x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μαθαίνοντας Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά της Ομογένειας: Η Ευγενία Μανωλίδου στον «Ε.Κ.»

Η Ελληνική Αγωγή, η Σχολή που ιδρύθηκε το 1994 από τον Αδωνι Γεωργιάδη, με σκοπό την εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας ανοίγει τα φτερά της και επιχειρεί να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και να φτάσει όπου υπάρχει Ελληνισμός. Με την πολυσχιδή προσωπικότητα της κ. Ευγενίας Μανωλίδου να είναι υπεύθυνη του προγράμματος σπουδών της, η Ελληνική Αγωγή έχει εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα εκμάθησης Αρχαίων Ελληνικών για την Ομογένεια, το «Athena Pallas Project». Η ίδια η κ. Μανωλίδου μίλησε στο «Περιοδικό» για το πρότζεκτ αυτό που φιλοδοξεί, εκτός όλων των άλλων, να αποτελέσει όχημα για μεγαλύτερη εμβάθυνση των δεσμών της Oμογένειας με τη γενέτειρα.

Κυρία Μανωλίδου τι είναι το «Athena Pallas Project»; Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας σε μαθητές της Ομογένειας όλων των ηλικιών. Ουσιαστικά, είναι μία μικρογραφία των μαθημάτων της Ελληνικής Αγωγής. Στην Ελληνική Αγωγή διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά από το 1994, σε ενήλικες και παιδιά. Μετά από 30 σχεδόν χρόνια συνεχούς λειτουργίας, έχουμε αναπτύξει την κατάλληλη μέθοδο διδασκαλίας και έχουμε φέρει κοντά στη γλώσσα των προγόνων μας χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα. Σκεφθήκαμε λοιπόν ότι είναι κρίμα να μην μετέχουν σε αυτή τη διδασκαλία, έστω και σε μικρότερο βαθμό, οι μαθητές της Ομογένειας, οι οποίοι αγαπούν την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά δεν έχουν την ευκαιρία πολλές φορές να τον γνωρίσουν καλύτερα.

O εμπνευστής της όλης ιδέας ποιος ήταν;

Η κ. Ευγενία Μανωλίδου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της ιδίας

Η ιδέα δεν προέκυψε από τη μία ημέρα στην άλλη. Υπήρχαν συζητήσεις εδώ και καιρό για την ανάγκη διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το Δημοτικό, με διαφόρους φορείς της Ομογένειας, στον Καναδά και την Αμερική, κυρίως από εκείνους που είχαν δει ή ήδη γνώριζαν τα αποτελέσματα της εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών από το Δημοτικό. Ξεκινήσαμε πιλοτικά στο Μόντρεαλ. Το πρόγραμμα γίνεται μέσω μαγνητοσκοπημένων μαθημάτων και ζωντανών συνδέσεων κατόπιν συνεννόησης. Είναι γρήγορο, ευχάριστο, διαδραστικό και χαρούμενο για τα παιδιά. Η αρχή έγινε, τα παιδιά το αγκάλιασαν και έτσι από εφέτος το πρόγραμμα εφαρμόζεται περισσότερο. Ετσι, με την καλή διάθεση των φιλολόγων και την προσεκτική οργάνωση, το πρόγραμμα συνεχίζεται με επιτυχία. Είναι μία συλλογική δουλειά που ακόμη εξελίσσεται.

Θέλετε να φέρετε τα παιδιά της Ομογένειας πιο κοντά με την Αρχαία Ελληνική γλώσσα. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει όχημα για μεγαλύτερη εμβάθυνση των δεσμών της Ομογένειας με τη γενέτειρα;

Απολύτως. Δυστυχώς δεν έχουν όλα τα παιδιά την δυνατότητα να επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Επίσης, στην καθημερινή τους συναναστροφή δεν εξασκούν τη γλώσσα, οπότε, λογικό είναι να την μαθαίνουν σε μικρότερο βαθμό από τα παιδιά που μένουν στην Ελλάδα. Εχουμε παρατηρήσει ότι με την προσθήκη των Αρχαίων Ελληνικών για μισή ώρα την εβδομάδα, τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στα Νέα Ελληνικά, καταλαβαίνουν περισσότερες λέξεις γιατί το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται σημαντικά, δημιουργούν οικογένειες λέξεων και καταλαβαίνουν τη σύνδεση με τα Νέα Ελληνικά, αλλά και τα Αγγλικά και ξεκινούν να αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του πολιτισμού και της γλώσσας μας.

Οι νέοι Ελληνες γενικά τα αγαπάνε τα Αρχαία Ελληνικά;

Η κ. Ευγενία Μανωλίδου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της ιδίας

Σε μία σχετική έρευνα που έγινε πέρυσι από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, έγινε εμφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα ήθελαν πολύ να είχαν μάθει Αρχαία Ελληνικά σε μικρότερη ηλικία. Οι Ελληνες τη γλώσσα μας την αγαπούν και θαυμάζουν τον πολιτισμό μας. Δυστυχώς όμως ο τρόπος διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών αποτρέπει τα παιδιά από το να τα αγαπήσουν και να τα μελετήσουν περισσότερο. Και όταν φτάσουν σε μία ηλικία που καταλαβαίνουν το πόσο σημαντικό θα ήταν εάν τα γνώριζαν, είναι πλέον αργά για να τα μάθουν. Η μέθοδος διδασκαλίας που εφαρμόζουμε στην Ελληνική Αγωγή επιμένει στη βιωματική προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των ζωντανών γλωσσών, μαθαίνουν δηλαδή τα παιδιά Αρχαία Ελληνικά όπως μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα. Ετσι τα μαθαίνουν πραγματικά με όμορφο τρόπο, αργά, ξεκούραστα και πολύ ευχάριστα.

Πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κάποιος να κατανοεί την Αρχαία Ελληνική γλώσσα;

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι, όλοι οι Ελληνες πρέπει να έχουμε έστω και τις βασικές γνώσεις των Αρχαίων Ελληνικών. Η άποψη ότι τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία δύσκολη και νεκρή γλώσσα που απευθύνεται μόνον σε φιλολόγους και καθηγητές Πανεπιστημίων χάνει συνεχώς έδαφος. Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια υπάρχουν πολλά προγράμματα εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών σε πολλά σχολεία, ξεκινώντας από το Δημοτικό. Στόχος τους είναι η καλύτερη εκμάθηση και κατανόηση της μητρικής γλώσσας των παιδιών: στην Αγγλία, για τα Αγγλικά. Στη Γαλλία, για τα Γαλλικά και ούτω καθεξής. Στην Αγγλία μόνο, υπάρχουν προγράμματα διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών σε δημόσια σχολεία στο Δημοτικό με την υποστήριξη του κράτους, ενώ στη Γαλλία ήδη από πέρυσι, ο Γάλλος Υπουργός Παιδείας ενέταξε τα Αρχαία Ελληνικά στην ύλη του Δημοτικού. Με τη γνώση των Αρχαίων Ελληνικών, έστω και σε μικρό βαθμό, γνωρίζουμε καλύτερα το παρελθόν μας, την παράδοσή μας, τον πολιτισμό μας. Αποκτούμε κριτική σκέψη, αναπτύσσουμε καλύτερα τις ιδέες μας, βελτιώνουμε τόσο τον προφορικό, όσο και τον γραπτό μας λόγο. Μα, πάνω από όλα, ερχόμαστε σε επαφή με τα αρχαία κείμενα και τα κείμενα της Εκκλησίας μας, από το πρωτότυπο. Κείμενα τα οποία έχουν αφήσει το στίγμα τους στην Οικουμένη, στους αιώνες.

Η κ. Ευγενία Μανωλίδου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της ιδίας

Το όραμά σας για την Ελληνική Αγωγή γενικά ποιο είναι;

Με την επαφή που έχω με τα παιδιά της Ελληνικής Αγωγής τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στο τιμόνι της, έχω παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά, που είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας από τα σχολικά μας χρόνια. Τα παιδιά παίζουν στο μάθημα, ανταλλάσσουν διαλόγους στα Αρχαία Ελληνικά, μαθαίνουν τη μυθολογία, την ιστορία, αρχαία και βυζαντινή, ενώνουν τις εποχές, συνδυάζουν το παρελθόν με το παρόν, αποκτούν γνώση για τον πολιτισμό μας. Τελικά το δύσκολο δεν είναι να τα μάθουν, αλλά να τα αγαπήσουν. Οραμά μου λοιπόν είναι να αγαπήσουν τα παιδιά μας τα Αρχαία Ελληνικά. Διότι ξέρω πια πως, όταν τα αγαπήσουν, θα τα μάθουν. Σας ευχαριστώ πολύ.
Ἔχω δ᾽ ὑµῖν µυρίας χάριτας τῆς ἀναγνώσεως ἕνεκα. Ὑγιαίνετε!

Η κ. Ευγενία Μανωλίδου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της ιδίας
Η κ. Ευγενία Μανωλίδου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της ιδίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Kyma, ένα πολυτελές ελληνικό εστιατόριο από τη Νέα Υόρκη, κατευθύνεται νότια προς το κέντρο της πόλης Γουέστ Παλμ Μπιτς (West Palm Beach), στην Φλόριδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ