x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαρία Παπαστάθη στο «Γυναίκα» του «Ε.Κ.»: Η φιλανθρωπία κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους

Δεν θα φανταζόμουν ποτέ, ότι θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει ένα δέντρο σαν δώρο για ένα γάμο, γενέθλια ή βαφτίσια! Ομολογώ εντυπωσιάστηκα, όταν η Μαρία Παπαστάθη, η αναπληρώτρια διευθύντρια ανάπτυξης (deputy director of development) στο The Hellenic Initiative (THI), τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μιας ομάδας Ελλήνων της Αμερικής που αποφάσισαν να βοηθήσουν την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μου περιέγραψε το Plant a Tree in Greece, μια μεγάλη καμπάνια του ΤΗΙ για την αναδάσωση των περιοχών, που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στην Αττική.

Η Μαρία ασχολείται με το fundraising, αναζητώντας πόρους από νέους δωρητές και σπόνσορες των προγραμμάτων του ΤΗΙ και τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά στον τομέα αυτό, που είναι δύσκολος και απαιτητικός, αφού μεσούσης της οικονομικής κρίσης, που συνεχίζεται στην Ελλάδα, πρέπει να βγαίνει προς άγρα ανθρώπων εύπορων, από τους οποίους πολλές φορές απουσιάζει η χορηγική συνείδηση. Στην Αμερική οι χορηγίες εν γένει είναι περισσότερο αποδοτικές, απ’ ό,τι στην Ελλάδα, όπου οι δωρεές αποθαρρύνονται και οι άνθρωποι που επιζητούν χορηγούς, πολλές φορές αισθάνονται σαν επαίτες. Η προσωπικότητα της Μαρίας όμως, διαπλάστηκε μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον μιας όμορφης γειτονιάς στην Αθήνα, με το φασαριόζικο βουητό στα αυτιά της από φωνές ανθρώπων αγαπητών, φίλων και γειτόνων που χαιρόντουσαν να προσφέρουν, να γελούν, να παίζουν, να συνομιλούν μεταξύ τους και αυτό το τόσο ανθρώπινο παρελθόν της, την βοήθησε απεριόριστα να αναπτύξει την επικοινωνιακή της ευχέρεια που σε καθηλώνει, σε συνδυασμό με την ελληνική ομορφιά της με ρίζες στο Μεσολόγγι και στην Αρτα.

Εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 10 χρόνια ίδρυσης του ΤΗΙ με συναδέλφους. Από αριστερά Τίνα Κούρπας, Μαρία Παπαστάθη, Ξένη Κουβέλη, Αρτεμις Κόχας.

Με σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και ένα μάστερ στο New School της Νέας Υόρκης, στο Non profit Management, η Μαρία Παπαστάθη αποτελεί ένα μεγάλο και σπουδαίο κεφάλαιο για το The Hellenic Initiative, γιατί κρατάει γερά τις αρχές που κληρονόμησε από την οικογένειά της… το ωραιότερο χαμόγελο, τη διαφάνεια, την εργατικότητα και την ακούραστη προσπάθεια να βοηθάει την νέα γενιά Ελλήνων, που ταλαιπωρείται ακόμα από τις κρίσεις που απανωτά συμβαίνουν στη χώρα μας.

Ας την αφήσουμε να μας μιλήσει για την ζωή της και το The Hellenic Initiative που εκτιμά βαθειά την προσφορά του, καθώς και το ότι υπάρχει εκεί, ανάμεσα σε αγαπημένους της συναδέλφους, να προσπαθούν όλοι μαζί, να δώσουν ελπίδα και πόρους επιβίωσης και ανάπτυξης στους νέους Ελληνες.

Πώς θα περιγράφατε το περιβάλλον που μεγαλώσατε;

Μεγάλωσα σε μία μικροαστική οικογένεια στα Άνω Ιλίσια και στο Χολαργό στην Αθήνα. Από μικρή θαύμαζα το κέντρο της Αθήνας και το επισκεπτόμουν όποτε είχα την ευκαιρία. Μου άρεσε η φασαρία και η πολυκοσμία της. Γι’ αυτό νομίζω και αγαπώ πολύ τη Νέα Υόρκη. Έχω δύο αδελφές, οι οποίες είναι δίδυμες και τέσσερα χρόνια μικρότερες με τις οποίες είμαι πολύ δεμένη. Έχοντας δύο αδελφές, δεν ένιωσα ποτέ μοναξιά. Το σπίτι μας δεν ήταν ποτέ άδειο. Ήτανε πάντα ανοιχτό σε γείτονες, συγγενείς και φίλους οι οποίοι έκαναν επισκέψεις συχνά χωρίς ειδοποίηση. Η μητέρα μου δεν εργαζόταν όταν ήμουν πολύ μικρή και ήταν πάντα δίπλα μας προσφέροντάς μας πολλή αγάπη και φροντίδα. Είναι η τυπική Ελληνίδα μάνα που ακόμη και τώρα αγωνιά για το αν έχω ντυθεί καλά τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Στο αδιέξοδο δρόμο κάτω από το διαμέρισμά μας στα Άνω Ιλίσια πάντα έβρισκα παρέα να παίξω παιχνίδια και να περάσω τον ελεύθερο χρόνο μου με φίλους. Νομίζω, ανήκω στην τελευταία γενιά παιδιών της Αθήνας που πρόλαβαν να ζήσουν την έννοια της γειτονιάς με τα παιδιά να παίζουν σε αλάνες, χωρίς έγνοιες και φόβο. Οι καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα ήταν η καλύτερη στιγμή του χρόνου. Συνήθως τις περνούσαμε στο Κάστρο Ηλείας, ένα χωριό κοντά στη θάλασσα, το οποίο είναι χτισμένο κάτω από το Φράγκικο κάστρο Χλεμούτσι.

Σαν παιδί πώς θυμάστε τον εαυτό σας;

Η Μαρία Παπαστάθη στον Παρνασσό

Μικρή ήμουν ένα ντροπαλό παιδί με μεγάλη φαντασία. Έπαιζα ατέλειωτες ώρες με παιχνίδια δημιουργώντας ιστορίες και σενάρια στο μυαλό μου. Επίσης, διάβαζα πολύ. Θυμάμαι γύρω στα 10 πέρασα ένα καλοκαίρι διαβάζοντας ασταμάτητα. Είχα όμως και αρκετούς φίλους από τη γειτονιά που παίζαμε παιχνίδια έξω στον αδιέξοδο δρόμο κάτω από το διαμέρισμά μας, σε ένα άδειο οικόπεδο και σε μια κοντινή πλατεία. Οι αδελφές μου ήταν όμως η καλύτερη μου παρέα. Ως η μεγάλη αδελφή θεωρούσα υποχρέωσή μου να τις διδάσκω πράγματα και να μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου. Μεγαλώνοντας έκανα πολλούς φίλους από το σχολείο τους οποίους έχω κρατήσει μέχρι και σήμερα. Οι τρεις καλύτερές μου φίλες, με τις οποίες μιλάω καθημερινά ακόμη και τώρα που βρίσκομαι στις ΗΠΑ, με γνωρίζουν από όταν ήμουν παιδί.

Πείτε μας λίγα λόγια για το ξεκίνημα της καριέρας σας στο The Hellenic Initiative (ΤΗΙ).

Εχοντας ολοκληρώσει την πρακτική μου άσκηση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Νέα Υόρκη και συνεχίζοντας το μάστερ μου, μια φίλη μου, η Όλγα Μπορνόζη, μου προώθησε την περιγραφή μιας θέσης στο THI για part time απασχόληση. Γνωρίζοντας τον οργανισμό, αποφάσισα να κάνω αίτηση για τη θέση σκεπτόμενη, ότι θα ήταν μια ενδιαφέρουσα απασχόληση μέχρι να τελειώσω τις σπουδές μου. Πέντε χρόνια μετά, είμαι ακόμη εκεί δουλεύοντας πια full-time σε άλλη θέση, έχοντας τον ίδιο ενθουσιασμό για τη δουλειά μου, όπως είχα από την αρχή.

Ποιο είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολείστε στο ΤΗΙ;

Στο ΤΗΙ ασχολούμαι με το fundraising, την αναζήτηση πόρων. Ο τίτλος μου είναι deputy director of development (αναπληρώτρια διευθύντρια ανάπτυξης). Σχεδιάζω και τρέχω καμπάνιες, αναζητώ νέους δωρητές και σπόνσορες των προγραμμάτων του ΤΗΙ και διατηρώ τη σχέση με τους υπάρχοντες. Με τη βοήθεια αυτών των δωρεών, δίνουμε χορηγίες στους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που επιδοτούμε στην Ελλάδα. Επίσης, οργανώνω τα ετήσια γκαλά της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Και οι δύο εκδηλώσεις είναι αρκετά μεγάλα projects, με ιδιαίτερες προκλήσεις: το πρώτο διότι είναι πολύ μεγάλο (με 900 παρευρισκόμενους κάθε χρόνο) και το δεύτερο διότι πρέπει να το οργανώνω από απόσταση. Επειδή η φύση της δουλειάς μου είναι να έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν τη βαριέμαι ποτέ. Μου είναι πολύ ευχάριστο να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να μαθαίνω για τις ρίζες τους στην Ελλάδα, τα ενδιαφέροντά τους, και τον λόγο που κάνουν μια δωρεά. Επίσης, αισθάνομαι πολύ τυχερή διότι έχω πολύ καλούς συνεργάτες. Ολοι στην ομάδα είναι πολύ καλοί επαγγελματίες, δυναμικοί, με ομαδικό πνεύμα, και έχουν τις ίδιες ηθικές αξίες με εμένα.

Πότε και με ποιο σκοπό δημιουργήθηκε το The Hellenic Initiative;

Το THI ιδρύθηκε το 2012. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ξεκίνησε με την πρωτοβουλία μιας ομάδας Ελλήνων της Αμερικής οι οποίοι ένιωσαν την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και να τη βοηθήσουν να γυρίσει σελίδα. Ο σκοπός του ΤΗΙ είναι να φέρνει κοντά τους Έλληνες της Διασποράς και κάθε Φιλέλληνα που επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω της φιλανθρωπίας. Προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπιση κρίσεων, κυρίως για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Επίσης, υποστηρίζει το νέο ελληνικό επιχειρείν τρέχοντας προγράμματα και χρηματοδοτώντας δράσεις για τη επανεκπαίδευση ή την απόκτηση νέων δεξιοτήτων από χιλιάδες Ελληνες, νέους και μη. Με την πάροδο των χρόνων το ΤΗΙ έχει αναπτυχθεί και σε άλλες χώρες: την Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ποιες είναι οι προοπτικές που πιστεύετε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα για την νέα γενιά επιχειρηματιών;

Οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα πιστεύω ότι έχουν πολλές προοπτικές να αναπτύξουν την ιδέα τους και κατ’ επέκταση την εταιρεία τους. Καταρχήν βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο ελληνικό startup οικοσύστημα και να βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες να αποδείξουν τι αξίζουν. Υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στις ελληνικές εταιρείες και την Ελλάδα γενικότερα. Επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη για επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι από μόνο του πολύ ενθαρρυντικό. Εχω παρατηρήσει μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα στον χώρο του fintech και εύχομαι να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Αυτός ο κλάδος εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού και οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν αρχίσει να ενισχύουν το αποτύπωμά τους στην ψηφιακή τραπεζική. Ελπίζω επίσης περισσότερες γυναίκες να αναλάβουν τα ηνία στην ηγεσία των start up εταιρειών, ιδιαίτερα αυτών της τεχνολογίας. Οι νέες γυναίκες θα πρέπει να εμπνέονται από πετυχημένες γυναίκες όπως η Ginni Rometty, πρώην CEO της ΙΒΜ, και να ακολουθούν καριέρες στον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και η σπουδαία επιστήμονας, Karen Sparck Jones, «η πληροφορική είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στους άνδρες»!

Σχετικά με το φιλανθρωπικό στόχο του ΤΗΙ θα θέλατε να μας πείτε πιο συγκεκριμένα κάποια από τα πιο σημαντικά έργα του με τα οποία βοήθησε την κρίση στην Ελλάδα;

Το ΤΗΙ έχει καταφέρει να ενώσει καταρχήν τους Έλληνες της Διασποράς μέσω της φιλανθρωπίας με κοινό σκοπό την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Δεύτερον, έχει προσφέρει σε μη κυβερνητικές οργανώσεις μέχρι τώρα γύρω στα 20 εκατομμύρια. Oταν ιδρύθηκε το ΤΗΙ, η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, μέσα σε βαθιά κρίση. Φιγουράριζε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και όλοι αναρωτιόντουσαν για το μέλλον της χώρας. Το ΤΗΙ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του θέλησαν τότε να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για αλλαγή. Με χιλιάδες δωρητές από 47 διαφορετικές χώρες και με πάνω από 220 δωρεές σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, νομίζω ότι τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Με την υποστήριξη της Coca-Cola, το ΤΗΙ χρηματοδοτεί για πολλά χρόνια το ReGeneration, το μεγαλύτερο πρόγραμμα στη χώρα με σκοπό την καταπολέμηση του λεγόμενου brain-drain, ώστε οι νέοι να βρίσκουν θέσεις εργασίας και να μην μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Τα προγράμματα Venture Garden, Venture Fair, και Connect the Dots, ενισχύουν τους νέους επιχειρηματίες, ενώ το Venture Impact Awards προσφέρει μικρά ποσά ενίσχυσης σε εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις με κοινωνικό αντίκτυπο (social impact). Επίσης έχουμε συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς για την υποστήριξη χιλιάδων παιδιών και οικογενειών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, τη φτώχεια αλλά και την κακοποίηση, και για την υποστήριξη προσφύγων – κυρίως ασυνόδευτων ανηλίκων. Τώρα, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των καταστροφικών πυρκαγιών, έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη καμπάνια, το Plant a Tree in Greece, για την αναδάσωση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές της περσινής χρονιάς. Την άνοιξη καταφέραμε να φυτέψουμε πάνω από 4.200 δέντρα. Το φθινόπωρο θα συνεχίσουμε την αναδάσωση και ευελπιστούμε να αυξήσουμε τα νούμερα κατά πολύ. Μέσω της καμπάνιας, μπορεί κάποιος να «αγοράσει» δέντρα για ένα γεγονός όπως γενέθλια, γάμο κ.λπ. και να στείλει ένα πιστοποιητικό ως δώρο. Τα δέντρα που αγοράζονται από δωρητές, φυτεύονται σε πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάθε δωρεά που γίνεται στο ΤΗΙ από δωρητές δίνεται εξ ολοκλήρου για τα προγράμματα στην Ελλάδα, καθώς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλύπτουν κάθε χρόνο τα έξοδα λειτουργίας του οργανισμού. Αυτό πιστεύω σημαίνει πολλά για τους δωρητές μας και εύχομαι να συνεχιστεί στο μέλλον.

Τι σημαίνει φιλανθρωπία για σας;

Για μένα η φιλανθρωπία είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που προωθεί έναν ίσο κόσμο ευκαιριών και αγάπης. Είναι έμφυτη και συνδέεται με την εμπάθεια. Δεν είμαι υποστηρίκτρια της Χομπσιανής φιλοσοφίας, η οποία υποστηρίζει ότι η φύση του ανθρώπου τον οδηγεί σε έναν ατέρμονο άγριο ανταγωνισμό για επικράτηση και κυριαρχία, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο. Πιστεύω στη θετική πλευρά της ανθρώπινης φύσης και στην αλληλεγγύη που νιώθει ο πολιτισμένος άνθρωπος, απέναντι στους συνανθρώπους του. Οι Ελληνες έχουν αποδείξει, ότι συμπάσχουν σε πολλά επίπεδα. Η έννοια της φιλοξενίας από τους αρχαίους χρόνους, δηλώνει την ευαισθησία και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, ο οποίος μπορεί να είναι και ξένος.
Σε έναν κόσμο που είναι κατάφωρα άνισος, το να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας μπορεί να σημαίνει πολλά για κάποιους που έχουν ανάγκη. Μπορεί κανείς να είναι φιλάνθρωπος όχι μόνο προσφέροντας χρήματα, αλλά και μέσω του εθελοντισμού, ή ακόμα και προσφέροντας δωρεές in-kind. Η φιλανθρωπία δεν μας κάνει μόνο καλύτερους ανθρώπους, μας κάνει και πιο ευτυχισμένους. Υπάρχει μια έρευνα η οποία έγινε πάνω στη φιλανθρωπία, που απέδειξε ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν και κάνουν δωρεές, νιώθουν μια ευφορία όταν προσφέρουν, η οποία τους κάνει να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.
Το πιστεύω ακράδαντα, πως η ευτυχία προέρχεται, όχι από το τι αποκτά και απολαμβάνει κανείς, αλλά από το τι προσφέρει. Το συναίσθημα που νιώθουμε όταν προσφέρουμε κάτι στον συνάνθρωπο, είναι ανεκτίμητο.

Ασχολείστε με ένα πολύ λεπτό και δύσκολο συνάμα τομέα των χορηγιών. Πόσο εύκολα οι άνθρωποι που έχουν χρήματα τα δίνουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς;

Αυτό πηγάζει από την ανατροφή του καθενός και το κατά πόσο έχει καλλιεργήσει την έννοια της φιλανθρωπίας μέσα του. Αν και η ελληνική λέξη φιλανθρωπία χρησιμοποιείται διεθνώς, δυστυχώς οι Ελληνες δεν κατέχουν τα ηνία σε αυτόν τον τομέα. Είναι όμως φιλεύσπλαχνοι και όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη προσφέρουν όσο μπορούν. Οι Έλληνες της Διασποράς που έχουν αρκετά χρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά παραπάνω σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς σαν το ΤΗΙ, για να βοηθήσουν τους Έλληνες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ανάγκη, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή χρειάζονται μια μικρή πηγή εσόδων, για να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα. Oλοι μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να το αποδείξουμε. Το μότο μας σε πολλές καμπάνιες στο ΤΗΙ είναι «every little counts». Ακόμη και ένα μικρό ποσό, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή ενός ανθρώπου, που βρίσκεται σε ανάγκη.

Πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος μέλος και γιατί. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Στο ΤΗΙ δεν έχουμε μέλη. Ολοι μπορούν να συμμετέχουν και να γίνονται «μέλη» μέσω δωρεών ή αγοράζοντας εισιτήρια για τις εκδηλώσεις μας. Επίσης, καθένας μπορεί να εγγραφεί μέσω της ιστοσελίδας μας στο μηνιαίο newsletter μας και να λαμβάνει τα νέα της κοινότητάς μας και νέα από τα προγράμματα που τρέχουμε στην Ελλάδα. Το μόνο γκρουπ που έχει μέλη είναι οι New Leaders, ένα γκρουπ νέων επαγγελματιών μέχρι 45 ετών, οι οποίοι κάνουν μεταξύ τους networking, οργανώνουν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, εθελοντικές δραστηριότητες και συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα του ΤΗΙ και στα γκαλά μας στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Το ποσό που χρειάζεται για να γίνει κάποιος μέλος των New Leaders είναι μεταξύ 100-250 δολαρίων ετησίως.

Είστε μητέρα και σύζυγος. Πώς συνδυάζετε και τους δυο αυτούς τομείς;

Πολύ καλή ερώτηση! Το να συνδυάζει κανείς με τον καλύτερο τρόπο την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή δεν είναι εύκολο, κυρίως για τις γυναίκες. Το ερώτημα τού πώς να συνδυάσει μια γυναίκα την επαγγελματική ζωή με τη μητρότητα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες και πάντα υπάρχουν αστάθμητες δυσκολίες και πολλές ενοχές. Οι περισσότερες γυναίκες έχοντας διπλό ρόλο συχνά αναρωτιούνται αν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη δουλειά για την οικογένεια. Εγώ είχα την τύχη και ατυχία να μην μπορώ να εργαστώ τα πρώτα χρόνια της παραμονής μου στην Αμερική, όταν ο γιος μου ήταν νήπιο καθώς είχα άδεια παραμονής στη χώρα, αλλά όχι και άδεια εργασίας. Δυσκολεύτηκα πολύ όμως ψυχολογικά και ευτυχώς κατάφερα να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές εκείνα τα χρόνια, γεγονός που με έκανε να νιώθω, ότι προοδεύω επαγγελματικά με έμμεσο τρόπο.
Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ώρες που απασχολούμαι στο ΤΗΙ σε εβδομαδιαία βάση είναι πάρα πολλές. Η αλήθεια είναι, ότι έχω μεγάλη υποστήριξη από τον σύζυγό μου, Νώντα Βιρβιδάκη, ο οποίος παρόλο που έχει πολύ απαιτητική δουλειά, είναι πάντα δίπλα μου. Το μυστικό της επιτυχίας μου στο να έχω ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και οικογενειακή ζωή είναι το γεγονός ότι έχω ένα σύντροφο δίπλα μου ο οποίος με στηρίζει, συμμετέχει στην ανατροφή του παιδιού μας και είναι δίπλα μου, όποτε τον χρειαστώ. Γενικά, θα έλεγα, ότι υπάρχει αλληλεγγύη και κατανόηση μεταξύ μας. Αυτό έχει καλλιεργηθεί με τα χρόνια, καθώς έχουμε περάσει αρκετές δυσκολίες μόνοι μας (οι οικογένειές μας είναι στην Ελλάδα) μέχρι να βρούμε το πάτημά μας στην Αμερική, ερχόμενοι από την Ελλάδα της κρίσης, με ένα παιδί ενός έτους. Οσο για τον γιο μας, είναι ένα υπέροχο παιδί, αρκετά ανεξάρτητο για την ηλικία του, με πολλή κατανόηση.

Ποια είναι η δική σας εικόνα για τον κόσμο που έρχεται μέσα σε τόσο χάος… είστε αισιόδοξη για το μέλλον;

Είμαι κατά φύση αισιόδοξη αλλά πραγματικά με τόσα δεινά που ζούμε έχω αρχίσει να χάνω την θετική μου στάση. Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή θα λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Ηδη στο θέμα της πανδημίας έχουμε αρχίσει να βλέπουμε το φως στο τούνελ. Το θετικό είναι ότι η οικονομία της Ελλάδας έχει ανακάμψει. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ είχε ανάπτυξη 7%. Φέτος το καλοκαίρι καταγράφονται πολύ υψηλά νούμερα στον αριθμό τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα. Αυτή η ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία του τουρισμού στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα «αντισταθμίσει» μέρος των όποιων απωλειών υπάρξουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Βέβαια, υπάρχει μια τεράστια και βάσιμη ανησυχία για αυτόν τον χειμώνα καθώς η ενεργειακή κρίση εντείνεται. Η παγκόσμια αστάθεια ίσως χειροτερέψει μέχρι να καταφέρουν οι ηγέτες των κρατών να φέρουν ξανά την ισορροπία και την παγκόσμια ειρήνη. Εύχομαι ο πόλεμος στην Ουκρανία -που είναι τόσο κοντά στην Ελλάδα- να τελειώσει σύντομα χωρίς μεγαλύτερες απώλειες. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο!

Η κ. Μαρία Παπαστάθη στη Μαρτινίκη
Η κ. Μαρία Παπαστάθη
Η Μαρία Παπαστάθη στο Λονδίνο
Η Μαρία Παπαστάθη στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας
Η Μαρία με τις αδελφές της Ελενα Παπαστάθη και Κωνσταντίνα Παπαστάθη.
Η Μαρία με την μητέρα της Γεωργία Παπαστάθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο με σκοπό την προβολή των νησιών και των καλοκαιρινών Πολιτιστικών Δρωμένων τους πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 24 Απριλίου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ