x

ΕΛΛΑΔΑ

Με το Νόμπελ Φυσικής 2022 τιμήθηκαν οι τρεις επιστήμονες

04 Οκτωβρίου 2022

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Με το Νόμπελ Φυσικής 2022 τιμήθηκαν την Τρίτη ο Γάλλος Αλέν Ασπέ (Alain Aspect), ο Αμερικανός Τζον Κλάουζερ (Joihn Clauser)και ο Αυστριακός Αντον Τσάιλινγκερ (Anton Zeilinger), τρεις πρωτοπόροι των επαναστατικών μηχανισμών της κβαντικής φυσικής.

«Η κβαντική επιστήμη της πληροφορίας είναι ένα ζωντανό και ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο», δήλωσε η Εβα Ολσον (Eva Olsson), μέλος της Επιτροπής Νόμπελ. «Εχει ευρείες και πιθανές επιπτώσεις σε τομείς όπως η ασφαλής μεταφορά πληροφοριών, ο κβαντικός υπολογισμός και η τεχνολογία ανίχνευσης».

«Η προέλευσή του μπορεί να εντοπιστεί σε αυτή της κβαντικής μηχανικής», είπε. «Οι προβλέψεις της έχουν ανοίξει πόρτες σε έναν άλλο κόσμο και έχει επίσης κλονίσει τα ίδια τα θεμέλια του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουμε τις μετρήσεις».

Οι τρεις ερευνητές, ηλικίας όλοι τους από 75 ως 79 ετών, βραβεύονται για τις πρωτοποριακές εργασίες τους σχετικά με «την κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, ένα μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.

Η απόδειξη αυτής της εντυπωσιακής ιδιότητας άνοιξε το δρόμο σε νέες τεχνολογίες στην κβαντική πληροφορική και σε υπερασφαλείς επικοινωνίες, ή ακόμη για τη δημιουργία υπερευαίσθητων κβαντικών αισθητήρων που μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις, όπως αυτή της βαρύτητας στο διάστημα.

Ο μηχανισμός αυτός είχε προβλεφθεί από την κβαντική θεωρία. Εντούτοις ακόμη και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν δεν πίστευε σ’ αυτόν: δύο σωματίδια ενωμένα αρχικά μπορούν να διατηρήσουν το σημάδι του κοινού παρελθόντος τους και να έχουν παρόμοια συμπεριφορά ενώ βρίσκονται σε απόσταση.

Ο Αλέν Ασπέ, ηλικίας 75 ετών, είναι μέλος του γαλλικού πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Ecole Polytechnique, ενώ ο Τζον Κλάουζερ, 79 ετών, και ο Αντον Τσάιλινγκερ, 77 ετών, του πανεπιστημίου της Βιέννης.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (περίπου 920.000 ευρώ) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Οι Clauser, Aspect και Zeilinger φημολογούνταν για βράβευση με Νόμπελ για περισσότερο από μια δεκαετία. Το 2010 κέρδισαν το βραβείο Wolf στο Ισραήλ, που θεωρείται πιθανός πρόδρομος του Νόμπελ.

Η Επιτροπή Νόμπελ είπε ότι ο Κλάουζερ, 79 ετών, ανέπτυξε κβαντικές θεωρίες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 σε ένα πρακτικό πείραμα. Ο Ασπεκτ, 75 ετών, μπόρεσε να κλείσει ένα κενό σε αυτές τις θεωρίες, ενώ ο Τσάιλινγκερ έδειξε ένα φαινόμενο που ονομάζεται κβαντική τηλεμεταφορά που επιτρέπει αποτελεσματικά τη μετάδοση πληροφοριών σε αποστάσεις.

«Χρησιμοποιώντας την εμπλοκή, μπορείτε να μεταφέρετε όλες τις πληροφορίες που μεταφέρονται από ένα αντικείμενο σε κάποιο άλλο μέρος όπου το αντικείμενο έχει, ας πούμε, ανασυσταθεί», είπε ο Τσάιλινγκερ. Πρόσθεσε ότι αυτό λειτουργεί μόνο για μικροσκοπικά σωματίδια.

«Δεν είναι όπως στις ταινίες Star Trek (όπου κάποιος) μεταφέρει κάτι, σίγουρα όχι το άτομο, σε κάποια απόσταση», είπε. Όταν ξεκίνησε την έρευνά του, ο Τσάιλινγκερ είπε ότι τα πειράματα ήταν «εντελώς φιλοσοφικά χωρίς καμία πιθανή χρήση ή εφαρμογή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Δέλτα του Έβρου δεν είναι κομμάτι της ζωής μου, είναι η ζωή μου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη για την παραγωγή τσίπουρου (Βίντεο)

ΕΔΕΣΣΑ. Στους βόρειους πρόποδες του Βερμίου, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την Έδεσσα, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Πλατάνη, με τους μερικούς εκατοντάδες κατοίκους του.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη (Βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας