x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεγάλη Δευτέρα: «Πάθος» αγάπης, το Πάθος του Χριστού

Οι ιαχές «ωσαννά» της Κυριακής των Βαΐων πέρασαν και χάθηκαν μέσα στου χρόνου τον ατέλεστο στροβιλισμό. Τώρα πια αρχίζουν τα πάθη. Και τι πάθη; Ανάλγητα, αφιλάνθρωπα και απάνθρωπα. Βάστα καρδιά μου!

Αρχίζει μια άλλη πορεία, ματωμένη και μαρτυρική. Είναι ένας ερχομός σωστός «παραλογισμός» προς το «εκούσιον πάθος». Μυστήριο μεγάλο ακατανόητο στο περατό μυαλό μας αφού ο ίδιος ο Πλάστης ουρανού και γης έρχεται θεληματικά και αγαπητικά και πάσχει, για να λυτρώσει εμάς από τα πάθη μας, τα μικρά και τα μεγάλα μας.

Eρχεται άφοβα και τολμηρά μέσα στο σκοτάδι της νυχτιάς, «εν τω μέσω της νυκτός», ως

Νυμφίος, με πάθος αγαπητικό γιατί μας αγαπά πολύ. Ναι πολύ μας αγαπά όποιοι κι αν είμαστε κι όπως κι αν είμαστε. Είναι μια αγάπη παράφορη, θυσιαστική που φτάνει μέχρι τον σταυρό και τον θάνατο. Κι όποιος αγαπά πραγματικά, πάσχει. Θυσιάζεται. Αυτοπροσφέρεται χωρίς όρους και υπολογισμούς κανενός είδους. Η αγάπη θέλει τόλμη και διακινδύνευση.

Η Εκκλησία χρησιμοποιεί τη λέξη «Πάθος» για να ορίσει και περιγράψει το μέγεθος της αγαπητικής παραφοράς του Νυμφίου Χριστού, για τη νύμφη – ψυχή μας. Κι ο υμνωδός, της κρούει ηχηρά τον κώδωνα της εγρήγορσης λέγοντας της: «Βλέπε ουν ψυχή μου, μη τω ύπνω κατανεχθείς, ίνα μη τω θανάτω παραδοθείς και της Βασιλείας έξω κλεισθείς». Αυτός ο αποκλεισμός από τη Βασιλεία του Θεού, δηλαδή η απώλεια της παρουσίας Θεού, αυτό είναι η κόλαση.

Ερχεται ο Θεάνθρωπος και πάσχει ως Φιλάνθρωπος, γιατί λαχταρά να κάνει και πάλι «θεό» τον άνθρωπο, κατά χάριν. Η μορφή Του λαμποκοπά μέσα στης νύχτας τη σκοτεινιά και ζητά να φωτίσει πλέρια το σύθαμπο και της μορφής μας και της ψυχής μας, επειδή ακριβώς μας αγαπά πολύ, παράφορα, δίχως όρους και όρια. Εμείς από τη μεριά μας, αντίδοτο στην αγάπη Του, Τον υποβάλλουμε σε πάθη φρικτά και αδυσώπητα, με τρόπο πέρα για πέρα ανάλγητο, λες και θέλουμε να αντισταθμίσουμε το μέγεθος του «πάθους» της δικής Του αγάπης και μακροθυμίας, με πάθη κακίας και εκδίκησης. Φοβερό.

Ιδού τα κατορθώματά μας! Της προδοσίας το φίλημα. Η σύλληψη και το δέσιμο. Το φτύσιμο. Το ράπισμα. Η κοροϊδία. Το μαστίγωμα. Η απάρνηση. Το καλάμι. Η χολή. Το ξύδι. Το ακάνθινο στεφάνι. Η λόγχη. Ο σταυρωμός. Ο θάνατος. Τα πάθη τα αδυσώπητα. Αραγε σκεπτόμαστε πως ο πάσχων είναι ο Χριστός, δηλαδή η υποστασιοποίηση της αλήθειας και της ζωής;

Ο Χριστός έπαθε κυριολεκτικά, ως άνθρωπος. Η θεότητά Του όμως, «απαθής διέμεινε». Η ανθρώπινη φύση Του υπέστη όλη αυτή την περιπέτεια. Δεν έχομε Θεοπασχία. Ο Θεός δεν πάσχει. Δεν μπορεί να πάθει. Δεν είναι δυνατόν να υποβληθεί σε παθήματα. Μήτε να θανατωθεί. Ο άνθρωπος Ιησούς έπαθε και απέθανε, όντας αναμάρτητος και απέθαντος. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το μυστήριο και το μαρτύριο της μακροθυμίας Του, και το μέγεθος της αγάπης Του, με την οποία τόλμησε τα πάντα.

Αυτά όλα θα τα ζήσουμε για μια ακόμα φορά, όχι σαν μια ιστορική αναδρομή και θύμηση της ζωής και των παθημάτων του Χριστού. Δεν θα τα ζήσουμε θεωρητικά, η φολκλορικά σαν θέαμα και άκουσμα, αλλά εμπειρικά μέσα στον αδιάστατο χωρόχρονο της Εκκλησίας, σήμερα. Θα τα ζήσουμε με πίστη και πίστη δεν είναι μία απλή παραδοχή θρησκευτικών δογματισμών και πληροφοριών, αλλά η σύναψη μιας προσωπικής σχέσης.

Ετσι θα γίνουμε ιχνηλάτες κι εμείς του πάθους της ερωτικής Του αναζήτησης για μας και των παθών Του, γιατί διψούμε τη ζωή απαλλαγμένη από τη φθορά και τον θάνατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κυπριακή εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ