x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Συνεργάτες

Με αφορμή την επικείμενη Ημέρα των Ευχαριστών

Πλησιάζει η μεγάλη γιορτή των Ευχαριστιών. Πέρασε κι’ όλας τόσο γρήγορα ένας ολόκληρος χρόνος, θαρρεί κανείς πως ήταν χτες. Και ιδού, βρισκόμαστε τρεις μόνο ημέρες από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου της Ημέρας των Ευχαριστιών για να θυμίσει σε όλους μας μια λέξη τόσο δυνατή και αυτονόητη, η οποία όμως δεν λέγεται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε από την καρδιά και τα χείλη του καθενός μας, κι αυτή είναι η λέξη Ευχαριστία.

Ημέρα των Ευχαριστιών! Είναι πράγματι μια μέρα ιερή και ιστορική, μια μεγάλη μέρα και γιορτή για το Αμερικανικό Εθνος, σε τούτη τη γη της Αμερικής την ευλογημένη, την πλούσια σε αγαθά και την ελεύθερη και την ελευθέρως πολλά παρέχουσα σε όλους. Η χώρα η οποία τόσα πολλά δίνει απλόχερα και αφειδώλευτα και σε όλους χωρίς διακρίσεις και κρατούμενα.

Μένει κανείς ενεός μπροστά στο εντυπωσιακό μέγεθος της πίστης, της τιμής και της αφοσίωσης που επιδεικνύει ο αμερικανικός λαός σε τούτη τη γιορτή, την οποία έχει θέσει στην κορυφή των εορτών του. Προφέρει τη λέξη Ευχαριστία με δέος και συνοχή καρδίας. Κι έχει τόσα πολλά για τα οποία ο αμερικανικός λαός είναι και πρέπει να είναι ευγνώμων στον Δωρεοδότη Θεό για όλες Του τις ευεργεσίες, τις φανερές και τις αφανείς με τις οποίες έχει προικίσει τούτη τη Νέα Γη της Επαγγελίας.

Να μην λησμονούμε ότι η δική μας, η Ελληνορθόδοξη Παράδοση και Πίστη είναι κατ’ ουσία Ευχαριστιακή, γι’ αυτό και κάθε ημέρα είναι Ημέρα Ευχαριστιών. Αλλωστε, η Ευχαριστία της Εκκλησίας, δηλαδή η Λειτουργία, είναι το Πασχάλιο Δείπνο του Χριστού, που μέσα σ’ αυτό αποκτούμε το «είναι» της ταυτότητάς μας, διότι ουσιαστικά αυτή είναι η ταυτότητά μας, αφού είμαστε πάνω απ’ όλα όντα ευχαριστιακά-δοξολογικά.

Εχουμε πράγματι πολλούς και ποικίλους λόγους να ευχαριστήσουμε τον Θεό. Ιδού μερικοί: Ευχαριστία, για την αστείρευτη αγάπη Του, η οποία μας χαρίζει το δώρο της ζωής. Εξακολουθούμε να υπάρχουμε επειδή ο Θεός εξακολουθεί να μας αγαπά και μάλιστα με περίσσια αγάπη. Ο Θεός είναι η πηγή της αγάπης και της ζωής. Ο Θεός δεν έχει απλώς αγάπη, αλλά είναι ο Ιδιος αγάπη.

Ευχαριστία για το πιο πολύτιμο αγαθό, την υγεία, χωρίς την οποία η ζωή γίνεται βάσανο σωστό. Ακόμα και η πιο μικρή ασθένεια, ακόμα κι ένα κοινό κρυολόγημα μας αναστατώνει, μας γεμίζει ακεφιά και δυσφορία.

Ευχαριστία για τις οικογένειές μας, τις συζύγους ή τους συζύγους μας, τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας. Μεγάλη και ιερή υπόθεση η οικογένεια, χωρίς την οποία η ζωή είναι μονοδιάστατη.

Η οικογένεια είναι μικρογραφία της Εκκλησίας, με όλες τις δυναμικές που δημιουργεί η αγάπη, η συνοίκηση και η συνύπαρξη, αυτό που λέμε κοινωνία προσώπων.

Ευχαριστία για ανθρώπους αγαπητούς της καρδιάς μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε υπαρκτικά τη ζωή και με τους οποίους μας συνδέει μία και μοναδική σχέση, η εξής: υπάρχουμε και συνυπάρχουμε αγαπώντες και αγαπώμενοι. Αυτό μόνο αρκεί. Συνιστά πληρότητα σχέσης, δηλαδή ζωής.

Ευχαριστία για τους φίλους μας, τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι προσθέτουν μία άλλη διάσταση στις ανθρώπινες σχέσεις λόγω ακριβώς της εγγύτητας και συνάφειάς μας μαζί τους. Είναι αλήθεια πως ένας καλός φίλος είναι ευλογία Θεού.

Ευχαριστία για όλα τα αγαθά που με τόση απλοχεριά μας παρέχει, για να συντηρούμε το βιολογικό μας επεισόδιο, αυτό το μετρητής χρονικής διαρκείας φαινόμενο από τη γέννα μας μέχρι τον τάφο μας, το οποίο ονομάζουμε ζωή.

Ευχαριστία για όλα, για όλους και προς όλους, μα πιο πολύ Ευχαριστία στον Θεό «κατά πάντα και διά πάντα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και ένα από τα θέματά του ήταν και το θέμα των ελληνικών εξοπλισμών, το οποίο, με βάση τις διάφορες ανακοινώσεις υπουργών της και αναλύσεις ειδικών σε τουρκικά ΜΜΕ, φαίνεται να τους ενοχλεί.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ