x
 

Αμερική

Με μαντινάδα χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Πρόδρομος το Δείπνο της Κληρικολαϊκής

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με κρητική μαντινάδα ολοκλήρωσε την ομιλία του την οποία εκφώνησε στην ελληνική γλώσσα, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, στο καταληκτήριο δείπνο της 46ηςΚληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Μητροπολίτης Πρόδρομος ήταν, ως γνωστόν, μέλος της τριμελούς Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Κληρικολαϊκή, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, και το τρίτο μέλος ήταν ο Μέγας Εκκλησιάρχης και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Αρχιμανδρίτης Αέτιος.

Τόνισε πως «η εβδομάδα αυτή ολοκληρώνεται απόψε με τούτο το επίσημο δείπνο, αλλά επιτρέψτε μου να πω, ότι ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, με ένα άλλο ‘Μυστικό Δείπνο’, ‘ξενίας Δεσποτικής και αθανάτου τραπέζης’, στη Θεία Λειτουργία και στα ιστορικά πλέον Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στο Ναό αυτό που γίνεται πλέον σημείο μνήμης, προσευχής, διαλόγου και συνάντησης. Στο Ναό αυτό που θα υπάρχει εφεξής ως σύμβολο ανάστασης, ελευθερίας και ζωής. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»!

Στην αρχή είπε πως «είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, να συμμετέχω, με τη Σεπτή Εντολή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μαζί με τον αγαπητό Μ. Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, στην Πατριαρχική Αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία του πολύπειρου Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, στην 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αυτή μάλιστα την επετειακή χρονιά που συμπληρώνει ένα αιώνα ζωής, διακονίας και μαρτυρίας.

Οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος με τον πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο, ο οποίος τιμήθηκε με το Προεδρικό Βραβείο Ελευθερίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, onehundredyearsyoung, όπως σημείωσε προσφυέστατα ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, κατέχει όπως γνωρίζετε κεντρική θέση στην καρδιά του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και στη στοργή και τη μέριμνα της κοινής Μητρός όλων μας, Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «όλη αυτή την εβδομάδα, μοιραστήκαμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ως βίωμα και εμπειρία, το τρίπτυχο, στο οποίο αφιερώθηκε η εφετινή Κληρικολαϊκή Συνέλευση: legacy, renewal and unity, κανονικότητα, ανανέωση και ενότητα. Τα τρία αυτά συνυπάρχουν και αλληλοπεριχωρούνται στη ζωή της Εκκλησίας μας. Αυτό είναι το διαρκές βίωμα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, το οποίο εξακτινώνεται με πολλούς τρόπους από το αείφωτο Φανάρι, την Κωνσταντινούπολη, την πηγή του Γένους και της Ρωμιοσύνης. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά».

Ο Μητροπολίτης Πρόδρομος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «με τις σκέψεις αυτές, εκφράζοντας εγκάρδιες ευχαριστίες για όλα όσα ζήσαμε κοντά σας τις ημέρες αυτές, επιτρέψτε μου, ως Κρητικού στην καταγωγή, να ολοκληρώσω αυτή την ταπεινή προσλαλιά με μια αυτοσχέδια Κρητική μαντινάδα, αφιερωμένη στην εκατονταετηρίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής:

Έναν αιώνα της ζωής

φέτος ολοκληρώνει,

πολλούς αιώνες ο Θεός,

να τηνε στερεώνει»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ηγέτες μεγάλων Εκκλησιών κατηγόρησαν τις ισραηλινές Αρχές ότι εξαπολύουν «συντονισμένη επίθεση» κατά της χριστιανικής παρουσίας στους Αγίους Τόπους, ξεκινώντας φορολογικές διαδικασίες εναντίον τους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ