x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεγάλη Παρακευή: Τέλειωσαν όλα

Ολα τέλειωσαν. Ο Χριστός τετέλεσται. Εξέπνευσε. Η αγάπη ματώθηκε. Η αχαριστία μίλησε. Η αυλαία έπεσε. Σταυρικός ο επίλογος της επίγειας ζωής του Χριστού. Δραματικό το τέλος Του. Τι κρίμα αλήθεια! Απίστευτο. Κι όμως!

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Ημέρα πένθους και θλίψης. Τρομακτικές οι σκηνογραφίες, τραγικές, πρωτόγνωρες. Ο αείζωος Χριστός, νεκρός τώρα και νεκρική σιγή σκέπασε ολόκληρη την κτίση. Θρηνεί κι’ αυτή γοερά με τον βουβό της στεναγμό τον νεκρό Πλάστη της. Ο ήλιος έκρυψε τις αχτίνες του και βύθισε στο σκοτάδι τη Γη. Αδύνατο να συλλάβει το περατό μυαλό μας, τον Θεάνθρωπο και Φιλάνθρωπο Χριστό «νεκρόν, γυμνόν, άταφον». Εν τω μεταξύ, ο Ιούδας έγραψε τον επίλογο της δικής του ζωής, έφυγε, πήγε και κρεμάστηκε, αφού πρώτα πέταξε στους αρχιερείς κατάμουτρα τα τριάντα αργύρια. Ηταν αργά όμως, πολύ αργά, το κακό το είχε κάνει.

Ο Χριστός κρέμεται νεκρός πάνω στο ικρίωμα του σταυρού κι από το μέτωπό Του στάζει σταλαγματιά – σταλαγματιά το αίμα Του και πορφυρώνει το ακάνθινο στεφάνι, ενώ από την πλευρά Του, εξακολουθεί να ρέει «αίμα και ύδωρ».

Η αποστολή Του ολοκληρώθηκε. Η αυλαία τώρα κλείνει, κι Εκείνος ξεχασμένος και εγκαταλειμμένος κρέμεται πάνω στον σταυρό. Τον έχουν αφήσει μόνο του. Ολοι έχουν εξαφανισθεί, οι σταυρωτήδες, ο κεντηρίωνας, ακόμα κι οι μαθητές Του, όλοι, μα όλοι. Εκείνος πλέον είναι νεκρός, κι’ εκείνοι έπεσαν να ξαποστάσουν. Ολοκληρωτική εγκατάλειψη δηλαδή, κι’ από αυτόν ακόμα τον Πατέρα Του, προς Τον Οποίον κάποια στιγμή δεν άντεξε και φώναξε σαν άνθρωπος, «Θεέ μου, Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλειπες;».

Ολοι είναι φοβισμένοι. Κάποιος όμως τολμά. Κρύβει βαθιά στην καρδιά του κρυφή αγάπη και στοργή για τον προδομένο, υβρισμένο, ραπισμένο, φτυμένο, σταυρωμένο, νεκρό Δάσκαλο. Είναι ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας. Τόλμησε γιατί αγαπούσε. Παρουσιάσθηκε στον Πιλάτο και ζήτησε το σώμα του Ιησού.

Δεν ήταν κάποιος τυχαίος και άσημος ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας. Βουλευτής ήταν. Επώνυμος και γνωστός στον καθωσπρεπούμενο κοινωνικό του κύκλο. Όμως δεν υπολόγισε κανένα απολύτως πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας μάλιστα πως ο όχλος ήταν έτοιμος λόγω του μίσους και του φανατισμού, ακόμα και να τον πετροβολήσει. Εκείνος όμως τόλμησε και ζήτησε το νεκρό κορμί ενός «λαομίσητου» σταυρωμένου. Αλλωστε η αγάπη θέλει τόλμη.

Μα πώς έγινε τούτο; «Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ…», για να ξεπεταχτεί «η ζωή εκ τάφου», η όντως ζωή, η ζωή η απαλλαγμένη από τη φθορά και το θάνατο, η ζωή η αληθινή και απέθαντη.

Μα ποίος είναι Αυτός που κείτεται νεκρός, άφωνος, μέσα στον τάφο τον σκιερό και κάνει να εκπλήττονται των αγγέλων οι στρατιές;

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα. Ο βασιλιάς Ουρανού και Γης είναι νεκρός. Έχει τελειώσει πάνω στον σταυρό. Η πενθηφορούσα γης τρέμει σύγκορμη, γιατί δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα της, «ως υπνούντα τον Δημιουργόν». Οι πέτρες σχίσθηκαν στα δύο. Σκοτείνιασε η πλάση. Ανοιξαν τα μνήματα και «πολλά σώματα κεκοιμημένων ηγέρθη», ενώ οι Ιουδαίοι σκέφτονται ραδιουργίες για να συκοφαντήσουν την Ανάσταση του Χριστού.

Οι ανθισμένες μυγδαλιές γέρνουν τα άσπρα παρθενικά τους πέταλα κι’ αρωματίζουν και μοσχοβολούν το πέρασμα της νεκρικής του πομπής. Οι πασχαλιές προμηνούν με τη λαμπράδα τους, τη μεγάλη χαρά, η οποία θα γεμίσει σε λίγο τους πάντες και τα πάντα. Υπομονή, η Ανάσταση δεν αργεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα ελληνικά σχολεία διεξάγονταν οι εξετάσεις «PISA» (με τη συμμετοχή 660 σχολείων και συνολικά 12.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ