x
 

Κοινωνία

Με επιτυχία ο 10ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου

ΑΘΗΝΑ. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ηράκλειο, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 10ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ελαιολάδου και είχε ως στόχο να αναδείξει την ποιότητα αλλά και να ενδυναμώσει την εικόνα του κρητικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η φετινή επετειακή εκδήλωση απονομής, μάλιστα, είχε ενδιαφέρουσες ομιλίες με μια πλούσια θεματολογία που ξεκινούσε από την καλλιέργεια της ελιάς στο χωράφι κι έφτανε μέχρι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις χρήσεις του και ειδικά στο εστιατόριο.

«Στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε στρατηγικό σχέδιο για το ελαιόλαδο», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, συμπληρώνοντας ότι «ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και βεβαίως μέσα και από την άσκηση, για 3 χρόνια, της Προεδρίας της Ενωσης ΑREPO, σχεδιάσαμε, καταρτίσαμε και ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το Στρατηγικό Σχέδιο για το ελαιόλαδο. Βασικοί στόχοι του είναι η προώθηση μιας διαφορετικής προσέγγισης στην ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου, η αναβάθμιση της ποιότητας σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης νομοθεσίας αλλά και των αναγκών της αγοράς, η αύξηση του ποσοστού τυποποιημένου ελαιολάδου, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών του και βεβαίως η διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία».

Ο Σταύρος Αρναουτάκης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους διακριθέντες στα πρώτα δέκα χρόνια του διαγωνισμού που ανέδειξαν με την παρουσία και τις βραβεύσεις την αξία του κρητικού ελαιολάδου ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως και τα επόμενα χρόνια ισχύει ο κοινός στόχος για αύξηση των συμμετοχών στο διαγωνισμό και η επιμονή στο τρίπτυχο: ταυτότητα – ποιότητα – ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, στην προσπάθεια της μέγιστης εξωστρέφειας που απαιτείται μέσα από τις συνέργειες όλων των εμπλεκομένων.

Σε ανάρτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης , ανέφερε ότι: «Το ελαιόλαδο αποτελεί τον υγρό χρυσό της χώρας, ένα προϊόν υψηλότατης διατροφικής αξίας, αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής και μεσογειακής διατροφής και που φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της».

Την ευθύνη διοργάνωσης του διαγωνισμού, είχαν για άλλη μία χρονιά, η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Η αξιολόγηση των δειγμάτων έγινε στις 29 – 30 Μαρτίου στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στη Νέα Υόρκη για τους εορτασμούς της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 βρίσκεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ