τι σας εμπνέει και τι σας απωθεί;

Margarita Tsoukarelas – ©George Cassapides

Εκτός σκηνής είμαι ένας απλός και ανοιχτός άνθρωπος γεμάτος ενέργεια και χαρά. Με εμπνέει η αγάπη, η καλοσύνη, η φύση, τα ζώα. Με απωθεί η αδικία, το ψέμα, ο εγωισμός, το δήθεν κι όταν ο άνθρωπος δε σέβεται την ίδια τη φύση, τα ζώα και τον συνάνθρωπό του.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μου τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία φωνητικής-τραγουδιού σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες. Δημιούργησα πρόσφατα την δική μου Σχολή Φωνητικής και Τραγουδιού «Vocal Studio Margarita Tsoukarelas» στην οποία παραδίδω μαθήματα online και δια ζώσης, καθώς και σεμινάρια τραγουδιού σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε είδος μουσικής. Έχω μαθητές από διάφορες χώρες. Προετοιμάζω επίσης συναυλίες στο εξωτερικό με ένα νέο μουσικό μου πρόγραμμα και καινούργια τραγούδια για το επόμενο άλμπουμ μου.

SOCIAL MEDIA:

 https://www.margarita-tsoukarelas.com

https://www.facebook.com/MargaritaTsoukarelasOfficialhttps://www.instagram.com/margaritatsoukarelashttps://www.youtube.com/c/MargaritaTsoukarelasOfficialhttps://music.apple.com/us/artist/margaritatsoukarelas/1160032546https://open.spotify.com/artist/1WOCjndNwnep8gFXVASzn8?si=wqyh061-SRG8z1LVlNSosg

https://soundcloud.com/margarita-tsoukarelas/scarlet-dreams-margarita-tsoukarelas

https://margaritatsoukarelas.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/LadyMargaritaSwings

https://www.facebook.com/VOCALSTUDIOMargaritaTsoukarelas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας