x
 

Εκδηλώσεις

Μέγα Γιορτή 2021: Η καρδιά του Ουκρανικού Ελληνισμού χτύπησε στη Μαριούπολη!

01 Οκτωβρίου 2021
Της Ελένης Ντόμπρα*

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρά την πανδημία, τον πόλεμο και την οικονομική κρίση και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων και 30 από την Ανεξαρτησία της Ουκρανίας, υλοποιήθηκε και φέτος στις 25 Σεπτεμβρίου στη Μαριούπολη, την ελληνική πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας, μία από τις πιο μεγάλες και αγαπημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις των Ελλήνων της Ουκρανίας, η 18η «Μέγα Γιορτή».

Το Πανουκρανικό αυτό Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ) στα ελληνικά χωριά της περιοχής της Αζοφικής και φέρει το όνομα ενός μεγάλου τέκνου του ελληνικού εθνικού κινήματος, του ποιητή, πεζογράφου, μεταφραστή, συνθέτη και εμπνευστή της γιορτής, του Ντονάτ Πατρίτσα.

Εκατοντάδες εκπρόσωποι και πλήθος κόσμου της ελληνικής διασποράς καθώς και άλλων εθνικοτήτων συγκεντρώθηκαν στη Μαριούπολη – την κοιτίδα του ελληνισμού της Ουκρανίας, για να απολαύσουν ένα λαμπερό υπερθέαμα σχετικό με την πλούσια γλωσσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων της Αζοφικής.

Χορηγοί του ήταν ο Δήμος Μαριούπολης, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Επιτροπή «Ελλάδα – 2021», το «Ίδρυμα Μπούμπουρα», βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Χαιρετισμό διαμέσου επιστολών απηύθυναν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης τιμώντας και αναγνωρίζοντας με πλήρη επισημότητα τη μεγάλη σημασία της εκδήλωσης για τον ομογενειακό Ελληνισμό. Αποδεικνύεται έτσι ότι η «Μέγα γιορτή» αποτελεί το μεγάλο ορόσημο συνένωσης των Ελλήνων της Ουκρανίας ως γεγονός «εκ των ων ουκ άνευ» και για τις επίσημες αρχές στη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.

Στην τελετή έναρξης η Πρόεδρος της ΟΕΣΟ, κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή μεταξύ άλλων τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι πολλά ελληνικά χωριά βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη, καταφέραμε να φέρουμε τους συμπατριώτες μας κοντά μας ως μια ενωμένη και δυνατή οικογένεια». Στη συνέχεια, ο βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εθνικές μειονότητες και τις διαπολιτισμικές σχέσεις κ. Ντμιτρό Λουμπινέτς σημείωσε, ότι «η Μέγα Γιορτή έχει καταστεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πολιτιστικά γεγονότα προβολής του έργου των Ουκρανών Ελλήνων συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Ουκρανία». Το Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του και ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Βασίλειος Μπορνόβας, ο οποίος αφού συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της γιορτής για τους ομογενείς τονίζοντας τη μοναδικότητα και την άψογη παρουσίαση όλων όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή. Ιδιαίτερα δε στάθηκε στο γεγονός της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ελληνικών σημαιών και συμβόλων όλων των κατά τόπους ομογενειακών οργανώσεων.

Το εθνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε μεγαλειώδη θεατρική παρέλαση που βασίστηκε στην ιστορία των Ελλήνων της Ουκρανίας και της άρρηκτης σύνδεσής τους με την Κριμαία και την Ελλάδα. Χιλιάδες εκπρόσωποι από 90 ελληνικές κοινότητες, ντυμένοι με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, χάρισαν στους θεατές αξέχαστες στιγμές, καταδεικνύοντας τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού και την ακλόνητη αγάπη των Ελλήνων της Ουκρανίας για τις μητρικές τους γλώσσες: ρουμέικη και ουρούμικη, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπερηφάνεια για τον ηρωικό ελληνικό λαό προκάλεσε η θεματική στήλη της παρέλασης, που ήταν αφιερωμένη στην 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η πορεία των Ευζώνων, που πραγματοποίησαν φοιτητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας καθώς και η «ζωντανή» παρουσία των μελών της Φιλικής Εταιρείας και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων – ηρώων της Επανάστασης του ‘21.

Το πέρας της παρέλασης ακολούθησε εξαιρετική 6ωρη συναυλία με συμμετοχή άριστων φωνητικών και χορογραφικών συγκροτημάτων από καλλιτεχνικά συγκροτήματα Ελλήνων αλλά και άλλων εθνικοτήτων που αντανακλούσε την αισιόδοξη φιλοσοφία της γιορτής και την επιθυμία για ενότητα, αρμονία και ειρήνη. Την όλη εκδήλωση πλαισίωσαν επίσης εκθέσεις Ελλήνων καλλιτεχνών, παρουσίαση και δοκιμή παραδοσιακών ελληνικών εδεσμάτων, εργαστήρια παραγωγής εθνοτικών προϊόντων κ.ά.

Ταυτόχρονα, αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ ήταν και η ιδιαίτερα δημοφιλής παραδοσιακή ελληνική λαϊκή πάλη Κουρές με περισσότερους από 40 παλαιστές από διαφορετικές πόλεις και χωριά της Ουκρανίας που αγωνίστηκαν σθεναρά για το παραδοσιακό έπαθλο – ένα πρόβατο.

Συμπερασματικά, το Φεστιβάλ «Μέγα Γιορτή» μέσα από τον χορό, το τραγούδι, την παραδοσιακή κουζίνα, την πάλη και το όλο γιορτινό κλίμα αποτέλεσε και θα αποτελεί για πάντα τη μεγάλη ευκαιρία για να αντιληφθεί ο επισκέπτης το μεγαλείο και την ψυχή των Ελλήνων της Αζοφικής!

* Η Ελένη Ντόμπρα είναι υπεύθυνη του Τομέα Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Ουκρανίας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΑΣΚΕΝΔΗ. Οι ομογενείς της Τασκένδης γιόρτασαν την 203η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ