x
 

Κοινωνία

«Μαζί για το Παιδί»: H πρόεδρος Αλεξάνδρα Μαρτίνου μιλά στο «Περιοδικό» του «Ε.Κ.»

Ως μία επένδυση στο πιο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, αυτό της παιδικής ψυχής και νόησης, με όρους κοινωνικής προσφοράς και ανιδιοτέλειας, δύναται να νοηθεί το έργο του «Μαζί για το Παιδί», στην καρδιά της δράσης του οποίου βρίσκεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ίσων ευκαιριών για κάθε παιδί στην Ελλάδα. «Γιατί κάθε παιδί, αξίζει να είναι παιδί», όπως διαβάζει κανείς επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του οργανισμού. Από το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας μέχρι τις πλέον ακριτικές περιοχές το «Μαζί για το Παιδί» είναι παρόν παρέχοντας μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών σε παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Στα γραφεία του «Μαζί για το Παιδί» στο κέντρο της Αθήνας μας υποδέχτηκαν η πρόεδρος Αλεξάνδρα Μαρτίνου και το μέλος της επιτροπής εκδηλώσεων και ανεύρεσης πόρων Φρόσω Λεμού.

Πώς ξεκίνησαν όλα

«Ξεκινήσαμε πριν από είκοσι οχτώ χρόνια. Το σκεπτικό μας ήταν να βοηθάμε παιδιά σε ανάγκη. Ημασταν εννέα σωματεία και ενωθήκαμε ώστε να έχουμε μία μεγαλύτερη βαρύτητα και ισχύ στην κοινωνία για να μπορούμε να προχωρήσουμε και να συμβάλλουμε στην επίλυση διάφορων θεμάτων που αφορούν την παιδική προστασία και να δοθεί μία μεγαλύτερη βοήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Στη συνέχεια, πέραν των εννέα σωματείων το ‘Μαζί για το Παιδί’ απέκτησε δικά του αμιγώς προγράμματα, όπως είναι η δωρεάν πανελλαδική συμβουλευτική γραμμή 115 25, η σίτιση των απόρων οικογενειών, οι ακριτικές περιοχές. Ετσι μπορούμε να βοηθάμε ακόμη περισσότερα παιδιά στη χώρα μας», σημείωσε η κα Μαρτίνου στην αρχή της κουβέντας μας.

Η πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί» Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Οι παιδικές ψυχές «προσελκύουν» μία ιδιαίτερη ευαισθησία, συμφωνήσαμε με την πρόεδρο, την κα Μαρτίνου, η οποία εξήγησε πως «όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την Ενωση ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη ενός σωματείου που είχε συσταθεί για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η ‘Χαρά’, το οποίο συνεχίζει να είναι μέλος του ‘Μαζί για το Παιδί’. Οπότε αυτό ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο». Και συμπλήρωσε: «Τώρα αν με ρωτήσετε γιατί ασχολήθηκα με τα παιδιά στην αρχή στήνοντας το ‘Χαρά’, ήμουν νέα μητέρα τότε και έτυχε να γνωρίσω ένα παιδί με σύνδρομο Down. Γνώρισα τη μητέρα του και από εκεί δόθηκε το έναυσμα και ξεκίνησα να τους στηρίζω. Εχοντας τα δικά μου παιδιά τα οποία μεγάλωναν φυσιολογικά, πίστεψα ότι θα έπρεπε να βοηθηθούν και εκείνα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις».

Η δράση στο πεδίο

Η καταπολέμηση της φτώχειας, η υγεία και η ψυχική υγεία, η εκπαίδευση και οι έκτακτες παρεμβάσεις είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται το έργο του «Μαζί για το Παιδί». Παράλληλα, από το 1996, προσφέρει στήριξη στα σωματεία-μέλη που απαρτίζουν την Ενωση.

«Υπολογίζουμε ότι υποστηρίζουμε γύρω στα 30.000 παιδιά ετησίως στην Ελλάδα», είπε η κα Μαρτίνου και συμπλήρωσε πως «το μότο μας, το όραμά μας είναι να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας, να μπορούν να έχουν αυτό που πραγματικά αξίζει σε ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά, δηλαδή να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας και μία καλύτερη καθημερινότητα. Γι’ αυτό βοηθάμε και πολλές ευάλωτες οικογένειες, ούτως ώστε να μπορούν τα παιδιά αυτά πραγματικά να αναπτυχθούν και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους».

Στο κομμάτι της καταπολέμησης της φτώχειας το «Μαζί για το Παιδί» υποστηρίζει φορείς παιδικής προστασίας μέσω της προσφοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ επίσης ενδυναμώνει ευάλωτες οικογένειες με ανήλικα παιδιά με πολλαπλούς τρόπους και βάσει των ιδιαίτερων αναγκών τους.

Οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο κάνουν λόγο για περί τα 330 εκατ. παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας. Στο πλαίσιο της συζήτησής μας με την πρόεδρο, σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις δράσεις του «Μαζί για το Παιδί» προς ανακούφιση των ανθρώπινων δυσκολιών, η κα Μαρτίνου είπε: «Εμείς ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αυτό για την καταπολέμηση της φτώχειας το 2008, στις αρχές της κρίσης. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και γι’ αυτό έχουμε το πρόγραμμα που βοηθάμε τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, γύρω στις 7000-8000 ευρώ το χρόνο. Τους παρέχουμε βοήθεια με κουπόνια σίτισης προσφέροντάς τους παράλληλα και μία πιο ολιστική αρωγή, δηλαδή μπορεί να τους παρακολουθούν η κοινωνική λειτουργός και οι ψυχολόγοι της γραμμής και του συμβουλευτικού μας κέντρου. Επιπλέον βοηθάμε, όπου μας ζητηθεί, τα παιδιά, με κάποιο ιδιαίτερο μάθημα-φροντιστήριο, ιατρικές εξετάσεις, και έτσι καλύπτοντας περισσότερες ανάγκες μιας οικογένειας».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των έκτακτων παρεμβάσεων διά της παροχής ανακούφισης σε οικογένειες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και υγειονομικές κρίσεις, ήρθαν να προστεθούν πρόσφατα δύο ενέργειες μείζονος σημασίας στον ακριτικό Εβρο και τη Θεσσαλία.

«Είχαμε αρχικά τις πυρκαγιές στη Θράκη τον Αύγουστο του 2023. Εκεί παραδώσαμε σύγχρονους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Παλαγίας στον Δήμο Αλεξανδρούπολης το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τη φωτιά. Συμβάλλαμε στη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου με σύγχρονη αίθουσα διαδραστικής μάθησης, ρομποτικής, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα δανειστικής βιβλιοθήκης, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδα και παιδική χαρά στον αύλειο χώρο.

Στη συνέχεια, εγκαινιάσαμε το κέντρο υγείας στη Γιάννουλη Λάρισας. Η Θεσσαλία είναι μία περιοχή όπου προχωρήσαμε σε μία ακόμη έκτακτη παρέμβαση λόγω της πλημμύρας από τον ‘Daniel’ τον Σεπτέμβριο του 2023», ανέφερε η κα Μαρτίνου.

Αξίζει να σημειωθεί παρενθετικά πως τα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου Παλαγίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Τοπικής Μονάδας Υγείας της Γιάννουλης στη Θεσσαλία δεν είναι οι πρώτες παρεμβάσεις του «Μαζί για το Παιδί» στις προκείμενες περιοχές. Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Θεσσαλίας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023, στηρίζοντάς τους έμπρακτα με την παροχή βασικών αγαθών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης, μεταξύ άλλων, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το «Μαζί για το Παιδί» ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών για τα παιδιά της Θεσσαλίας. Συγκεντρώθηκαν 2.650 κιβώτια γεμάτα με σχολικά είδη σε συνεργασία με το «Ολοι μαζί Μπορούμε» και την Περιφέρεια Αττικής.

«Με τις έκτακτες παρεμβάσεις βοηθάμε όταν υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει όπως έγινε με τον Covid – τότε προσφέραμε μηχανήματα και εξοπλισμό αξίας 500.000 ευρώ, τα οποία διαθέσαμε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 14 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας για τον Covid-19. Εκεί η παρέμβασή μας δεν ήταν αμιγώς για τα παιδιά, αφορούσε τους ενήλικες γιατί πολλές φορές βέβαια πρέπει να είναι υγιής ο γονιός για να μπορούν να συνεχίσουν και τα παιδιά απρόσκοπτα την καθημερινότητά τους».

Προς υλοποίηση όλων των επιμέρους δράσεων, οι συνέργειες με πλήθος δημοσίων και ιδιωτικών φορέων κρίνονται σαφώς απαραίτητες. «Στις παρεμβάσεις μας, τόσο στα σχολεία όσο και στα κέντρα υγείας, είμαστε σε συνεργασία με τα αντίστοιχα υπουργεία. Επιπλέον με το πρόγραμμα της συμβουλευτικής γραμμής 115 25, η επιστημονική μας ομάδα δεν απαντά απλώς σε κλήσεις που δέχεται αλλά επισκέπτεται σχολεία και μιλά στις τάξεις γυμνασίου και λυκείου για θέματα που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους αυτή τη στιγμή, όπως το bullying και το άγχος των εξετάσεων. Οπότε και εκεί είμαστε σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και με το υπουργείο».

Με αφορμή την αναφορά της κας Μαρτίνου στη συμβουλευτική γραμμή του «Μαζί για το Παιδί» και την εν γένει ειδική σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά και εφήβους, η κουβέντα ήρθε στην όξυνση το τελευταίο διάστημα φαινομένων βίας μεταξύ ανηλίκων, με την πρόεδρο να σημειώνει πως «στα σχολεία που πάνε οι ψυχολόγοι του συμβουλευτικού μας κέντρου διαπιστώνουν ότι υπάρχει μία ένταση γενικώς στα παιδιά».

Παρουσίαση στο Προξενείο της Νέας Υόρκης

Στις 25 Απριλίου το «Μαζί για το Παιδί» θα βρεθεί στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει την ελληνική ομογένεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις δράσεις του. «Επειδή τα προγράμματά μας είναι πάρα πολλά και οι ανάγκες πολύ μεγάλες, για να βρούμε περισσότερους υποστηρικτές και συμπαραστάτες σε αυτό το έργο, σκεφτήκαμε να κάνουμε μία παρουσίαση του έργου μας στην Αμερική. Ξεκινήσαμε από τη Νέα Υόρκη και προσεγγίσαμε τον γενικό πρόξενο όπου με πολλή χαρά δέχτηκε να οργανωθεί αυτή η εκδήλωση. Θα πραγματοποιηθεί 6-8 μ.μ. (τοπική ώρα), ένα cocktail όπου εκεί θα παρουσιάσουμε ένα μικρό βίντεο, θα μιλήσουμε για το έργο μας και θα δεχτούμε ερωτήσεις», εξήγησε η κα Μαρτίνου μιλώντας για το ταξίδι στις ΗΠΑ, με στόχο να επικοινωνήσει στον κόσμο εκεί το έργο του οργανισμού και κατόπιν, όποιος το επιθυμεί, να συμβάλλει σε αυτό.

Το «Μαζί για το Παιδί» άλλωστε είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, οι δωρητές από τις ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν το έργο του, ακολουθώντας μια διαδικασία που συμφωνεί με το αμερικανικό σύστημα φορολογίας. Μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά μέσω του Fund που δημιουργήθηκε για το «Μαζί για το Παιδί» σε συνεργασία με το Ιδρυμα King Baudouin στις ΗΠΑ (ΚΒFUS).

Συν τοις άλλοις, το «Μαζί για το Παιδί» διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, στο οποίο συμμετέχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες, μαθητές σχολείων, εργαζόμενοι σε εταιρείες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες που επιθυμούν να προσφέρουν.

«Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος. Εχουμε πολύ καλούς φίλους οι οποίοι μας στηρίζουν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Λειτουργούμε σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, συντάσσουμε απολογισμό για κάθε μία από τις δράσεις μας και δημοσιοποιούμε οικονομικούς απολογισμούς ετησίως, ελεγμένους από ορκωτούς λογιστές», είπε η πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί» στη συνέχεια της κουβέντας μας.

«Θα θέλαμε να κάνουμε το έργο μας ευρέως γνωστό στους Ελληνες ομογενείς», ανέφερε η κα Μαρτίνου. «Εχουμε μία μακρά συνεργασία με το The Hellenic Initiative, πάνω από δέκα χρόνια. Μάλιστα το Hellenic Initiative μάς έχει βραβεύσει το 2016 στο μεγάλο γκαλά που διοργανώνουν», είπε η ίδια, επισημαίνοντας πως εντούτοις σε μεγάλη μερίδα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας δεν υπάρχει πρόσβαση, γεγονός που καθιστά την επικείμενη εκδήλωση στο Προξενείο της Νέας Υόρκης ιδιαιτέρως σημαντική.

Ο αγώνας για την παιδική προστασία και η ανταμοιβή

Σε σχετική δε ερώτηση για το προσωπικό της κίνητρο να συνεχίζει τις προσπάθειες για την παιδική προστασία, η κα Μαρτίνου απάντησε: «Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι όταν επισκεπτόμαστε το πεδίο και βλέπουμε αυτό που έχει υλοποιηθεί. Τη χαρά, την ικανοποίηση και την αποτελεσματικότητα την βλέπεις επί τόπου, αυτό μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε παρακάτω και να συνεχίσουμε τις δράσεις μας».

«Εγώ ξεκίνησα φέτος πολύ ενεργά και με μεγάλο ζήλο» είπε με τη σειρά της η κα Λεμού, η οποία προσφέρει εθελοντική εργασία για τους σκοπούς του «Μαζί για το Παιδί». «Και ίσως ήταν η πιο γρήγορη προαγωγή», πρόσθεσε η ίδια χαριτολογώντας, για να εξηγήσει στη συνέχεια πως «έγινα μέλος της Επιτροπής για την εύρεση πόρων οπότε αυτό είναι και μία πρόκληση για εμένα γιατί γενικά μου αρέσει να έχω στόχους υψηλούς και να τους φτάνω για τη βοήθεια και τη στήριξη του παιδιού». «Είμαι και εγώ μητέρα ενός παιδιού και είναι μία πρόκληση να καταφέρνεις και να είσαι σε αυτό τον οργανισμό για να μπορείς να βελτιώνεις τη ζωή των παιδιών», τόνισε.

Περιμένοντας να συναντήσω τις δύο γυναίκες στο χολ των γραφείων του «Μαζί για το Παιδί» είχα παρατηρήσει κορνιζωμένα βραβεία για τα οποία δεν θα μπορούσα να μην τις ρωτήσω. «Εχουμε πάρει βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και εμείς έχουμε θεσπίσει ανά δύο χρόνια ένα θεσμό βραβείων: το ένα λέγεται ‘Εργο ζωής’ όπου βραβεύεται κάποιο άτομο που έχει προσφέρει πολύ μεγάλο έργο κοινωνικό, ανθρωπιστικό έργο και το άλλο ‘Μάθημα ζωής’ όπου βραβεύουμε ένα άτομο που έχει ο ίδιος/ίδια ένα μεγάλο πρόβλημα και το έχει ξεπεράσει. Επιπλέον στην τελετή τιμάμε τους χορηγούς, φίλους και εθελοντές που μας βοηθούν για να φτάσουμε έως εδώ».

Με παρουσία σε 13 περιφέρειες, δίκτυο 200 φορέων παιδικής προστασίας και συνεργασία με 120 σχολεία και με στήριξη σε 30.000 παιδιά/έτος, προσφορά πλέον των 100 τόνων/έτος ειδών πρώτης ανάγκης, ανακούφιση περί των 500 ωφελουμένων/έτος σε ανάγκες σίτισης, συμβουλευτικές υπηρεσίες σε περί τους 4.000 ωφελούμενους/ έτος σε θέματα ψυχικής υγείας και εξοπλισμό 19 μονάδων υγείας, το μόνο βέβαιον είναι πως το δικό τους «έργο ζωής» έχει αφήσει σημαντικό αποτύπωμα.

Εν μέσω μίας ακόμη χρονιάς που η καρδιά του «Μαζί για το Παιδί» εξακολουθεί να πάλλεται, το πρόγραμμα των ακριτικών περιοχών συνεχίζει, ενώ επίκεινται μία μεγάλη μουσική συναυλία στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο, ένα παιδικό φεστιβάλ -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- τον Οκτώβριο και μία μεγάλη ημερίδα για την ψυχική υγεία των νέων στις 5 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ομιλητές διεθνείς καθηγητές της Παιδοψυχιατρικής.

Η χαρά της προσφοράς και της επίδρασης στο «σήμερα» και σε ένα ακόμη καλύτερο «αύριο» δεκάδων χιλιάδων παιδιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας παραμένει αμείωτη. Το «Μαζί για το Παιδί» αποτελεί μία -εδώ και 28 χρόνια- απτή απόδειξη του «η ισχύς εν τη ενώσει» με ένα πλέγμα δράσεων με κεντρικό πάντα φόντο το παιδί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται σε «σταθερή» αλλά πάντα «σοβαρή» κατάσταση, μία εβδομάδα αφότου τραυματίστηκε από τέσσερις σφαίρες και παραμένει στο νοσοκομείο, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ