x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Με δόξα και τιμή

28 Οκτωβρίου 2021

Με δόξα και τιμή υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, αλλά και η ηγεσία του Κογκρέσου η Νάνσυ Πελόζι και ο Τσακ Σούμερ, όπως άλλωστε ταιριάζει και αξίζει στο υψηλό του λειτούργημα, του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πρώτου άνευ ίσων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τονίζω το άνευ ίσων διότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το κανονικό, εκκλησιολογικό και ιστορικό προνόμιο να συγκαλεί κάθε είδους και μορφής Συνόδους, τοπικές, μείζονες και υπερτελείς, Πανορθόδοξες όπως εκείνη του 2016 στην Κρήτη και ακόμα Συνάξεις των Προκαθημένων των λοιπών Πατριαρχείων πρεσβυγενών και νεότερων και τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και ουδείς άλλος. Κι ακόμα μόνο ο Πατριάρχης και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε μία τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και κανείς άλλος. Και μόνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη μπορούν να προσφύγουν διά του εκκλήτου Ιεράρχες οιασδήποτε Δικαιοδοσίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις Συνόδους τους για να αποφανθεί τελεσίδικα για τις υποθέσεις τους.

Κι όλα αυτά τα γνωρίζουν όλοι και φυσικά και οι Ρώσοι και οι λογής – λογής κατευθυνόμενοι δορυφόροι τους στην Ελλάδα, την Κύπρο, ενταύθα και αλλού οι οποίοι έχουν πάθει ψύχωση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Μητέρα Εκκλησία και ως λιβελλοπράγμονες βοθρώνες καταφεύγουν σε υπονομεύσεις και υβρεολόγια.

Η Αμερική, η μεγαλύτερη και ισχυρότερη αυτοκρατορία του σύγχρονου κόσμου γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία, τον αγαπητικό και ειρηνικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις «πάντα τα έθνη» και υποδέχεται με δόξα και τιμή τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του οποίου η φωνή για την ιερότητα της Δημιουργίας του Θεού ή αν προτιμάτε την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος εδώ και τριάντα τόσα χρόνια αποδεικνύεται προφητική από τα επικίνδυνα ξεσπάσματα της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε σήμερα παντού στον πλανήτη μας.

Θεόδωρος Καλμούκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θυμάστε που ο Αλέξης είχε κηρύξει τον ανένδοτο στον «ΣΚΑΪ» και στην «Καθημερινή» και δεν πατούσε το πόδι του εκεί να παραχωρήσει συνεντεύξεις και είχε επιβάλλει μάλιστα και στα στελέχη του κόμματός του να κάνουν το ίδιο; Ε, ξεχάστε τα αυτά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ