x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μάς χρησιμοποιούν για τους στόχους τους

Καλημέρα από την Αθήνα που και πάλι «ξύπνησε» όπως όλη την εβδομάδα που πέρασε, με ήλιο και ζέστη παραπάνω από το κανονικό. 80άρι και σήμερα με τις παραλίες γεμάτες -σταματώ εδώ γιατί ο… Νυχτοπούλης και άλλοι φίλοι θα μου πουν ότι στρίβω το μαχαίρι μια που στη Νέα Υόρκη έχει… βροχές…

Πως αλλάζουν οι καιροί όμως; Και δεν εννοώ για τις κλιματικές αλλαγές, αλλά για τις αλλαγές στο πως ήταν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πριν π.χ. 35 χρόνια και πως είναι τώρα. Η πιο βασική και πιο σημαντική αλλαγή είναι ο Τύπος. Μέχρι το 1991 είχαμε μόλις… τρεις αθλητικές εφημερίδες. Μία που υποστήριζε τον Παναθηναϊκό, μία που υποστήριζε τον Ολυμπιακό και μία που υποστήριζε την… πιάτσα, τον Φίλαθλο. Το καλό με εκείνη την εποχή είναι ότι καμία από τις τρεις δεν έκανε επίθεση στην άλλη και καμία δεν προσπαθούσε να κάνει το «άσπρο – μαύρο», το «μαύρο – άσπρο» ή να «βαπτίσουν το κρέας σε ψάρι». Καμία από τις τρεις δεν πυροδοτούσε το κλίμα και δεν περνούσε μηνύματα μίσους εναντίον των άλλων ομάδων. Εγραφαν τα ρεπορτάζ και τα παιχνίδια με περισσότερο χρώμα από το κανονικό αλλά μέχρι εκεί. Οι εφημερίδες ανήκαν σε «εφημεριδάδες» και όχι στις ομάδες. Μπορεί να υποστήριζαν τις ομάδες επειδή ήταν Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί οι «εφημεριδάδες» αλλά δεν ανήκαν στις ομάδες.

Τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο όταν στα… μανταλάκια κρεμάστηκαν εφημερίδες που ανήκαν έμμεσα ή άμεσα στους ιδιοκτήτες των ομάδων. Μία αλλαγή που σήμερα είναι πολύ – πολύ έντονη και το βλέπουμε σε καθημερινή βάση και σε όλα τα πρωτοσέλιδα. Σήμερα οι περισσότερες εφημερίδες ανήκουν ή στηρίζονται από κάποιον «μεγάλο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και όχι μόνο αυτό αλλά αποτελούν κομμάτι σειράς επιχειρήσεων ιδιοκτήτη ομάδας. Ιδιοκτήτη που εκτός από την αθλητική εφημερίδα, μπορεί να έχει στην κατοχή του και πολιτική εφημερίδα και ραδιοφωνικό σταθμό και τηλεοπτικό σταθμό και ιστοσελίδες αλλά και άλλες επιχειρήσεις που απευθύνονται σε μάζες ανθρώπων, όπως άλλωστε είναι και οι οπαδοί των ομάδων.

Κάλλιστα θα μπορούσαν να σταματήσουν στην κατοχή μιας αθλητικής εφημερίδας ή έστω και ενός τηλεοπτικού σταθμού αλλά συνέχισαν και συνεχίζουν. Κι αυτό γιατί πλέον το «παιχνίδι» έχει ξεφύγει. Δεν είναι απλά για να περνάνε τα φιλο-οπαδικά τους συναισθήματα ή μηνύματα. Εχει γίνει μία μορφή «πολέμου», «κόντρας». Ο ένας «δυνάστης»… χρησιμοποιεί ό,τι Μέσα έχει προκειμένου να «πλήξει» τον άλλο ή ακόμα και την Κυβέρνηση. Ουσιαστικά όμως, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί τα Μέσα του για να… χρησιμοποιήσει τη δύναμη που έχουν οι ομάδες, δηλαδή τους φιλάθλους ή τη δύναμη που έχουν οι σταθμοί, δηλαδή τους ακροατές ή τηλεθεατές για να περάσουν τα μηνύματά τους – συμφέροντά τους. Και όσο πιο πολλά Μέσα έχουν τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμή τους στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και σε πολλές περιπτώσεις, της κοινής λογικής.

Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους οι «δυνάστες» χρησιμοποιούν εμάς που υποστηρίζουμε τις ομάδες τους, που διαβάζουμε τις αθλητικές εφημερίδες τους, τις πολιτικές εφημερίδες τους, που βλέπουμε τα τηλεοπτικά κανάλια τους, που ακούμε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς τους, που ενημερωνόμαστε από τις δικές τους ηλεκτρονικές πλατφόρμες και ιστοσελίδες για να πετυχαίνουν τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από το πως θα επηρεάζουν περισσότερο κόσμο προκειμένου να τον χρησιμοποιήσουν για να πιέσουν κυβερνώντες και να αποκτήσουν μεγαλύτερα οφέλη για τις «καλές» τους επιχειρήσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα ελληνικά σχολεία διεξάγονταν οι εξετάσεις «PISA» (με τη συμμετοχή 660 σχολείων και συνολικά 12.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ