x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με λαμπρότητα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Απόστολου

18 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΕΝΑΦΛΑΪ. ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης, με συνεχείς αναφορές «Αξιος», τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης, Πενσυλβάνιας, Μέριλαντ, Ντελαγουέαρ και Βιρτζίνιας, κ. Αποστόλου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και συλλειτουργούντων άλλων ιεραρχών και πλήθους ιερέων από όλες τις κοινότητες. Η ενθρόνιση έγινε στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλαϊ, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου.

Στην ενθρόνιση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της «Ηγεσίας των 100», στελέχη ομογενειακών σωματείων και κοινοτήτων της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και άλλοι επίσημοι.

Παιδιά ραίνουν με λουλούδια τον νέο Μητροπολίτη κ. Απόστολο κατά την άφιξη του στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος εισέρχεται στον Καθεδρικό Ναό για την ενθρόνιση. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Μετά το πέρας της τελετής της ενθρονίσεως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε ως ημέρα χαράς τη σημερινή για την Ιερά Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης διότι, όπως είπε, «κατόπιν της κανονικής και ιεράς σχετικής πράξης της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου και της Ιερέας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συγκεντρωθήκαμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου για να ενθρονίσουμε τον κυριάρχη της εκκλησιαστικής αυτής περιφέρειας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Απόστολο.

Η ευτυχής αυτή περίσταση για εμένα προσωπικά περιέχει και κάποιο μικρό πόνο διότι είχα την τιμή και τη χαρά να διατελέσω πατριαρχικός επίτροπος του θρόνου της ιεράς αυτής μητροπόλεως καθ’ όλη τη διάρκεια της χηρείας της.

Ο ευσεβής λαός έχει αγκαλιάσει τον Μητροπολίτη κ. Απόστολο ο οποίος τους υπηρετεί ως αρχιερατικός επίτροπος εδώ και δύο χρόνια, με τιμή και αφοσίωση.

Τώρα, αγαπητέ αδελφέ, για πρώτη φορά αναλαμβάνετε στην αρχιερατική σας διακονία ακέραιη και πλήρη την ευθύνη μιας εκκλησιαστικής διοικήσεως, με ταπεινοφροσύνη και σεβασμό.

Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος εκφωνεί τον ενθρονιστήριο λόγο του. Δίπλα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Για τη νέα σας αυτή διακονία δεν θα μπορούσατε να έχετε μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από τον σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.

Ως Μητροπολίτης επιφορτίζεστε πλέον με μεγαλύτερη ευθύνη τις προσπάθειες για την ενίσχυση της πνευματικής αποστολής της εκκλησίας.

Είστε ο πνευματικός πατέρας κλήρου και λαού και είμαι βέβαιος ότι δεν θα απογοητευτούν.

Εύχομαι να είστε πάντα άξιος στο υψηλό αυτό εκκλησιαστικό αξίωμα».

Ακολούθησε η ανάγνωση του Πατριαρχικού και Συνοδικού Γράμματος Ειδήσεως της Εκλογής του Μητροπολίτη κ. Αποστόλου από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Επισκόπου Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο κατάμεστος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τέναφλαϊ, στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη κ. Απόστολου. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος μητροπολίτης κ. Απόστολος, εξέφρασε τον βαθύτατο σεβασμό του προς τη Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, ευχαρίστησε θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, την Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εκλογή του και έστειλε μήνυμα αγάπης, ενότητας και ομοψυχίας προς όλους, για την προαγωγή του ποιμαντικού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μία θυσιαστική διακονία, για το καλό του λαού.

Θερμές ευχαριστίες έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για την πατρική του στοργή και αγάπη, όλα αυτά τα έτη που υπηρέτησε κοντά του, τους αρχιερείς και πιστούς οι οποίοι τον τίμησαν με την παρουσία τους την ξεχωριστή ημέρα για εκείνον, τον προκάτοχό του Μητροπολίτη Σάρδεων κ. Ευάγγελο για την ψήφο προς το πρόσωπό του και πάνω από όλα τους γονείς και τα αδέλφια του για την αγάπη και στήριξη τους.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ευχήθηκε στον Μητροπολίτη κ. Απόστολο να διακονήσει άξια το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη νέα θέση διακονίας του και να ποιμάνει θεοφιλώς το ποίμνιο που του εμπιστεύτηκε η Εκκλησία με τον ζήλο και τα χαρίσματα που τον διακρίνουν.

Αμέσως μετά την τελετή πραγματοποιήθηκε ενθρονιστήριο γεύμα στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «The Venetian» στην πόλη Γκάρφιλντ με τη συμμετοχή μελών 55 συνολικά κοινοτήτων από τις πέντε πολιτείες, με τα έσοδα του γεύματος, με απόφαση του Μητροπολίτη κ. Αποστόλου, να δίνονται αποκλειστικά και μόνο για τις διακονίες και τα προγράμματα νεότητας και νέων ενηλίκων.

Πλήθος ιερέων από όλες τις κοινότητες και εκπροσώπων άλλων εκκλησιών συμμετείχαν στην η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» χαρακτήρισε την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη ως μία λαμπερή ημέρα για την Ομογένεια.

Οπως είπε, «είναι ένας νέος δεσπότης με μεγάλη μόρφωση, παιδεία και όραμα.

Θα συνεργαστούμε στενά μαζί του καθώς όπως ανέφερε στον λόγο του, κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ομογενείς, τον ελληνισμό και την παιδεία.

Στιγμιότυπο από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Αποστόλου (Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς)

Να στηρίξουμε τη γλώσσα, την πίστη και την κληρονομιά με όλες μας τις δυνάμεις.

Το ελληνικό προξενείο θα είναι δίπλα του, θα τον στηρίξει στο έργο και στις προσπάθειές του και θα πορευτούμε μαζί για ένα καλύτερο αύριο για τις νέες γενιές».

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, συνεχάρη μέσω της εφημερίδας τον νέο Μητροπολίτη κ. Απόστολο, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καταλληλότερο για αυτή τη θέση.

Ο νέος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος ευλογεί τους πιστούς. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς

Επί τρία χρόνια υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία τη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης.

«Ολοι μαζί θα αγωνιστούμε για να κρατήσουμε τη Εκκλησία μας ψηλά, εκεί που της αξίζει» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Ιερσέης, Δρ Πάνος Σταυριανίδης, ευχήθηκε έτη πολλά στον νέο Μητροπολίτη, να είναι πάντα άξιος και τον χαρακτήρισε ως έναν σύγχρονο ιεράρχη, τον οποίο χρειάζεται η Εκκλησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ικανοποίησή του για τις επαφές με την ελληνοαμερικανική ομογένεια εξέφρασε, κατά τις δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ