x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεγάλα διλήμματα

Μία από τις σύγχρονες επιτυχίες επιστημονικής φαντασίας, ευρύτερα γνωστή και από τα θετικά σχόλια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αλλά και του μεγιστάνα της τεχνολογίας Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Μ. Zuckerberg), είναι «Το Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων».

Το μυθιστόρημα αυτό του φημισμένου Κινέζου συγγραφέα Liu Cixin έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και προβάλλεται στις μέρες μας ως μία επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε μεγάλα πολιτικο – φιλοσοφικά ζητήματα μεταξύ των οποίων και το δίλημμα κατά πόσον βαθειά απογοήτευση και απαξίωση μπορεί να εξωθήσει κάποιον να θεωρήσει ως δικαιολογημένο να απαρνηθεί τον κόσμο του, την πατρίδα του, να προδώσει ακόμη και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Στην ακραία, φιλοσοφική του μορφή, το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί κανείς να θεωρηθεί ότι δικαιολογείται να εγκαταλείψει την ταυτότητά του και την πατροπαράδοτη κληρονομιά του.

Καίτοι μια αρνητική απάντηση θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτονόητη, το ιστορικό παρελθόν αναφέρει αρκετά παραδείγματα για το αντίθετο.

Ας θυμηθούμε, φερ’ ειπείν, τη διαβόητη ρήση «κάλλιο σαρίκι τουρκικό πάρα τιάρα παπική» που φέρεται να είπε ο Λουκάς Νοταράς, Μέγας Δούκας του Βυζαντίου πριν από την πτώση της Πόλης, όταν οι Βυζαντινοί αντιμετώπιζαν ενώπιον της επικείμενης αλλόθρησκης Οθωμανικής κατάκτησης την προοπτική Παπικής βοήθειας.

Ακόμη αργότερα, κατά τους αιώνες της Τουρκοκρατίας είναι γνωστή η σθεναρή προσπάθεια του έθνους να αποκρούσει την καταλυτική θρησκευτική και πολιτιστική πίεση, προκειμένου να αλλαξοπιστήσει.

Οσο και εάν ακούγεται παράξενο, στην εποχή μας, παρόμοια πρόκληση αντιμετωπίζουν, σε απείρως μικρότερη κλίμακα και ιστορική σημασία, τα αμέτρητα εκατομμύρια εκείνων που, λόγω πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών λόγων, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να μεταναστεύσουν σε ξένη γη.

Ευτυχώς, ειδικότερα για τον Ελληνισμό, οι εκάστοτε καινούργιες εστίες και χώρες στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν υπήρξαν ποτέ εχθρικές προς τη δική μας παλιά πατρίδα.

Oσοι Ελληνες έχουν μεταναστεύσει στις τέσσερις γωνιές της Γης δεν έχουν σχεδόν ποτέ εκβιαστεί να αντιμετωπίσουν τέτοια σκληρά διλήμματα επιλογής, αφού ο οικουμενικός χαρακτήρας του ελληνικού πολιτισμού έχει ως επί το πλείστον δημιουργήσει γι’ αυτούς ένα μη έντονα αρνητικό περιβάλλον.

Το ερώτημα όμως δεν αφορά μόνο την πλήρη απάρνηση ή ακόμη και την εχθρική διάθεση προς τη χώρα της προέλευσης αλλά συχνά τον πειρασμό της αποξένωσης από τα πάτρια και της πλήρους αφομοίωσης με την εκάστοτε νέα πραγματικότητα.

Και στην περίπτωση όμως αυτή η απάντηση πρέπει να είναι αρνητική.

Τίποτα και ποτέ δεν δικαιολογεί να ξεχάσει κανείς την καταγωγή του και τις ρίζες του όσο και εάν η νομιμοφροσύνη προς τη νέα πατρίδα είναι δέουσα και επιβαλλόμενη.

Ειδικότερα, ο Απόδημος Ελληνισμός με το διαχρονικό και οικουμενικό του παράδειγμα έχει πάντοτε κατορθώσει, παράλληλα με την ενεργό, συχνά πρωταγωνιστική του συμμετοχή στα δρώμενα των νέων πατρίδων, να μην απαρνηθεί την καταγωγή του όσο πικρές κι αν ήταν οι αναμνήσεις ή σκληρές οι συνθήκες του ξεριζώματος από τον τόπο από όπου ξεκίνησε αυτός και οι πρόγονοί του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την ζεστή Αθήνα των 83-84 βαθμών, αλλά ευτυχώς χωρίς σκόνη και με καθαρό καταγάλανο ουρανό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ