x
 

Οικονομία

Μεγάλες ελπίδες για «θησαυρό» στο κοίτασμα Κρόνος-1 της κυπριακής ΑΟΖ

31 Οκτωβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Θέμα ημερών, αν όχι ωρών, θεωρείται η έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της εταιρείας ΕΝΙ στο κοίτασμα Κρόνος-1. Το γεωτρύπανο «Transocean Barents» βρίσκεται ήδη εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και αφού σταθεροποιηθεί στο οικόπεδο 6 θα αρχίσει τις εργασίες για τη γεώτρηση, μερικές εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, καθώς λήφθηκε απόφαση για επίσπευση μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Το γεωτρύπανο βρισκόταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες στη θάλασσα του Λιβάνου.

Η γεώτρηση αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου. Από τα αποτελέσματα της θα εξαρτηθούν πολλά, καθώς θα φανεί εάν ευσταθεί το απόθεμα που καταγράφηκε κατά την ερευνητική γεώτρηση που έγινε στο κοίτασμα πέρσι το καλοκαίρι. Τότε είχε ανακοινωθεί πως εντοπίστηκαν 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και μάλιστα γινόταν λόγος για σημαντικές προοπτικές πρόσθετης ανακάλυψης.

Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση από το Ζευς-1, στα έγκατα του οποίου εντοπίστηκαν 2 – 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Στο ίδιο οικόπεδο βρίσκεται και το κοίτασμα Καλυψώ, στο οποίο επίσης εντοπίστηκε φυσικό αέριο χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη η ακριβής ποσότητα.

Εάν επιβεβαιωθεί ή ακόμη καλύτερα αναθεωρηθεί προς τα πάνω η ποσότητα που κρύβεται στο Κρόνος-1, σε συνάρτηση με το φυσικό πλούτο που βρίσκεται στα άλλα δύο κοιτάσματα, θα δούμε το οικόπεδο 6 να αποκτά σημαντικά αναβαθμισμένη δυναμική. Χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η επίσπευση των αποφάσεων για διαδικασίες εμπορικής εκμετάλλευσης.

Σενάριο μεταφοράς στο ΖΟΡ

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Ενέργειας συζήτησε αναλυτικά τους σχεδιασμούς με την ηγεσία της ΕΝΙ. Από τις συζητήσεις προέκυψε πως για την ανάπτυξη θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του ιταλικού κολοσσού στο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ.

Το μόνο που απαιτείται σ’ αυτή την περίπτωση είναι η κατασκευή ενός αγωγού από το οικόπεδο 6 προς το Ζορ, από εκεί μέσω των υφιστάμενων υποδομών το φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγή, με πρώτη επιλογή την ιταλική αγορά.

Όπως δήλωσε στον ιταλικό Τύπο ο Γιώργος Παπαναστασίου, η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός προμηθευτής υγροποιημένου αερίου στην Ιταλία.

Υπουργός Ενέργειας: Ο πλούτος πρέπει να βγει στην επιφάνεια

Μιλώντας στο 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο που άρχισε την Τρίτη στη Λευκωσία ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου υπέδειξε ότι ο πλούτος της κυπριακής ΑΟΖ πρέπει να βγει στην επιφάνεια και να έρθει στην Κύπρο ώστε να υπάρξει φθηνή ενέργεια για τον πολίτη,

τονίζοντας ότι γι’ αυτό χρειάζονται οι υποδομές στον τόπο.

Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι η αξιοποίηση των ανακαλύψεων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, μπορεί να είναι καταλύτης για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος.

Στόχος, τόνισε, είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου προς την Ευρώπη, ο οποίος να περιλαμβάνει διαφορετικές εναλλακτικές διόδους και τρόπους μεταφοράς φυσικού αερίου. Προϋπόθεση, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας , είναι η ανάπτυξη ώριμων έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, τίθεται και η πρόταση για αγωγό προς την Κύπρο και η υγροποίηση αερίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε ότι με δική του πρόσκληση «ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, θα παραστεί στην επόμενη Ατυπη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ), που θα γίνει στην πόλη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ