x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αισιοδοξία το 2023

Ο κόσμος γιόρτασε τον ερχομό του Νέου Ετους 2023. Ας τον ξεκινήσουμε με αισιοδοξία και ας ευχηθούμε οι επιθυμίες των ανθρώπων να γίνουν πραγματικότητα.

Πέρα, όμως, από τα προσωπικά μας θέλω, ας ευχηθούμε η ανθρωπότητα να ζήσει μία καλύτερη χρονιά χωρίς πολέμους, χωρίς αψιμαχίες, και κυρίως, όλοι μαζί, να αρχίσουν να σέβονται το περιβάλλον.

Ο σεβασμός στον πλανήτη που μας φιλοξενεί ίσως να είναι η καλύτερη ευχή που πολλοί από εμάς κάναμε γιατί τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τα φαινόμενα που φέρνει η αλλαγή του κλίματος λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Λίγα μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς αλλά ουσιαστικά και πολλά οι τεράστιες βιομηχανίες που ρυπαίνουν στις μεγάλες, κυρίως, χώρες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που προκύπτουν από τις προσομοιώσεις των κλιματικών μοντέλων, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η θερμοκρασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί από 0,5 έως 1 βαθμό σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, την ώρα που το 2022 εκτιμάται ότι μπορεί να καταταγεί ως και το τρίτο θερμότερο έτος από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν ιστορικά δεδομένα για τη θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτό τον πλανήτη πρέπει να ζήσουν και οι επόμενες γενιές.

Στην Αμερική ας επέλθει η ενότητα και ο σεβασμός στην άποψη του διπλανού μας και στην Ελλάδα οι ηγέτες να μονοιάσουνε και να λύσουν το δημογραφικό. Γιατί η Ελλάδα μικραίνει επικίνδυνα κι αυτό είναι το μεγαλύτερό της πρόβλημα.

Ας ευχηθούμε και στους συμμάχους μας να δραστηριοποιηθούν όπως έκαναν με τη Ρωσία, το ίδιο ενεργά και στην περίπτωση της Τουρκίας και να τη βάλουν οριστικά στη θέση της. Γιατί εκεί δεν είναι το πρόβλημα ο Ερντογάν αλλά η υιοθέτηση του αναθεωρητισμού από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

Τέλος, στην Ομογένεια ας δώσουμε όλοι τα χέρια σαν μία ουσιαστική δύναμη πίεσης και ας γραφτούμε μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους. Τουλάχιστον όσοι από εμάς -και ήμασταν πολλοί- ζητάγαμε τόσα χρόνια να έχουμε λόγο στα πράγματα της γενέτειρας, αλλά το ίδιο και στην πατρίδα που μας υιοθέτησε.

Εξάλλου, οι εκλογές σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι ό,τι καθορίζει τη ζωή μας. Και εν γένει καλό είναι να διαμορφώνουμε το μέλλον μας όπως θέλουμε και μας πρέπει.

Καλή χρονιά σε όλο τον Κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μία πολύ δύσκολη αλλά άκρως θετική επίσκεψη πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ