x
 

Ταξίδι

Με ποδηλατάδα στον κερασώνα Ράχης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις των «Ανθισμένων Κερασιών»

15 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ. Με 50 ποδηλάτες κάθε ηλικίας που διέσχισαν τον ανθισμένο κερασώνα της Ράχης, με ξεναγήσεις, βραβεύσεις, χορούς και τραγούδια, αεραθλητική επίδειξη, τα κάλαντα της Ανοιξης τραγουδισμένα από παιδιά νηπιαγωγείων, την συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών, κερασοπαραγωγών και κατοίκων ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στον αύλειο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης, οι διήμερες εκδηλώσεις των «Ανθισμένων Κερασιών της Πιερίας».

Εκπρόσωποι της ΠΕ Πιερίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τουριστικών φορέων της Πιερίας, η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγιος Λουκάς» και κερασοπαραγωγοί των δύο περιοχών του νομού με τα ονομαστά κεράσια (Κολινδρός και Ράχη) έδωσαν ραντεβού του χρόνου τέτοιες… ανθισμένες μέρες, να ξαναβρεθούν στον αύλειο χώρο του Συνεταιρισμού, εκεί που πραγματοποιήθηκαν οι προχθεσινές εκδηλώσεις, εκφράζοντας τον κοινό στόχο να εξελιχθούν αυτές σε θεσμό. Εναν θεσμό που θα βοηθήσει να εξελιχθεί το κεράσι της Πιερίας από αγροτικό προϊόν -μέσω των ανθισμένων κερασιών- σε τουριστικό προϊόν που θα φέρει επισκέπτες στην περιοχή και θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Φωτογραφίες: ΠΟΤΑΠ-«ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Ηδη η ιδέα που διατύπωσε πρώτη η πρόεδρος του ΕΟΤ να γίνουν οι ανθισμένες Κερασιές Πιερίας ένας προπομπός του μεγάλου project για τις «Ανθισμένες Διαδρομές» της χώρας (αναμένεται η χρηματοδότηση) υλοποιήθηκε με επιτυχία από την ΠΕ Πιερίας, τους Δήμους Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ), τους Συλλόγους των δύο περιοχών και τους κερασοπαραγωγούς και ήδη προτάθηκε του χρόνου οι εκδηλώσεις των «Ανθισμένων Κερασιών» να είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια ακόμη και 7ήμερες. Οπως είπε η κ. Γκερέκου «θα μπορέσουν έτσι να ενωθούν και με άλλα προϊόντα δίνοντας παράλληλα έμφαση στο μάρκετινγκ και την προβολή, γιατί αυτό είναι που μας λείπει. Οι φετινές εκδηλώσεις των υπέροχων «Ανθισμένων Κερασιών» πέτυχαν γιατί προβλήθηκαν όπως έπρεπε…», σημείωσε.

Η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου σε σύντομο χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εκδηλώσεων τόνισε ότι η Πιερία είναι ένας ευλογημένος τόπος κι αυτό πρέπει να περάσει και έξω από την Πιερία, σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον ΕΟΤ και την πρόεδρό του «θα μπορέσει να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας».

Φωτογραφίες: ΠΟΤΑΠ-«ΑΠΕ-ΜΠΕ»

O βουλευτής Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις είναι μια καλή αρχή που εκτός των άλλων έφερε την νέα γενιά στην φύση, κοντά στον πρωτογενή τομέα…».

«Αυτό που κάνουμε είναι να αναδείξουμε αλλιώς τους κερασώνες πριν από την καρποφορία… φωτίζουμε το άνθος σε μια εποχή που είναι γεμάτη με τις νυφούλες των κερασιών» ανέφερε χαρακτηριστικά στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης Ελίνα Διαμαντοπούλου (ο Δήμος συμμετέχει ως μέλος του Οlympus Riviera Greece στον ΠΟΤΑΠ). «Η δράση», πρόσθεσε, «γίνεται πρώτη φορά, φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός».

«Φέτος οι καιρικές συνθήκες έφεραν νωρίτερα την άνθιση των περισσοτέρων κερασιών. Υπό τις συνθήκες προηγούμενων χρόνων οι κύριες ποικιλίες του κερασώνα της Ράχης θα ήταν ανθισμένες αυτές τις μέρες. Σήμερα όμως στον κερασώνα οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της άνθισης. Οι όψιμες ποικιλίες είναι αυτές που κρατούν ακόμη τα άνθη τους» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ράχη, Δημ. Ντούρος. Οπως είπε ο ίδιος στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» ο Συνεταιρισμός θέλει την επέκταση του project καθώς «την Ανοιξη του 2015 είχαμε ξεκινήσει να παρουσιάζουμε τις ανθισμένες κερασιές της Ράχης μόνο με πλάνα από drones και τα μηνύματα ήταν από τότε πολύ ενθαρρυντικά. Εξετάζουμε λοιπόν, του χρόνου, να γίνουν οι εκδηλώσεις των Ανθισμένων Κερασιών δύο Σαββατοκύριακα: το τελευταίο του Μαρτίου και το πρώτο του Απριλίου συμπεριλαμβάνοντας και δράσεις περιβαλλοντικές π.χ. την αξία της μέλισσας, των φυτών της περιοχής, το λευκό των πεσμένων ανθών στα χωράφια και της έντονης ευωδίας τους…

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε και η βράβευση των φωτογράφων που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό Καλύτερης Φωτογραφίας των Ανθισμένων Κερασιών Πιερίας. Συνολικά βραβεύτηκαν έξι νέοι φωτογράφοι. Τις διήμερες εκδηλώσεις των Ανθισμένων Κερασιών Πιερίας στήριξε και η Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα ως μέλος του ΠΟΤΑΠ, με τον μητροπολίτη κ Γεώργιο να είναι παρών σε αυτές που έγιναν την πρώτη μέρα στον Κολινδρό.

Φωτογραφίες: ΠΟΤΑΠ-«ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Η πιο σύγχρονη γραμμή διαλογής κερασιού στον Κόσμο θα λειτουργήσει τον Μάιο στην Ράχη Πιερίας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ραχης Πιερίας «Ο Αγιος Λουκάς» αριθμεί 200 μέλη, με βασικά προϊόντα τα κεράσια, βερίκοκα, μήλα και αχλάδια. Η παραγωγή κερασιού είναι κυρίαρχη και ξεπερνάει τους 1000-1500 τόνους ετησίως.«Εκτιμήσεις για την παραγωγή της φετινής χρονιάς μπορούν να γίνουν μετά από μια εβδομάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού μιλώντας στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ» στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τις «Ανθισμένες Κερασιές». Ο Συνεταιρισμός σε συνεργασία με Ισραηλινό όμιλο, προχώρησε πρόσφατα σ’ ένα νέο project στην πιλοτική καλλιέργεια (40 στρέμματα) της νέας ποικιλίας αχλαδιού «Ιτεν», έχοντας τα αποκλειστικά δικαιώματα για την Βόρεια Ελλάδα.

Ο Συνεταιρισμός προχώρησε και σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των ποικιλιών κερασιάς «με νέες, εμπορικές και περισσότερο ανθεκτικές στα σκισίματα και στις βροχές, μεγαλόκαρπες, γλυκιές και τραγανές».

Με την νέα επένδυση που γίνεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπει σε λειτουργία η νέα γραμμή διαλογής του κερασιού Unitec, με την χρήση καμερών. Θα δίνει την δυνατότητα να καταλήγουν τα κεράσια στην συσκευασία χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ και όπως τόνισε ο κ Ντούρος «θα είμαστε η πιο σύγχρονη γραμμή διαλογής κερασιού στον Κόσμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ολλανδών τουριστών καταλαμβάνει η Κάρπαθος σε κατάλογο που ανακοίνωσε ο ταξιδιωτικός ιστότοπος Griekenland.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ