x
 

Κοινωνία

Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν αντιγράφονται ο φάκελος της επιστολικής ψήφου

ΑΘΗΝΑ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των ειδικών φακέλων προς τους ψηφοφόρους που έκαναν εγγραφή προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.

Ηδη πολλοί ψηφοφόροι έχουν λάβει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα.

«Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό …, σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο … με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες», αναφέρει το μήνυμα που έχουν λάβει στα κινητά τους τηλέφωνα οι ψηφοφόροι.

Για την εξέλιξη της διαδικασίας μίλησε χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Οπως είπε στην εκπομπή του «ΑΝΤ1», «Καλημέρα Ελλάδα», 202.515 είναι όσοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και από αυτούς περίπου 50.200 είναι οι Ελληνες του εξωτερικού.

«Οι ανάδοχοι, οι δύο εταιρείες δηλαδή που θα παραδώσουν και θα παραλάβουν το εκλογικό υλικό, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί από τον κάθε ψηφοφόρο. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ζητήματα σε μικρά χωριά ή σε ακριτικά νησιά όπου δεν υπάρχουν διευθύνσεις. Εκεί έχει δηλωθεί μια διεύθυνση του κοινοτικού καταστήματος ή ενός καταστήματος», εξήγησε σχετικά με τη διαδικασία.

Η παραλαβή, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ., θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει έναν φάκελο ο οποίος θα περιέχει άλλους δύο φακέλους. «Ο ένας θα είναι ονοματοποιημένος και θα είναι ο φάκελος της επιστροφής και ο δεύτερος θα είναι ο φάκελος ψηφοφορίας ανώνυμος και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να αντιγραφούν από κανέναν, είναι σχεδόν χαρακτηριστικά χαρτονομίσματος».

«Μόλις τον παραλάβει ο εκλογέας, θα έχει επίσης μια υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι αυτός ο ίδιος ψηφίζει. Αν θέλει, μπορεί να κάνει αυτή τη δήλωση μέσω του gov.gr, οπότε δεν απαιτείται και κάποια φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου. Εάν δεν το κάνει, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να έχει και φωτοτυπία ταυτοποιητικού εγγράφου, δηλαδή ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης», επεσήμανε και συνέχισε δηλώνοντας πως οι φάκελοι δεν φτάνουν στους εκλογείς σε γραμματοκιβώτιο.

Ο κ. Μπαλέρμπας εξήγησε εν συνεχεία ότι ο ψηφοφόρος, αφού συμπληρώσει το ψηφοδέλτιο, θα το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας, εν συνεχεία θα βάλει τον φάκελο ψηφοφορίας στον απαντητικό φάκελο μαζί με το ταυτοποιητικό και την υπεύθυνη δήλωση και «καλεί την ίδια εταιρεία που του το έφερε να το πάρει».

Τέλος, εξήγησε ότι οι ίδιες οι εταιρείες ειδοποιούν τους εκλογείς, εφόσον πρόκειται για εντός επικράτειας, ότι μπορούν να καλούν μέχρι τις 3 Ιουνίου για να είναι εγγυημένη η παράδοση, ή θα παραδίδουν οι ίδιοι τον φάκελό τους στα γραφεία των εταιρειών μέχρι τις 4 Ιουνίου. Εκτός επικράτειας η καταληκτική ημερομηνία είναι 28 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να στείλουν μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και το τελευταίο που χρειάζεται είναι η πολιτική αστάθεια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ