x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Με δόξα και τιμή

24 Νοεμβρίου 2021

Η Ελλάδα υποδέχθηκε με δόξα και τιμή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως άλλωστε αρμόζει στο μέγα και υψηλό λειτούργημα, καθότι είναι ο Πρώτος, άνευ ίσων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στα άρθρα μου Ευχαριστιακής Εκκλησιολογίας.

Απλά εδώ να υπενθυμίσω πως μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το ιστορικό και εκκλησιολογικό προνόμιο να συγκαλεί συνάξεις και συνόδους κάθε λογής και επιπέδου, από την τακτική του Φαναρίου, Μείζονα και Υπερτελή, Πανορθόδοξη και Οικουμενική όπως εκείνης της Κρήτης τον Ιούνιο του 1996. Κι ακόμα, μόνο ο Πατριάρχης και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα χορήγησης Αυτονομίας η Αυτοκεφαλίας σε μία τοπική Εκκλησία και ουδείς άλλος. Βέβαια, έχει και το δικαίωμα ανάκλησής τους ανά πάσα στιγμή. Καθαρές κουβέντες.

Τα όσα λένε κάποιοι βοθρώνες στην Ελλάδα, την Κύπρο και εδώ είναι κειμήλια δεισίμονος μικρόνοιας και μικροψυχίας και παίζουν απλώς το βρώμικο παιχνίδι των Ρώσων και άλλων εχθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ελληνισμού, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ο Πατριάρχης είναι βέβαια Οικουμενικός, αλλά είναι Ελλην το γένος.

Επισημαίνω με ξεχωριστή ικανοποίηση την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος είπε: «Παναγιώτατε, σας υποδεχόμεθα σήμερα ως τον Πατριάρχη του Γένους των Ορθοδόξων. Ως τον ‘άγγελο’ που προσωποποιεί τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, ο οποίος έχει να επιδείξει μια συνεχή διαδοχή και ακτινοβολία παγκόσμια, αλλά εν ταυτώ και μαρτυρική πορεία προς την Βασιλεία του Θεού».

Εύγε στον Ιερώνυμο, ο οποίος μπορεί να μην είπε κάτι που δεν ξέραμε, αλλά η αξία του λόγου έγκειται στο ότι τα είπε εκείνος. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός τρέφει πολλή αγάπη και μεγάλο σεβασμό για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τόσο λόγω του μοναδικού και υψηλού του λειτουργήματος, όσο και για την προσωπικότητά του, γιατί είναι εκ φύσεως ευγενής, προσηνής, απλός στους τρόπους συμπεριφοράς, επικοινωνιακός και ανθρώπινος. Κι εδώ που τα λέμε έλαβα αρκετά μηνύματα από πόλεις και νήσους της Ελλάδας με την έκφραση της επιθυμίας πως «κι εμείς θέλουμε να δούμε από κοντά τον Πατριάρχη».

Θεόδωρος Καλμούκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, ένας δικαστής στη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας απέρριψε τον ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στα όπλα για άτομα που υπόκεινται σε εντολές προστασίας θύματος από ενδοοικογενειακή βία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πορείες στη μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε η πορεία των μαθητών στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μητσοτάκης: Το Eurogroup αναγνώρισε πανηγυρικά την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Για μια σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας που πιστοποιεί την πρόοδο του τόπου κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , σε δήλωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας