x

Πολιτική

Με Ουκρανική παρουσία και ρωσική απουσία η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου

04 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δύο επίσκοποι από την Ουκρανία περιλαμβάνονται στους κληρικούς που θα κατέλθουν στην Κύπρο με την ευκαιρία της ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στις 8 Ιανουαρίου.
Οι δύο εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας ζήτησαν άδεια, η οποία και παραχωρήθηκε, με σκοπό να λειτουργήσουν στον παλαιό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή. Η θεία λειτουργία θα τελεστεί με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων για τους Ουκρανούς που ζουν στην Κύπρο.
Στην τελετή ενθρόνισης θα παρευρεθεί επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Κλήθηκαν επίσης και εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας, οι οποίοι ωστόσο, δεν αναμένεται να κατέλθουν, αφενός επειδή δεν μνημονεύουν τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου και αφετέρου επειδή η Ρωσική Εκκλησία αποφεύγει να στέλνει εκπροσώπους της όπου παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι ωσάν να την αναγνωρίζει έστω και εμμέσως.
Όπως είναι γνωστό, οι σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ρωσίας διαρρήχθηκαν όταν ο τέως Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’ μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία προηγουμένως υπαγόταν στην Εκκλησία της Ρωσίας.
Για την ενθρόνιση θα κατέλθουν επίσης εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, της Εκκλησίας της Αλβανίας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Εκκλησίας του Όρους Σινά κ.ά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την Κυριακή 8 Ιανουαρίου και θα είναι ο 76ος Προκαθήμενος της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα.
Ο Αρχιεπίσκοπος θα λάβει τον μανδύα και θα υπογράψει με κόκκινο μελάνι. Πρόκειται για τα προνόμια που έδωσε ο Αυτοκράτορας και τα οποία φυλάσσονται, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Γεώργιος θα είναι ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος που θα ενθρονιστεί στον νέο καθεδρικό ναό. Όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία. Στον εξωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού θα στηθούν γιγαντοοθόνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Χαστούκι στην κατοχική Τουρκία δίνει ένα ακόμα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το υπ’ αριθμό 2674, το οποίο υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Σώμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα ακόμη χρόνο.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Θα απέχουμε από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές

ΑΘΗΝΑ. Την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εντός τριών εβδομάδων το λιγότερο, όπως το Σύνταγμα ορίζει, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του από το Ζάππειο.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις

ΤΟΚΙΟ. «Αν κοιτάξετε πού βρισκόταν η Ελλάδα πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, θα ήταν δύσκολο να φανταστείτε ότι σήμερα η Ελλάδα θα ήταν μία από τις πρώτες χώρες σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μία από τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τόσο της πράσινης όσο και της ψηφιακής μετάβασης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. [email protected]

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας