x
 

Πολιτική

Με «χαμηλές πτήσεις» ξεκινά επαφές η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ

29 Ιανουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με ολοήμερη ενημέρωση στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, άρχισε το πρόγραμμα της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ είχε τη Δευτέρα ολοήμερες συζητήσεις με τον κ. Στιούαρτ και με την ομάδα των Καλών Υπηρεσιών. Με τον κ. Στιούαρτ θα συζητήσουν την κατάσταση στο νησί. Στη συνέχεια, διαβουλεύθηκε με την ομάδα των καλών υπηρεσιών, προετοιμάζοντας τις συναντήσεις της Τρίτης. Η ομάδα αυτή ασχολείται με το Κυπριακό, τις Τεχνικές Επιτροπές και τις συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών.

Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα έχει προγραμματισμένες χωριστές συναντήσεις την Τρίτη με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Υπενθυμίζεται ότι έφτασε στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής για μια δεκαήμερη επίσκεψη, την πρώτη από τον διορισμό της από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Το περιβάλλον στο οποίο θα πραγματοποιήσει η αξιωματούχος του ΟΗΕ τις επαφές της δεν είναι καθόλου θετικό, ενθαρρυντικό. Η κατοχική πλευρά κινείται σε δυο άξονες, σκληρύνοντας τη στάση της. Προτάσσοντας τη θέση για δυο κράτη και με κινήσεις επιβολής νέων τετελεσμένων, υποδέχεται η τουρκική πλευρά την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ.

Μη θετικό κλίμα

Οι τουρκικές κινήσεις σε στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στην Κύπρο και στην περιοχή, συνδέονται άρρηκτα και με τις ενέργειες που γίνονται επί του εδάφους, στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρούνται τυχαίες οι ενέργειες που διαδραματίζονται, για παράδειγμα, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, στην οποία άρχισε σταδιακά ο εποικισμός της. Ούτε τυχαία θεωρείται η προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη αλλά και η συστηματική προσπάθεια για την ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Πρόκειται για κινήσεις, που εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, που υλοποιείται βαθμηδόν. Πρόκειται για κομμάτια του ίδιου παζλ. Κι αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι στρατιωτικές βάσεις που δημιουργεί η Τουρκία στο νησί ενισχύουν περαιτέρω τη στρατιωτικοποίηση και σε συνδυασμό και τις ενέργειες επί του εδάφους, διαμορφώνουν σκηνικό αποσταθεροποίησης. Είναι προφανές πως η τουρκική στάση και συμπεριφορά στέλνει το μήνυμα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κατοχικής πλευράς το Κυπριακό ούτε και οι όποιες πρωτοβουλίες αναμένονται αυτή την περίοδο από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτό το κλίμα, συνεπώς, αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της αποστολή η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Η Κολομβιανή πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας της, στην πρώτη κάθοδό της στην περιοχή, θα αντιμετωπίσει, πέραν από το γεγονός ότι η κατοχική πλευρά επιμένει σε λύση δυο κρατών, κι ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι άκρως αρνητικό. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις ενέργειες επί του εδάφους, που περιγράφηκαν πιο πάνω.

Κι αυτό γιατί μπορεί ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ, να συγκαλύπτει τις τουρκικές ενέργειες για επιβολή νέων τετελεσμένων, ωστόσο, σε μια νέα προσπάθεια αυτά τα γεγονότα δεν μπορούν να υποβαθμίζονται. Ούτε και να κρύβονται κάτω από το χαλί.

Η πρώτη περιοδεία Κουεγιάρ στην Κύπρο και την περιοχή θα είναι δύσκολη και ανηφορική και μάλλον αυτό θα το γνωρίζει από τις πρώτες επαφές που έκανε στη Νέα Υόρκη. Το ζητούμενο είναι πώς θα ενεργήσει μετά το τέλος της πρώτης καθόδου της στην περιοχή. Πώς θα χειριστεί τα επόμενα βήματα. Γιατί αυτό προέχει. Η προσέγγισή της για το Κυπριακό και πώς θα σπάσει το αδιέξοδο. Με τη λογική των ίσων αποστάσεων, που βασικά προσφέρει έδαφος στην κατοχική πλευρά για να προωθήσει τις ακραίες επιδιώξεις της.

Καμία ψευδαίσθηση

Η Λευκωσία, πάντως, χωρίς να ζει σε ψευδαισθήσεις, έχει προχωρήσει σε μια κίνηση με μηνύματα, καταθέτοντας τα δεκατέσσερα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Μέτρα, η υλοποίηση των οποίων δεν εξαρτάται από το κατοχικό καθεστώς. Εξ ου και ανακοινώθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση από το ψευδοκράτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ