x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Με δόξα και τιμή

24 Νοεμβρίου 2021

Η Ελλάδα υποδέχθηκε με δόξα και τιμή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως άλλωστε αρμόζει στο μέγα και υψηλό λειτούργημα, καθότι είναι ο Πρώτος, άνευ ίσων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές στα άρθρα μου Ευχαριστιακής Εκκλησιολογίας.

Απλά εδώ να υπενθυμίσω πως μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το ιστορικό και εκκλησιολογικό προνόμιο να συγκαλεί συνάξεις και συνόδους κάθε λογής και επιπέδου, από την τακτική του Φαναρίου, Μείζονα και Υπερτελή, Πανορθόδοξη και Οικουμενική όπως εκείνης της Κρήτης τον Ιούνιο του 1996. Κι ακόμα, μόνο ο Πατριάρχης και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα χορήγησης Αυτονομίας η Αυτοκεφαλίας σε μία τοπική Εκκλησία και ουδείς άλλος. Βέβαια, έχει και το δικαίωμα ανάκλησής τους ανά πάσα στιγμή. Καθαρές κουβέντες.

Τα όσα λένε κάποιοι βοθρώνες στην Ελλάδα, την Κύπρο και εδώ είναι κειμήλια δεισίμονος μικρόνοιας και μικροψυχίας και παίζουν απλώς το βρώμικο παιχνίδι των Ρώσων και άλλων εχθρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Ελληνισμού, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ο Πατριάρχης είναι βέβαια Οικουμενικός, αλλά είναι Ελλην το γένος.

Επισημαίνω με ξεχωριστή ικανοποίηση την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος είπε: «Παναγιώτατε, σας υποδεχόμεθα σήμερα ως τον Πατριάρχη του Γένους των Ορθοδόξων. Ως τον ‘άγγελο’ που προσωποποιεί τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, ο οποίος έχει να επιδείξει μια συνεχή διαδοχή και ακτινοβολία παγκόσμια, αλλά εν ταυτώ και μαρτυρική πορεία προς την Βασιλεία του Θεού».

Εύγε στον Ιερώνυμο, ο οποίος μπορεί να μην είπε κάτι που δεν ξέραμε, αλλά η αξία του λόγου έγκειται στο ότι τα είπε εκείνος. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός τρέφει πολλή αγάπη και μεγάλο σεβασμό για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τόσο λόγω του μοναδικού και υψηλού του λειτουργήματος, όσο και για την προσωπικότητά του, γιατί είναι εκ φύσεως ευγενής, προσηνής, απλός στους τρόπους συμπεριφοράς, επικοινωνιακός και ανθρώπινος. Κι εδώ που τα λέμε έλαβα αρκετά μηνύματα από πόλεις και νήσους της Ελλάδας με την έκφραση της επιθυμίας πως «κι εμείς θέλουμε να δούμε από κοντά τον Πατριάρχη».

Θεόδωρος Καλμούκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση του «Εθνικού Κήρυκα» την περασμένη Τρίτη για διαβούλευση πάνω στην πρόταση του απερχόμενου γενικού προξένου Νέας Υόρκης Κωνσταντίνου Κούτρα, περί ανάγκης συνεργασίας των διοργανωτών της Εθνικής Παρέλασης της 5ης Λεωφόρου του Μανχάταν με το ελληνικό δημόσιο και τον αμερικανικό και ελληνικό ιδιωτικό τομέα, ανοίγει το ομογενειακό «Κουτί της Πανδώρας».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Μητσοτάκης: Ανοίγει ξανά τη Δευτέρα η Διώρυγα της Κορίνθου για τρεις μήνες (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ.Η Διώρυγα της Κορίνθου θα ανοίξει ξανά την Δευτέρα για τρεις μήνες για εξυπηρετηθεί η καλοκαιρινή κίνηση, μετά από ενάμιση χρόνο που διήρκεσαν οι εργασίες αποκατάστασης όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στη Διώρυγα της Κορίνθου, όπου εκτελούνται έργα αποκατάστασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας