x
 

Ταξίδι

Μαρία Ναδάλη στον «Ε.Κ.»: Στη Σίφνο θα βρείτε αρμονία και ανθρώπους με φιλόξενη διάθεση

Το νησί της Σίφνου είναι γνωστό στην Ελλάδα για τη φυσική ομορφιά του, την παραδοσιακή και ιστορική αρχιτεκτονική του, καθώς και για τη μαγειρική και την κεραμική του. Το ότι το κυκλαδίτικο νησί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές διεθνώς, ήταν το πρώτο θέμα που συζήτησε ο «Εθνικός Κήρυκας» με τη δήμαρχό του, κα Μαρία Ναδάλη.

Η Σίφνος έχει επεκτείνει με επιτυχία την τουριστική περίοδο μέσα από την πολιτιστική της προσφορά και ιδίως τα υπέροχα μονοπάτια της, όπου ο ήχος της γαλλικής γλώσσας ακούγεται παντού, ειδικά στη γραφική αρχαία και μεσαιωνική-αναγεννησιακή πρωτεύουσα του Κάστρου.

«Κάναμε μια μεγάλη εκστρατεία για να προβάλλουμε την εικόνα της Σίφνου στη Γαλλία για αρκετά χρόνια, και αρχικά επικεντρωθήκαμε στις περιηγήσεις», δήλωσε η δήμαρχος για τις προσπάθειες που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της, οι οποίες συνεχίζονται, αποδεικνύοντας την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών. Πρόσθεσε πως «έχουμε τώρα πολλούς Γάλλους φίλους που αγοράζουν σπίτια εδώ στο Κάστρο και σε άλλα μέρη του νησιού».

Στην ερώτηση σχετικά με τη σημασία του Δήμου, που συνεργάζεται με ιδιοκτήτες ιδιωτικών ακινήτων και επιχειρήσεων, τόνισε την αίσθηση της αμοιβαίας ευθύνης που έχει με αυτούς, ώστε οι πολίτες και το νησί να μπορούν να τα φροντίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Ο Δήμος δεν έχει τους πόρους να κάνει ό,τι θέλουμε, οπότε η συνεργασία των κατοίκων είναι πολύτιμη».

Ενα μεγάλο μέρος της κεντρικής κρατικής χρηματοδότησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, αφιερώνεται στην εξασφάλιση επαρκούς παροχής νερού. Η Σίφνος έχει εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, αλλά επωφελείται και από πηγάδια που έχουν πρόσβαση σε άφθονη υπόγεια παροχή νερού. Το εσωτερικό της Σίφνου είναι από τα πιο πράσινα νησιά της ομάδας των Κυκλάδων, ιδιαίτερα την άνοιξη.

«Είμαστε ευτυχείς που τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες εκτιμούν αυτό που έχει γίνει για την παροχή νερού, καθώς και τη συνεχή ανάγκη για τη διατήρηση του νερού», τόνισε.

Αναφορικά με τις προσωπικές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ των κατοίκων και των δημάρχων των μικρότερων περιοχών της Ελλάδας, αυτό είναι κάτι που συγκινεί ιδιαίτερα την δήμαρχο. Όπως είπε, «αυτό είναι κάτι πολύ όμορφο. Δεν συμβαίνει σε μεγαλύτερους δήμους, αλλά εδώ έχουμε αυτό το θετικό, ότι ο κόσμος δεν ντρέπεται να μου φέρει τις ιδέες, τα προβλήματα και τα παράπονά του. Χαίρομαι για το γεγονός αυτό, αν και μου προκαλεί άγχος, διότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, που απαιτεί χρόνο κυρίως για τους μικρούς δήμους».

Το γραφείο της βρίσκεται μακριά από το κέντρο αποφάσεων στην Αθήνα. «Πρέπει να καλύψουμε πολλές ανάγκες – σχεδόν τα πάντα.

Και δεν μπορείς απλά να ακούς. Πρέπει να προσπαθήσεις να λύσεις τα προβλήματα, παρ’ όλο που οι διαδικασίες είναι δύσκολες και χρειάζονται χρόνο», είπε, αναφερόμενη στην ανάγκη να δουλέψεις επίσης με την περιφερειακή και κεντρική κυβερνητική γραφειοκρατία και τη συνοδευτική… γραφειοκρατία. Ηρθε η ώρα στη συζήτηση να σημειωθεί ότι το αγαπημένο της νησί βρίσκεται στο σημαντικό σημείο να παίρνει εύσημα από τους επισκέπτες, η φωνή των οποίων ενώνεται με τις φωνές από συγγραφείς άρθρων, φωτογράφους και βιντεογράφους που σίγουρα είναι έτοιμοι να δημοσιεύσουν, προσελκύοντας όλο και περισσότερους τουρίστες. Οι ανησυχίες για την υπερανάπτυξη όμως είναι στον αέρα.

«Το βλέπουμε αυτό ως τη μεγάλη μας πρόκληση», συμφωνώντας ότι το νησί δεν πρέπει να χάσει τις ίδιες τις ιδιότητες που το κάνουν ελκυστικό εξαρχής. «Η φυσιογνωμία και η αρχιτεκτονική της Σίφνου είναι τόσο ιδιαίτερη – μια κατάσταση ανάλογη, για παράδειγμα, με το νησί της Χίου. Αν αλλάξει αυτό, το νησί μας θα υποφέρει», είπε.

Η κ. Ναδάλη αναγνώρισε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία για το πώς να προχωρήσουμε σε σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα. Όπως ανέφερε, «θέλουμε ανάπτυξη, αλλά τη θέλουμε με μέτρο, για να προστατεύσουμε το αρχιτεκτονικό και φυσικό περιβάλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η δήμαρχος τόνισε, ότι για τα θέματα αυτά γίνονται σοβαρές συζητήσεις τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και με τους μόνιμους κατοίκους και τις οικογένειές τους και τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Πρόσφερε σαν παράδειγμα τις πρόσφατες ανησυχίες για την κατασκευή πισινών – όχι μόνο σε ξενοδοχεία, που χρειάζονται, αλλά και σε ιδιωτικές κατοικίες. «Αυτό έχει να κάνει με την παροχή νερού μας, που είναι βασικό αγαθό και πρέπει να προστατεύεται για όλους τους πολίτες», είπε.

Η δήμαρχος επεσήμανε ότι είναι, ωστόσο, σε θέση να διδαχθούν από τις εμπειρίες και τα λάθη άλλων νησιών και τοποθεσιών στην Ελλάδα.

«Γίνονται σεμινάρια και συναντήσεις, μερικές φορές με πρωτοβουλία ιδιωτών, όπως μια ομάδα ανθρώπων που νοικιάζουν δωμάτια σε όλο το νησί και προσέχουμε τι συμβαίνει έξω από τη Σίφνο και πώς μπορούν να αποφευχθούν οι υπερβολές», είπε.

Η δήμαρχος τόνισε επίσης μια κρίσιμη πρόσφατη εξέλιξη, την οποία προώθησαν αρκετές ελληνικές κυβερνήσεις, την επέκταση της τουριστικής περιόδου πέρα από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και την υπέρβαση του παραδείγματος – κλισέ «θάλασσα και ήλιος». Τόνισε τα μονοπάτια πεζοπορίας του νησιού, τα οποία έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, αν και πιο αργά λόγω της πανδημίας. Μεταξύ των πρακτικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η ομάδα της, η προτεραιότητα ανήκει στα έργα υδροδότησης και τώρα, δεδομένης της τρέχουσας πραγματικότητας, της ενέργειας. Ο Δήμος συνεργάζεται με την περιφερειακή κυβέρνηση Νοτίου Αιγαίου σε αυτούς και σε άλλους τομείς.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται –η γνώμη του νησιού διχάζεται– είναι η πιθανή ανάπτυξη λιμανιού για υδροπλάνα, όπως συζητείται σε άλλα μέρη της Ελλάδας και οι αλλαγές στο κεντρικό λιμάνι των Καμαρών, λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αύξηση της κυκλοφορίας στους δρόμους λόγω του τουρισμού του νησιού.

Η νεολαία του νησιού αποτελεί επίσης προτεραιότητα, με τη μορφή ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων. Προχωρά επίσης η δημιουργία πολιτιστικών χώρων, που αντικατοπτρίζουν τις εθνικές πολιτικές και τουριστικές κατευθυντήριες γραμμές.

Η δήμαρχος είναι ενθουσιασμένη φέτος από πρωτοβουλίες όχι μόνο του Δήμου και της Εθνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας «αλλά και από τους πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους μας, όπως η Εταιρεία Γυναικών. Οι επισκέπτες μας είναι ενθουσιασμένοι από αυτές τις εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.λπ.».

Αλλά είναι επίσης επικεντρωμένη στον υπόλοιπο χρόνο, ώστε οι άνθρωποι που εργάζονται στον τουριστικό τομέα το καλοκαίρι να μπορούν επίσης να απολαμβάνουν παρόμοιες προσφορές.

Με ιδιαίτερη χαρά μιλάει για το νέο γαστρονομικό φεστιβάλ και τον Σιφνιό Νικόλαο Τσελεμεντέ που έγραψε κυριολεκτικά το βιβλίο για τη σύγχρονη ελληνική μαγειρική. Υπάρχει επίσης ένα νέο φεστιβάλ θεάτρου, αφιερωμένο στον γεννημένο στη Σίφνο θεατρικό συγγραφέα Μανώλη Κορρέ, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Κάτι άλλο που πρέπει να επισημάνουμε, είναι μια ξεχωριστή επίσκεψη στο ατελιέ του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, που λάτρεψε τη Σίφνο.

Τόνισε επίσης ότι ο πολιτιστικός σύλλογος «Οι Φίλοι του Κάστρου» γιορτάζουν τα 40 του χρόνια με πλήθος εκδηλώσεων.

Οπως είναι φυσικό, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές σημαντικές αρχαιολογικές ανασκαφές, που σίγουρα θα προσθέσουν στους θησαυρούς πολλών εποχών που μπορεί κανείς να επισκεφτεί αυτή τη στιγμή.

Η συζήτηση διαποτίστηκε από την αγάπη για τον τόπο και την οικογένεια που είναι στενά συνδεδεμένη με αυτό και την αίσθησή της ότι τις προσπάθειές της τις βλέπουν όχι μόνο οι ζωντανοί συγγενείς και γείτονές της εντός και εκτός νησιού, αλλά και οι πρόγονοί της που παρατηρούν από ψηλά. «Η μητέρα μου είναι από το Πάνω Πετάλι». Πράγματι, είναι ένα χωριό που απλώνεται σαν φτερό αετού σε αρχοντικές κορυφές λόφων με υπέροχη θέα σε στεριά και θάλασσα. «Ο πατέρας μου είναι από την Καταβατή», πρόσθεσε αμέσως, τη γενέτειρα ορισμένων διάσημων Σιφνίων, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου φιλοσόφου του 19ου αιώνα Απόστολου Μακράκη, τα έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά.

Μας είπε την άποψή της για το πνεύμα των Σιφνίων, το παρελθόν και το παρόν, σημειώνοντας τη γιαγιά αυτού του συγγραφέα -την Ελευθερία Κυλίτη Λεμονή- γειτόνισσα της μητέρας της. «Ηταν ένα αγαπημένο πρόσωπο εδώ γύρω, ένας από αυτούς τους ανθρώπους που παραμένουν στην ψυχή μας όσα χρόνια κι αν έχουν φύγει».

Η δήμαρχος της Σίφνου έκλεισε τη θερμή συνομιλία με ένα ιδιαίτερο μήνυμα προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Εκτιμώ την αγάπη που έχετε όλοι για την Ελλάδα. Είναι πολύ συγκινητικό. Οσο για τη Σίφνο, είναι ένας τόπος που οι άνθρωποί του νοιάζονται πολύ για τον μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Φροντίζουν καλά το περιβάλλον του – όχι μόνο τα δικά τους σπίτια, αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους. Σας προσκαλούμε στο νησί μας με τις πολλές εκκλησίες και τα πανηγύρια… εδώ θα βρείτε αρμονία και ανθρώπους με πολύ φιλόξενη διάθεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μονοπάτια και τις ποδηλατικές διαδρομές του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής με συνοδοιπόρο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ