x
 

Πολιτική

«Με την κρίση αναδεικνύεται ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου»

24 Οκτωβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κρίση στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή ως μια χώρα σταθερότητας και ικανός συνεργάτης για την υποστήριξη επιχειρήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΙΡΙΣ-2023», τόνισε επίσης ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας ξένος στρατιώτης, ο οποίος έχει ως αποστολή να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν είπε, συνεργάτες από άλλες χώρες, οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να απομακρύνει τους δικούς τους πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες.

Ερωτηθείς πώς προετοιμάζεται η Κύπρος και ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή, ο κ. Γιωργάλλας είπε αρχικά ότι τα γεγονότα αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή «αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά τον σημαντικό ρόλο, τον στρατηγικό ρόλο που έχει η Κύπρος στην περιοχή, κυρίως ως ένας χώρος ή μία χώρα σταθερότητας, ασφαλείας, ικανός συνεργάτης για την υποστήριξη επιχειρήσεων ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «είναι κοινά παραδεκτό και από όλους όσοι έχουν πολίτες στη Μέση Ανατολή ότι η Κύπρος είναι ουσιαστικά το υπόβαθρο τους, ή ο συνεργάτης τους, που θα τους βοηθήσει για να εκκενώσουν τους δικούς τους πολίτες από την εμπόλεμη κατάσταση».

Ως εκ τούτου, σημείωσε, ο ρόλος της Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα και πρόσθεσε ότι «και βεβαίως στο στρατιωτικό κομμάτι έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζεται προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στην Κύπρο σταθμεύουν διάφορες φίλες δυνάμεις με ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ο Υπουργός τόνισε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας στρατιώτης ο οποίος έχει ως αποστολή να λάβει μέρος στην εμπόλεμη κατάσταση έτσι όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή.

«Στην Κύπρο υπάρχουν συνεργάτες από άλλες χώρες, οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να εκκενώσει τους δικούς τους πολίτες από τις εμπόλεμες ζώνες», διευκρίνισε.

Σε παρατήρηση ότι έγκυρα μέσα κάνουν λόγο για κομάντος που σταθμεύουν στην Κύπρο, ο Υπουργός απάντησε όταν στην περίπτωση που θα γενικευθεί μία κατάσταση και θα σταματήσουν οι εμπορικές πτήσεις ή οι εμπορικές διαδρομές πλοίων, η απομάκρυνση πολιτών θα γίνεται με τη βοήθεια στρατιωτικών μέσων.

«Ως εκ τούτου αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αλλά τονίζω και υπογραμμίζω ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας στρατιώτης ο οποίος έχει ως αποστολή να συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή».

Σε ερώτηση εάν πρόκειται για επιχειρήσεις για τους ομήρους στη Γάζα, τόνισε «όχι, μιλούμε πάντα για εκκενώσεις ξένων πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με ομιχλώδες ακόμη το σκηνικό για το πώς θα κινηθεί στο επικείμενο επόμενο ταξίδι της η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στην περιοχή, παρασκηνιακά διαπιστώνεται έντονη βρετανική κινητικότητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ