x

Κοινωνία

Με ομιλία του Ανδρέα Δρακόπουλου ξεκίνησε το Συνέδριο του ΙΣΝ για την Υγεία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Με την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλου ξεκίνησε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το φετινό διήμερο (23-24 Ιουνίου) συνέδριο του ΙΣΝ, στους κόλπους του οποίου επιχειρείται η ανάδειξη των σημαντικών ζητημάτων γύρω από την Υγεία.

«Πιστεύω πράγματι ότι πρέπει να θυμόμαστε τις ρίζες μας προτού προχωρήσουμε. Είναι η δέκατη χρονιά του Nostos. Ξεκινήσαμε το 2012 με αυτό το συνέδριο, όταν ξεκίνησε η κοινωνικο-οικονομική κρίση στην Ελλάδα και σκέφτομαι και θυμάμαι όλες αυτές τις παρατηρήσεις που είχα κάνει τότε και στη συνέχεια στα επόμενα χρόνια και υπάρχει λόγος για αυτό», σημείωσε ο κ. Δρακόπουλος και προχώρησε σε μία συνοπτική «χαρτογράφηση» των όσων σημαντικών ζητημάτων έχουν αναδειχθεί μέσα στην τελευταία αυτή δεκαετία. Ενδεικτικά, ζητήματα υγείας, κοινωνικοπολιτικών αξιών, βιωσιμότητας ήταν μερικά από τα θέματα που φωτίστηκαν στο πλαίσιο των σχετικών δράσεων του Ιδρύματος από το 2012. Μεταξύ αυτών, «το 2017 ήταν η χρονιά που φτιάξαμε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το παραδώσαμε στον ελληνικό λαό. Και ήταν η χρονιά που αρχίσαμε να μιλάμε για το επόμενο βήμα, για το οποίο θα μιλήσω αργότερα και αυτό τελικά κατέληξε να γίνει η πρωτοβουλία για την Υγεία», ενώ το 2018 «μιλήσαμε για μία μεγάλη πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε μία χρονιά νωρίτερα, το SNF Agora Institute στο Johns Hopkins», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΝ.

«Κάναμε μία αναδρομή. Πήγαμε πίσω μία δεκαετία. Μιλάμε για τα ίδια ζητήματα. Δεν είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις αλλά να συζητήσουμε, να ακούσουμε απόψεις από διαφορετικούς ανθρώπους, να ακούσουμε ιδέες που να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο κ. Δρακόπουλος ευχαρίστησε ειδικά, μεταξύ άλλων μεμονωμένων προσώπων που βοήθησαν στην υλοποίηση του χθεσινού συνεδρίου, το Johns Hopkins για την τιμή και τη συνεργασία, αναφερόμενος μάλιστα στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του τελευταίου, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη στο ΚΠΙΣΝ. «Γιορτάζουμε 25+ χρόνια μεγάλης συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων», σημείωσε.

Στο πλαίσιο της όλης φετινής προσπάθειας, όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Δρακόπουλος, δημιουργήθηκε το SNF Nostos Youth Advisory Committee – μια ομάδα νέων ανθρώπων με τους οποίους αναπτύσσεται ένας ανοιχτός διάλογος για να ακουστούν οι προβληματισμοί, οι θέσεις και το όραμα των νέων ανθρώπων γύρω από θέματα που αφορούν την Υγεία.

Μετά την εναρκτήρια ομιλία του κ. Δρακόπουλου, συζητήθηκε εκτενέστερα η πρόοδος της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ και οι βασικές αξίες που διέπουν όλα τα επιμέρους έργα της. Η διασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους, η δύναμη της σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και η εφαρμογή μιας ανοιχτής, διαφανούς και συμμετοχικής διαδικασίας κατά την ανάπτυξη των έργων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των σχετικών εισηγήσεων. Επιπλέον, ειδική παρουσίαση έγινε για τα τρία νέα νοσοκομεία που σχεδιάζονται στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και την Σπάρτη, παρουσία μεταξύ άλλων του από κατασκευής δημιουργού τους, Ρέντζο Πιάνο (Renzo Piano).

Ακόμη, υπήρξαν ειδικές συζητήσεις θεμάτων σχετικά με την Πρωτοβουλία για την Υγεία. Συγκεκριμένα, λόγος έγινε για την ενίσχυση των επαγγελματιών Υγείας και τους τρόπους βελτίωσης της υγειονομικής φροντίδας. Επίσης, ειδικό πάνελ ασχολήθηκε με την ψυχική υγεία -η σημασία της τονίστηκε πολλάκις καθ’ όλη τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου και από πληθώρα ομιλητών- και την πρώιμη παρέμβαση στην καρδιά της Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ, ενώ τέλος αναφέρθηκαν και οι διεθνείς συνεργασίες του Ιδρύματος στο πεδίο, από την Ιορδανία και τη Βαρκελώνη μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μάλιστα, μέσω των νέων δωρεών του ΙΣΝ, συνολικού ύψους άνω των $200 εκατομμυρίων, προς το Πανεπιστήμιο Rockefeller, το Πανεπιστήμιο Columbia και το Child Mind Institute, θα δημιουργηθούν τρία νέα κέντρα για τη δημιουργία τεχνογνωσίας και περαιτέρω διάχυση γνώσης στον τομέα της υγείας, σε όλο τον κόσμο.

Το «παρών» στη χθεσινή πρώτη ημέρα του Συνεδρία έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», Ηρακλής Α. Διαματάρης και ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας, Αντώνης Η. Διαματάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας