x
 

Πολιτική

Μεγάλες οικονομικές προκλήσεις για τον Μπάιντεν το φθινόπωρο

03 Αυγούστου 2021

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Οικονομία των ΗΠΑ βαδίζει προς ένα αυξανόμενα αβέβαιο φθινόπωρο, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού συμπίπτει χρονικά με τη λήξη των ειδικών επιδομάτων ανεργίας για εκατομμύρια πολίτες, κάνοντας περίπλοκη την αναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα, τη στιγμή που εκατομμύρια εργαζόμενοι εισέρχονται εκ νέου στην αγορά εργασίας.

Η δυναμική αυτή κατάσταση δημιουργεί απροσδόκητες προκλήσεις για την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, όπως και για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), για τη διαχείριση της μέχρι σήμερα ομαλής ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Επί μήνες, οι αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο και την Fed καταδείκνυαν το φθινόπωρο ως το πιθανό σημείο καμπής για την Οικονομία, η οποία πασχίζει να ισορροπήσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ειδικά στην αγορά εργασίας η οποία έχει χάσει εκατομμύρια θέσεις σε σχέση με το διάστημα πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η ευρεία διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της Covid-19, το άνοιγμα των σχολείων και η λήξη των επιδομάτων ανεργίας θεωρούνται ως ένα πιθανό κοκτέιλ που θα βγάλει τους εργαζόμενους από το περιθώριο και θα τους εντάξει εκ νέου στην αγορά εργασίας, καθώς και οι εργοδότες διατείνονται πως δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους.

Αλλά, αυτή η αισιόδοξη ματιά είναι πιθανό να διαταραχθεί από την ανανεωμένη εξάπλωση του ιού και την απάντηση των νομοθετών σε αυτή. Μεγάλες εταιρείες ήδη αναστέλλουν τα σχέδιά τους για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία, ένα άμεσο και ορατό σημάδι πως η ζωή ίσως να μην επιστρέψει στην κανονικότητα τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδιακή υποστήριξη που διήρκησε επί μήνες για πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία φτάνει στο τέλος της, συμπεριλαμβανομένου και του μορατόριουμ στις εξώσεις, το οποίο τελείωσε το Σάββατο. Οπως και στις 6 Σεπτεμβρίου τελειώνει και το επίδομα των $300 την εβδομάδα για τους ανέργους, τη στιγμή που κάποιες πολιτείες θέλουν να το αποσύρουν νωρίτερα.

Οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες σχεδιάζουν να αναπροσαρμόσουν την κατεύθυνση για πάνω από $200 δισεκατομμύρια ενίσχυσης για την Covid, στο πλαίσιο του σχεδίου του $1 τρισ. για τις Υποδομές. Εάν το νομοσχέδιο περάσει από τη Γερουσία, θα καταργηθούν τα προηγούμενα κονδύλια για τα κολέγια και τα πανεπιστήμια, όπως και τα αχρησιμοποίητα επιδόματα ανεργίας και η βοήθεια προς τις αεροπορικές εταιρείες. Επίσης, θα αποσυρθούν τα αχρησιμοποίητα κονδύλια από προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις, ώστε να τονωθεί το σχέδιο των $550 δισ. σε νέες δαπάνες. Οι Δημοκρατικοί ηγέτες είναι κατηγορηματικοί πως η Γερουσία θα ψηφίσει τον νόμο για τις Υποδομές πριν τα μέλη του Κογκρέσου φύγουν από την Ουάσιγκτον για τις διακοπές.

Οι οικονομολόγοι του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη για νέα μέτρα για την επιτάχυνση της ανάκαμψης. Μετά από μήνες ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, πτωτικών τάσεων στην ανεργία και καταγγελιών από ηγέτες επιχειρήσεων και Ρεπουμπλικανούς ότι η κυβερνητική υποστήριξη εμποδίζει τους εργαζόμενους να βρουν δουλειά, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραμένουν σταθεροί στις παρούσες πολιτικές τους κατευθύνσεις, παρά τους νέους κινδύνους.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν πιέζει για την επέκταση των επιπλέον επιδομάτων ανεργίας ύψους $300 την εβδομάδα. Ακόμα, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας που με τυπικούς όρους δεν τα δικαιούνται, όπως οι αυτοαπασχολούμενοι, οι καλλιτέχνες ή οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ