x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαρία Σοφιανού στο «Περιοδικό»: «Οι Θυγατέρες εκπαιδεύουν»

Το 2013 η Μαρία Σοφιανού γνώρισε τον κυβερνήτη Ελλάδος της Οργάνωσης AHEPA, Νίκο Παπαδόπουλο, χάρη στον οποίο εισήλθε στις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» ως πρόεδρος του Τμήματος Νηρηίδων στην Κομοτηνή. Τα τρία χρόνια της προεδρίας της το chapter των Νηρηίδων έκανε γνωστό το όνομα των «Daughters of Penelope» στη Θράκη, αναπτύσσοντας αξιόλογη φιλανθρωπική δράση, εστιάζοντας κυρίως στη γυναίκα και το παιδί και αποσπώντας βραβεία από την Οργάνωση. Ενδεικτικά, τα έτη 2014 έως και 2017, οργάνωσε την επίσκεψη της κινητής μονάδας μαστογραφίας του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στις πόλεις της Κομοτηνής και των Σαππών, με αποτέλεσμα να εξεταστεί ένας μεγάλος αριθμός γυναικών, άπορων και ανασφάλιστων που κατοικούσαν κυρίως σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της Θράκης.

Το έτος 2015, ορίστηκε από το Grand Lodge και τα Headquarters των Daughters of Penelope ως Liaison Ελλάδος της Οργάνωσης, θέση στην οποία έχει την τιμή να υπηρετεί έως σήμερα.
Η Μαρία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας της Αχιλλέας-Μάριος Σοφιανός, είναι πολιτικός μηχανικός-εργολάβος δημοσίων έργων και η μητέρα της, Κλειώ Σοφιανού, είναι μαθηματικός. Σπούδασε στη Νομική Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο και την Πολιτική Επιστήμη, καθώς και στις Διεθνείς Σχέσεις και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών, επελέγη ως μέλος επιστημονικής ομάδας αριστούχων μεταπτυχιακών φοιτητών, με πρόσκληση του τότε ευρωβουλευτή Σταύρου Ξαρχάκου και συμμετείχε σε workshops που οργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα το Ευρωσύνταγμα.

Ασκησε μάχιμη δικηγορία μέχρι το έτος 2000, οπότε και προσελήφθη στον Δήμο Κομοτηνής, στο γραφείο Νομικών Συμβούλων, στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με καθήκοντα νομικής φύσεως, αφορώντα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Πράσινο Ταμείο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμβάσεων έργων και προμηθειών του δημόσιου τομέα. Σήμερα είναι γενική γραμματέας του Δήμου Κομοτηνής.

Κυρία Σοφιανού ποια είναι η σημασία των 100 χρόνων της ΑΗΕΡΑ για εσάς;

H Οργάνωση ΑHEPA είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη κοινοτική ελληνοαμερικανική οργάνωση, η οποία επί έναν αιώνα βοηθά στην προσέγγιση των δύο λαών, Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι πυλώνες της Οργάνωσής μας, η πολυσχιδής δράση της και η δύναμη παρέμβασής της σε πολλά επίπεδα είναι γνωστά και αυτά την έχουν καταστήσει πυλώνα και κιβωτό διατήρησης της εθνικής συνείδησης του απόδημου Ελληνισμού στην Αμερική με απόλυτο ταυτόχρονα σεβασμό και αγάπη προς τη δεύτερη αυτή πατρίδα που τους αγκάλιασε. Αυτό που καθιστά την ΑHEPA ξεχωριστή από τις άλλες οργανώσεις και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της πολύχρονης πορείας της, είναι η δομή της ως οικογένεια. Μια οικογένεια στην οποία τα μέλη σεβόμαστε το ένα τις απόψεις, ιδέες και επιλογές του άλλου. Μια Οικογένεια στους κόλπους της οποίας αλληλοστηριζόμαστε, τιμούμε την μοναδικότητά μας και δουλεύουμε για την εκπλήρωση των στόχων μας χωρίς να μένουμε σε ευχολόγια, δικαιώνοντας απόλυτα τον ιδρυτικό της στόχο. Η συμπλήρωση των εκατό χρόνων δείχνει ότι η ισχυρή βούληση, ο καλός σχεδιασμός, ο συντονισμός και η προσήλωση στους στόχους μας έχουν φέρει τα σημερινά εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τι αποκομίσατε μέχρι σήμερα από τη θητεία σας ως Liaison στις «Θυγατέρες της Πηνελόπης» Ελλάδος;

Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» είναι η γυναικεία Οργάνωση της ΑHEPA. Είναι Οργάνωση που έχει συσταθεί το 1929 στο Σαν Φρανσίσκο ως αλληλοβοηθητική της ΑHEPA, αλλά με αυτονομία ως προς τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία της. Εχω την τιμή να είμαι Liaison Eλλάδος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», ορισμένη από το Grand Lodge και τα Headquarters της Οργάνωσης, εδώ και επτά χρόνια. Οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» έχουν αλλάξει τη ζωή μου με πολλούς τρόπους. Εμαθα ότι με τον εθελοντισμό βοηθάς τον συνάνθρωπό σου που έχει ανάγκη, κάνεις το λόγο πράξη και παίρνεις πολλαπλή ανταπόδοση βλέποντας να σχηματίζεται το χαμόγελο εκεί όπου υπάρχει δάκρυ και πόνος. Εμαθα ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε στη σημερινή εποχή δεν προλαβαίνω, δεν έχω χρόνο. Και μπορώ και προλαβαίνω και δίνω χαρά και παίρνω χαρά, αρκεί να το θέλω. Κάνω καλό και «παθαίνω» καλό, χωρίς ανταπόδοση ή κέρδος. Οι «Θυγατέρες» εκπαιδεύουν! Μαθαίνεις καινούρια πράγματα για δομές, προγράμματα, πρότζεκτς, συνεργάζεσαι με φορείς, Οργανισμούς, φυσικά πρόσωπα, αναγκάζεσαι να επιλύσεις προβλήματα, να αντιμετωπίσεις εμπόδια για να επιτευχθεί ο στόχος και μπορεί να απογοητεύεσαι αλλά μαθαίνεις να επανακάμπτεις. Οι αδελφές μαθαίνουμε η μία στην άλλη την αξία της συνέργειας, της αλληλοϋποστήριξης, του αλληλοσεβασμού. Ολα αυτά απλά τείνοντας το χέρι η μία στην άλλη, δημιουργώντας έτσι έναν κύκλο αγάπης και φιλίας. Μέσα από τις «Θυγατέρες της Πηνελόπης», όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ήρθα ξανά σε επαφή με τις ρίζες μας, με τον Ελληνισμό. Η γνωριμία μου με τον Ελληνα και την Ελληνίδα της Διασποράς που ξενιτεύτηκε, πρόκοψε, προόδευσε σε ξένο μέρος αλλά δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο από όπου ξεκίνησε αυτός ή οι πρόγονοί του και κράτησε την αγάπη του για την ελληνική παράδοση και τις αρχές της, τιμά το θρήσκευμα, νιώθει σεβασμό για την ιστορία μας, αξίες και αρετές που εμείς οι νεοέλληνες έχουμε λίγο έως πολύ παραμελήσει, με έκανε να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο την παρακαταθήκη των προγόνων μας. Γνώρισα αδελφούς και αδελφές μέσα και έξω από την Ελλάδα που με πλούτισαν ηθικά και ψυχικά και έκανα πολλές φιλίες, κάποιες από αυτές ανεκτίμητες, οι οποίες πιστεύω ότι θα κρατήσουν για πάντα.

Ποια είναι η δράση των τμημάτων των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» Ελλάδος τα τελευταία χρόνια;

Η Φιλανθρωπία και ο Εθελοντισμός είναι οι πυλώνες των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» κατά τη διάρκεια των 93 ετών της ύπαρξής τους. Από την ανακούφιση από φυσικές καταστροφές και την χρηματοδότηση προγραμμάτων εξάλειψης θανατηφόρων ασθενειών, μέχρι την πραγματοποίηση σημαντικών συνεισφορών στις τοπικές μας κοινωνίες, οι «Θυγατέρες της Πηνελόπης» Ελλάδος με τα 18 τμήματά τους, πρωταγωνιστούν σήμερα στη φιλανθρωπική προσφορά. Ενδεικτικά αναφέρω την οργάνωση δωρεάν μαστογραφικού ελέγχου στην περιοχή της Θράκης, σε συνεργασία με το Θεαγένειο Νοσοκομείο, με ωφελούμενες άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες της περιοχής, στις οποίες διενεργήθηκαν δωρεάν μαστογραφίες από την κινητή μονάδα, ενώ οι γιατροί του «Θεαγενείου» έκαναν διαγνωστικούς ελέγχους. Μόνο τον πρώτο χρόνο, εξετάστηκαν πάνω από οκτακόσιες γυναίκες μέσα σε δυο ημέρες και διενεργήθηκαν πολλές δωρεάν μαστογραφίες. Πολλά από τα τμήματά μας συντηρούν σε σταθερή βάση δομές κοινωνικού χαρακτήρα ή χρηματοδοτούν γενναιόδωρα δομές όπως Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά παντοπωλεία Δήμων, ΠΙΚΠΑ, ιδρύματα για αυτιστικά παιδιά, ιερούς ναούς, ιδρύματα για κακοποιημένα παιδιά, νοσοκομεία, οργανώνουν γεύματα για απόρους και ενισχύουν με κάθε τρόπο ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ προβαίνουν ακόμη και σε συνεργασίες με Οργανισμούς άλλων χωρών, πραγματοποιώντας τεράστιες δωρεές, σε συμπολίτες μας που το χρειάζονται. Επιπλέον δραστηριοποιούνται και στον πολιτιστικό χώρο, πάντα για καλό σκοπό, με τη διοργάνωση συναυλιών, εκθέσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων και εν γένει καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με φιλανθρωπικό σκοπό. Αλλά και ο τομέας της Παιδείας, αποτελεί χώρο δραστηριοποίησής μας, αφού τμήματα των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» σχεδιάζουν προγράμματα με αρχαιοελληνική θεματολογία (δημοκρατία, φιλοσοφία, θέατρο) ή διαδικτυακές παρουσιάσεις και ομιλίες με επιστημονικό περιεχόμενο. Ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας και παρά τα περιοριστικά μέτρα, βρήκαμε τρόπους να σταθούμε στους συνανθρώπους μας. Ολα τα τμήματά μας κινητοποιήθηκαν για την εξασφάλιση φαγητού, φαρμάκων, μασκών και υγειονομικού υλικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε νοσοκομεία και γηροκομεία της χώρας, ενώ οργάνωσαν και συσσίτια απόρων.
Είναι ανεκτίμητο το ότι σε τόσο δύσκολες περιόδους όπως η παρούσα δυσμενής οικονομική και κοινωνική συγκυρία, οι «Daughters of Penelope» Ελλάδας, καταφέρνουν να υπερβαίνουν το «εγώ» και να θέτουν ως στόχο το «εμείς», αποτελώντας πρότυπα ενεργού πολίτη με όραμα μια καλύτερη κοινωνία και με προσήλωση στην κοινωνική αλληλεγγύη, την οποία υπηρετούν με τη μοναδική γυναικεία τους ευαισθησία.

Μια εκατονταετία κλείνει και ανοίγει μια άλλη. Πώς βλέπετε το μέλλον των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» τη νέα εκατονταετία;

Η ομορφιά αυτής της οικογένειας, είναι ότι αποτελεί έναν ζωντανό παλλόμενο Οργανισμό. Τα μέλη μας, οι αδελφές μας εδώ στην Ελλάδα είναι αξιόλογες, πετυχημένες γυναίκες, εργαζόμενες μητέρες, επιχειρηματίες και επιστήμονες των οποίων τα γνωρίσματα αποτελούν έπαινο για την ίδια την Οργάνωση και νιώθω υπερήφανη να λέω ότι είμαι Αδελφή τους, γιατί αφιερώνουν το χρόνο, τις δυνάμεις και τις ικανότητές τους στην πραγμάτωση των στόχων της Οργάνωσης, πράγμα πολύτιμο, ιδιαίτερα στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και στο περιβάλλον αβεβαιότητας, αστάθειας που βιώνουμε τόσο εντός Ελλάδος όσο και παγκόσμια. Το μαζί όμως είναι πάντα δυνατότερο από το εγώ, αρκεί να υπάρχει σεβασμός και επίγνωση της ιστορίας και των δυνατοτήτων της Οργάνωσης αυτής, η οποία υπάρχει εδώ και 100 χρόνια. Διαθέτουμε αυτό που χρειάζεται για να δημιουργήσουμε μια κινητήριο δύναμη για τον 21ο αιώνα. Και θα το κάνουμε αναπτύσσοντας δραστηριότητες που θα επενδύουν στο μέλλον της κοινωνίας μας μέσω των τμημάτων της πατρίδας μας. Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ακράδαντα ότι η Οργάνωσή μας μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα. Και επειδή το μέλλον το φτιάχνουμε εμείς, τα μέλη, απευθύνουμε κάλεσμα σε όσες γυναίκες μοιράζονται το όραμά μας να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για την επιτυχία της αποστολής μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνάντηση με την ομοσπονδιακή βουλευτή, Γκρέις Μενγκ (Grace Meng), στη Νέα Υόρκη και την «καρδιά» της εκλογικής της περιφέρειας, που βρίσκεται στη συνοικία του Φλάσινγκ, είχε η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, με την ευκαιρία της παρουσίας της στην αμερικανική μεγαλούπολη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ