x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Με λογικές και πρακτικές του προηγούμενου αιώνα

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα ελληνικά σχολεία διεξάγονταν οι εξετάσεις «PISA» (με τη συμμετοχή 660 σχολείων και συνολικά 12.000 μαθητών). Πρόκειται για εξετάσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και που είναι υποχρεωτικές για τα σχολεία που έχουν επιλεγεί, με τους μαθητές να εξετάζονται σε Μαθηματικά και Νεοελληνική Γλώσσα προκειμένου να διαγνωστεί το επίπεδο της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων που διαθέτουν. Τα αποτελέσματα είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση των μαθητών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Για άλλη μια χρονιά οι εξετάσεις στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν μετ’ εμποδίων. Ο λόγος;

Παρά το γεγονός, ότι η στάση εργασίας, που είχαν κηρύξει οι εκπαιδευτικοί, κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ (το συνδικαλιστικό όργανο των Δημοσίων Υπαλλήλων) να κηρύξει άμεσα διευκολυντική στάση εργασίας για το πρώτο 4ωρο του πρωινού προγράμματος των σχολικών μονάδων, σήμερα, ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων PISA, παρέχοντάς τους την κάλυψη της τριτοβάθμιας οργάνωσης. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, έκανε δεκτό το αίτημα και έτσι τέθηκε σε ισχύ η τετράωρη διευκολυντική στάση εργασίας, τις πρώτες ώρες του προγράμματος, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συνδικαλιστικά τερτίπια δηλαδή με στόχο την υπονόμευση ενός θεσμού εξετάσεων. Για ποιο λόγο; Διότι κατά τους συνδικαλιστές οι εξετάσεις αυτές «δεν είναι αθώες» όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους. «Αποτελούν εργαλείο των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων του Ο.Ο.Σ.Α. για τη δημόσια εκπαίδευση. Επιχειρούν να αλλάξουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και να το μετατρέψουν σε ένα εξεταστικό κέντρο όπου θα κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση του μορφωτικού αγαθού».

Πίσω από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις με τις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες είναι προφανές ότι οι συνδικαλιστές αυτό που θέλουν είναι να μην γίνει ποτέ κανενός είδους αξιολόγηση, ούτε για τους μαθητές, ούτε για τα σχολεία, ούτε και για τους ίδιους.

Με τέτοιες λογικές και πρακτικές του προηγούμενου αιώνα, όμως, ούτε το σχολείο μπορεί να πάει μπροστά, ούτε και η χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθώς πλησιάζει η 6η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει χρονικά η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό κυρίας Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η τουρκική πλευρά -Αγκυρα και ψευδοκράτος- κάνουν το παν για να εκτροχιάσουν κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την επανάληψη των συνομιλιών για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ