x
 

Αμερική

Με παλμό και περηφάνια η γιορτή της 28ης στο Σχολείο του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ, Μασαχουσέτη

01 Νοεμβρίου 2023

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το ελληνικό σχολείο του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ της Μασαχουσέτης γιόρτασε με παλμό και περηφάνια την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφήγηση των γεγονότων της ιστορικής εκείνης ημέρας στα Ελληνικά από την διευθύντρια και δασκάλα του σχολείου, Μαρία Κυριακαντωνάκη, και τον δάσκαλο, Φωκίωνα Καλογερά, στα Αγγλικά. Παράλληλα, ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, τα οποία υμνούσαν τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Ελλήνων που πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας μας.

Οι μαθητές τραγούδησαν επίσης το τραγούδι «Γυναίκες Ηπειρώτισσες», που αφηγείται την ιστορία των γυναικών της Ηπείρου που πολέμησαν κατά των Ιταλών κατακτητών. Η εκδήλωση έκλεισε με το θρυλικό τραγούδι «Ενα το χελιδόνι», που συμβολίζει την ελπίδα για ειρήνη και ελευθερία.

Από την εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου στην κοινότητα του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ. Με τα παιδιά του Ελληνικού Σχολείου διακρίνονται ο ιερατικός προϊστάμενος π. Οδυσσέας Δρόσσος, η διευθύντρια-δασκάλα Μαρία Κυριακαντωνάκη και ο δάσκαλος Φωκίων Καλογεράς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ARETI BRATSIS

Η εκδήλωση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες να μάθουν για την ιστορία της Ελλάδας και να τιμήσουν τον ηρωισμό των προγόνων τους. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Οδυσσέας Δρόσσος.

Ενθουσιάστηκε το εκκλησίασμα το οποίο έδινε συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του ελληνικού σχολείου για την εξαιρετική τους συμμετοχή στην επετειακή εκδήλωση.

Παραθέτουμε τα ποιήματα και τα παιδιά τα οποία τα απήγγειλαν, αντίστοιχα.

Μαθητές και μαθήτριες του Απογευματινού Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ – Βοστώνης απαγγέλουν ποιήματα για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ARETI BRATSIS

«28η Οκτωβρίου 1940», Θεοδώρα Μπουταλή, Ιωάννα Λαβράνου

«Πίνδος», Πάρης Παπαγγελής

«Ο μικρός πολεμιστής», Στέλιος Μιχαηλίδης

«Εμπρός!», Θεοφάνης Γιώτης

«Στην Ελληνίδα του Σαράντα», Φώτης Μαυρόπουλος, Ελένη Μπακόλα

«Στρατός Ειρήνης», Τολίκας Νίκος, Πουλόπουλος Νίκος

«Οχι πια πόλεμος», Ειρήνη Μιχαηλίδου

«Είμαι Ελληνίδα», Σοφία Παναγοπούλου

«Στους ηρωικούς νεκρούς», Αναστασία Κούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαζική ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν που γιόρτασε τα ονομαστήριά του, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, το βράδυ της παραμονής της γιορτής, αλλά και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Τετάρτη το πρωί.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ