x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μαρία Πατσιά :«Με λόγο, μαμά» – Μηχανικός στα χαρτιά μαγείρισσα και ζαχαροπλάστρια στην καρδιά

05 Μαρτίου 2023
Της Μαρίας Πατσιά

Ίσως η πρώτη ολοκληρωμένη έκφραση που διατύπωσε ο γιος μου από τη στιγμή που έμαθε να μιλάει. Ρωτούσε για τα πάντα το λόγο, για τον οποίο κάνουμε κάτι.

Αλήθεια δεν είναι; Το λόγο δεν ψάχνουμε σε όλη μας τη ζωή; Ένα λόγο για να πάμε παρακάτω; Ένα λόγο για να ευτυχίσουμε; Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Μια πόλη μεσαίου μεγέθους στο κέντρο της Ελλάδας, μέσα στο θεσσαλικό κάμπο. Το πρώτο κορίτσι δύο πολύ εργατικών ανθρώπων που θέλανε αγόρια, αλλά ο Θεός τους έδωσε δύο κόρες. Πάντα πιεστικός μαζί μου ο μπαμπάς , μου έμαθε να δουλεύω σκληρά και μεθοδικά, να βάζω στόχους , να τους υλοποιώ και να πειθαρχώ. Μετανάστης στην Αυστραλία και τον Καναδά έμαθε και εκείνος στη σκληρή δουλειά, που πάντα ανταμείβεται. Συμμετείχα από μικρή στην οικογενειακή μας επιχείρηση και πάντα μου έλεγε για τις σπουδές μου. Η γενιά των γονιών μου ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, ίσως γιατί εκείνοι τις στερήθηκαν. Αυτό έκανα και εγώ. Επέλεξα το Πολυτεχνείο. Οι σπουδές του πολιτικού μηχανικού δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση ούτε και τα μεταπτυχιακά στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό. Το διδακτορικό στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, που ξεκίνησα, δεν μπόρεσα να το ολοκληρώσω γιατί έγινα μητέρα και αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα στη ζωή μου.

Ο ρόλος της μαμάς είναι ο σημαντικότερος στη ζωή μιας γυναίκας για όσες επιλέξουν να γίνουν μητέρες. Γιατί, νομίζω, η μητρότητα πρέπει να είναι επιλογή. Εγώ το επέλεξα και προσπάθησα και ακόμη προσπαθώ να ζω αυτό το ρόλο με όλη μου την καρδιά. Όλες θα «χαθούμε» σε αυτή την περίοδο της ζωής μας, στη δύσκολη καθημερινότητα. Εγώ «χάθηκα» αλλά έπρεπε, για να βρω το λόγο, που είπαμε στην αρχή…Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική με ένα πιο δημιουργικό τρόπο, πέρα από την κάλυψη της καθημερινής ανάγκης. Τυχαία γεγονότα οδήγησαν να αξιοποιήσω ταλέντο που δεν γνώριζα ότι υπήρχε και απλά έψαχνε την ευκαιρία για να εκφραστεί. Το site μου: www.misstasty.gr έφερε στον κόσμο ένα νέο κορίτσι … Τη Miss tasty , που γεννήθηκε την ίδια μέρα με τη Μαρία … Γρήγορα το site: www.misstasty.gr εξελίχτηκε στην κύρια επαγγελματική μου δραστηριότητα, που ταίριαζε απόλυτα με το ρόλο της μητέρας. Η Miss tasty έγινε γρήγορα αγαπητή. Το κοινό που ακολούθησε της Miss tasty σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook , Instagram : @misstastygr ) απέκτησε γρήγορα ένα κρίσιμο μέγεθος που έδωσε σε εμένα μια υπέροχη ευθύνη. Να μπαίνω καθημερινά στην κουζίνα τόσων ανθρώπων και να μαγειρεύουμε μαζί. Η ανεξάντλητη βιβλιογραφία, που συλλέγω από το πρώτο έτος φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο, μου δίνει το υλικό και την έμπνευση. Μαγειρεύω και φωτογραφίζω. Χειρίζομαι τα social και φροντίζω για όλα ότι αφορά τη Miss tasty . Το κάνω με μεγάλη αγάπη. Δίνω όλη μου την αγάπη σε αυτή… Η Miss tasty με «έσωσε» πολλές φορές… Η Miss tasty ήταν ο λόγος να πάω παρακάτω. Ο ρόλος της μητέρας ήταν πολύς, με κατέκλισε, αλλά δεν ήταν αρκετός για το παρακάτω… Μια γυναίκα που έχει κάνει μια μεγάλη επένδυση στη μόρφωσή της ψάχνει να βρει τις ισορροπίες της. Οι δύσκολες στιγμές θα έρθουν από παντού, σε όλες μας… Από τα παιδικά χρόνια που ίσως να μην πήραμε την αναγνώριση που χρειαζόμασταν. Από έναν έρωτα που δεν ήταν όπως τον είχαμε φανταστεί και μας διέλυσε, αλλά δεν του επιτρέψαμε να μας τελειώσει. Από μια καριέρα που παλέψαμε, αλλά ίσως με λάθος τρόπο και τελικά δεν ήρθε όπως την περιμέναμε ή μπορεί και τελικά να ήρθε, αλλά η καρδιά έμεινε μόνη της στην άκρη. «Με λόγο, μαμά», για να ευτυχήσουμε όλες μας! Φροντίζουμε όλες αυτό το κορίτσι που ξεκινήσαμε, τη σχέση μας μαζί του. Το δικαιολογούμε γιατί θα κάνει λάθη και πρέπει να κάνει, γιατί μόνο έτσι θα μάθει. Να μάθει από τα λάθη της… Να κάνουμε όλα τα χατίρια σε αυτό το κορίτσι γιατί με αυτό το κορίτσι θα μείνουμε στο τέλος… «Με λόγο…» για όλα τα υπέροχα που θα έρθουν… Για τους νέους έρωτες που θα έρθουν… Για τα νέα επαγγελματικά μας ξεκινήματα που θα έρθουν… Για τα νέα μέρη που θα ταξιδέψουμε… Για τα νέα πρωινά και δειλινά που θα δούμε… Για όλα τα υπέροχα γεύματα που θα απολαύσουμε… Για όλα τα νέα καλά που θα έρθουν… σίγουρα θα έρθουν…
«Με λόγο,…» που η κάθε μία από μας θα βρεί μόνη της …

Βιογραφικό: Η Μαρία Πατσιά είναι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου της Θράκης. Με κατεύθυνση Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού ασχολήθηκε στη διπλωματική της εργασία με τη νομοθεσία και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Εργάστηκε για λίγο σαν ελεύθερη επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός .

Συνέχισε τις σπουδές της ολοκληρώνοντας δύο μεταπτυχιακά. Το πρώτο μεταπτυχιακό ήταν στην χωροταξία, πολεοδομία και ανάπτυξη στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποίησε διπλωματική εργασία για το στρατηγικό σχεδιασμός της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης του νομού Λάρισας και έγινε στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το δεύτερο μεταπτυχιακό που ακολούθησε έγινε πάλι στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον τομέα της Πολεοδομίας – Χωροταξίας στα πλαίσια του οποίου πραγματοποίησε μια μελέτη για την κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Από το 2010 μέχρι το 2013 υπήρξε υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικό πεδίο της διατριβής ήταν οι ήπιες μορφές των αστικών μετακινήσεων στο πλαίσιο μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Σήμερα είναι επαγγελματίας food blogger με έντονη δράση και παρουσία σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μαγειρεύει, φωτογραφίζει και επικοινωνεί με όσους την ακολουθούν ζητώντας πληροφορίες για τις συνταγές και τα υλικά που χρησιμοποιεί στην κουζίνα της.

Στοιχεία Επικοινωνίας: www.misstasty.gr , (Facebook , Instagram) : @misstastygr .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρακολουθώ άφωνος, όπως πιστεύω και εσείς, την νέα καταστροφή που συντελείται στον τραπεζικό τομέα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελβετία - αν μπορείτε να το φανταστείτε, στην Ελβετία!!!Το ίδιο βιολί κάθε λίγες δεκαετίες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ