x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με ενθουσιασμό και κοσμοσυρροή η Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βοστώνη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με ενθουσιασμό, ποιήματα, τραγούδια, ομιλίες, μηνύματα συνεντεύξεις και χορούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ελληνικών Σχολείων των κοινοτήτων της Μητρόπολης Βοστώνης γιορτάσθηκαν τα Ελληνικά Γράμματα το εσπέρας της Κυριακής 22 Ιανουαρίου. Η προσέλευση των γονέων, γιαγιάδων και παππούδων των παιδιών ήταν αθρόα και πλημμύρισαν κυριολεκτικά το κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης στο Μπρούκλαϊν. Υπολογίζεται ότι παρευρέθηκαν πάνω από τριακόσια πενήντα άτομα, γεγονός που είχε να συμβεί πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με προσευχή την οποία ανέπεμψε ο πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Μπάρμπας, πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης, εκπροσωπών τον ασθενούντα από κρυολόγημα Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο. Τον π. Θεόδωρο βοήθησε ο π. Αθανάσιος Νένες ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Ταξιαρχών του Γουότερταουν Μασαχουσέτης και υπεύθυνος της Ελληνικής Παιδείας της Μητρόπολης Βοστώνης.

Η χορωδία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της εκκλησιαστικής μουσικής π. Ρωμανού Καράνου απέδωσε τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αμερικής, καθώς επίσης και επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους των Τριών Ιεραρχών. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Μητρόπολης Βοστώνης Αναστασίας Αγγελοπούλου – Μωραγιάννη, η οποία ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Ημέρα γιορτής η σημερινή για όλους μας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεμόνες και κυρίως για τα παιδιά μας».

Το χορευτικό συγκρότημα “Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου” το οποίο σκόρπισε περηφάνεια και ενθουσιασμό. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Τόνισε πως «σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει και τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, τον Βασίλειο, τον Μέγα, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τους αγίους αυτούς Πατέρες που ίσως περισσότερο από κάθε άλλον ασχολήθηκαν με το κρίσιμο ζήτημα της Παιδείας και τάραξαν τα νερά της εποχής τους δημιουργώντας ένα έργο σπουδαίο και ανεξίτηλο».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Συμεών Τέγος αναφέρθηκε στην αξία και σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, ενώ απευθυνόμενος στους γονείς είπε «μιλάτε στα παιδιά σας Ελληνικά» και τόνισε πως «η ελληνική γλώσσα είναι στοιχείο για το ποιοι είμαστε».

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ιωάννα Ανδρεοπούλου, δασκάλα της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία των κοινοτήτων του Ευαγγελισμού στην πόλη του Μπρόκτον Μασαχουσέτης και του Ευαγγελισμού στην πόλη Κράνστον του Ροντ Αϊλαντ.

Η κυρία Ανδρεοπούλου, ανάμεσα τα άλλα, είπε και τα εξής: «Γιορτάζουμε σήμερα και τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες, ως Χριστιανοί, ως Έλληνες, ως δάσκαλοι και ως γονείς μαθητών. Ως Χριστιανοί γιατί στερέωσαν τη Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη. Ως Έλληνες γιατί διέγνωσαν τη μεγάλη πολιτιστική αξία του κλασσικού αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού και διέδωσαν τα γράμματα. Τιμούμε ακόμα τους τρεις Ιεράρχες εμείς οι δάσκαλοι ως λαμπρούς παιδαγωγούς».

Από την εκδήλωση των Ελληνικών Γραμμάτων στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης στο Μπρούκλαϊν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «η συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στο πρόσωπο των Τριών Ιεραρχών αποκαλύπτει τη Θεολογία των εκπλήξεων, καθώς δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο νου και την καρδιά. Κηρύσσουν διαχρονικά ότι για να κατορθώσει ο άνθρωπος να ενωθεί με τον προαιώνιο Λόγο πρέπει να ελευθερωθεί από τις αισθήσεις και τους φραγμούς της υποκειμενικότητάς του».

Μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού σχολείου Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ Μασαχουσέτης τραγούδησαν «Νεότερα Κάλαντα Πρωτοχρονιάς», ενώ μαθητές και μαθήτριες του ελληνικού σχολείου της κοινότητας της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης παρουσίασαν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα «Δημοσιογραφική Συνέντευξη με τους Τρεις Ιεράρχες» με πολύ στοχευμένες ερωτήσεις αλλά και απαντήσεις για την Ελληνική Παιδεία, Γλώσσα και Γράμματα.

Η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση των Ελληνικών Γραμμάτων Ιωάννα Ανδρεοπούλου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Μαθητές και μαθήτριες του ημερήσιου ελληνικού σχολείου της κοινότητας της Αγίας Τριάδος του Λόουελ Μασαχουσέτης χόρεψαν ελληνικούς χορούς. Επίσης, ελληνικούς χορούς χόρεψε το χορευτικό συγκρότημα «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», το οποίο ίδρυσε και διευθύνει επί πενήντα έτη ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, καθώς επίσης και το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης.

Μετά το πέρας της εορτής έγινε η κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Μητρόπολης Βοστώνης από τον πρωτοσυγκελεύοντα Θεόδωρο Μπάρμπα, βοηθούμενου από ιερείς της Μητρόπολης Βοστώνης.

Ακολούθησε δεξίωση για όλους προσφορά της Μητρόπολης Βοστώνης.

Το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης. Οι δύο νέοι ο Ευάγγελος Μελτσάκος και ο Χάρης Θεοδώρου πετούσαν κυριολεκτικά και ΄απέσπασαν θερμά χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Ο πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης Θεόδωρος Μπάρμπας (μέσον) και οι ιερείς Οσυσσέας Δρόσος της κοινότητας Αγίου Νεκταρίου Ρόσλιντεϊλ και Νικόλαος Πελεκούδας της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ κόβουν τις βασιλόπιτες. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Από την πρωτότυπη Συνέντευξη με τους Τρεις Ιεράρχες από μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας Αγίας Αικατερίνης στο Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία με ένα δυνατό μήνυμα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ