x

Πολιτισμός

Μεγάλη συναυλία στην Αυστραλία προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

ΣΥΔΝΕΫ. Καθώς η επιβλητική αίθουσα Centennial Hall του Δημαρχείου του Σύδνεϋ άνοιγε τις θύρες της, το βράδυ της Παρασκευής, 25 Μαρτίου, για να υποδεχθεί περισσότερους από 2.000 θεατές για τη συναυλία με τίτλο «Αυθέντης – 30 χρόνια στο πηδάλιο» – αφιερωμένη στην 30ή επέτειο από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Θρόνο της Μητρός Εκκλησίας – ελάχιστοι από τους εισερχομένους στην αίθουσα ήταν σε θέση να φανταστούν την πανδαισία ήχων που θα απολάμβαναν και την ένταση των συναισθημάτων που θα βίωναν.

Επρόκειτο για μια πολυαναμενόμενη μουσική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, υπό την πνευματική καθοδήγηση και επιστασία του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η οποία σηματοδότησε την παρθενική εμφάνιση της Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Αυστραλίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι υπό τον τίτλο «Δόξα σοι Κύριε», αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, το οποίο συνέθεσε ο Διευθυντής της Χορωδίας, διακεκριμένος συνθέτης και μαέστρος, κ. Θέμος Μέξης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος με τον διακεκριμένο συνθέτη και μαέστρο Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Αυστραλίας κ. Θέμο Μέξη στη μεγάλη συναυλία για την τριακοστή επέτειο της Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία αποτέλεσε οραματισμό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και έλαβε «σάρκα και οστά» τον Δεκέμβριο του 2020, χρόνο κατά τον οποίο ιδρύθηκε επίσημα από τον Αρχιεπίσκοπο, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της Ομογένειας και την προσέλκυση της νέας γενιάς στην εκκλησιαστική μουσική και ευρύτερα στην ελληνική μουσική παράδοση. Αρχική φιλοδοξία ήταν η πρώτη συναυλία της να πραγματοποιηθεί στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη συμπλήρωση των 30 ετών Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου κ. Βαρθολομαίου. Παρόλο που η συνεχιζόμενη πανδημία και οι επακόλουθοι περιορισμοί δεν επέτρεψαν να ευοδωθεί η εν λόγω φιλοδοξία, η συναυλία εντούτοις δε ματαιώθηκε αλλά επιτεύχθηκε να φιλοξενηθεί σε ένα ιστορικό κτίριο, το Δημαρχείο του Σύδνεϋ, ανήμερα του εορτασμού της Επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως και του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Μάλιστα, η συναυλία προσφέρθηκε χωρίς επιβάρυνση στους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αγάπη που τρέφουν προς το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και προς το πρόσωπο του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Το βράδυ της Παρασκευής στη σκηνή του «Sydney Town Hall» εμφανίστηκαν περισσότεροι από 230 μουσικοί, χορωδοί και οργανοπαίχτες, ανάμεσά τους τα 80 περίπου μέλη της Εθνικής Μητροπολιτικής Χορωδίας Αυστραλίας, πλαισιωμένα από τη Νεανική Ορχήστρα του Σύδνεϋ, τους καλλιτέχνες Σαράντη Κωνσταντόπαιδο, Τάσο Λάμπρου και Αντώνη Πετραντωνάκη, το συγκρότημα Sydney Thistle Highland Pipe Band και τη Νεολαία του Ελληνικού Λυκείου Σύδνεϋ. Απαντες, με τη δεξιοτεχνία και τον επαγγελματισμό τους, κατάφεραν να προκαλέσουν διάχυτο ενθουσιασμό στην αίθουσα, αποσπώντας το συχνό και θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η μεγάλη συναυλία προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάχρη Βαρθολομαίου στο κατάμεστο Sydney Town Hal.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο και σε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που συνεχίζει διαδραματίζει το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας σε όλη την ανθρωπότητα.

Η ξεχωριστή αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με έναν σύντομο χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου, ο οποίος, παίρνοντας τον λόγο, παρακάλεσε πρώτα το ακροατήριο να σηκωθεί για μία σύντομη, κοινή προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης στην Ουκρανία. Εν συνεχεία, μίλησε με αισθήματα υιικής αγάπης, σεβασμού και θαυμασμού για τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Κάνοντας λόγο για μια τεράστια εκκλησιαστική και ηγετική προσωπικότητα, επισήμανε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «συνδυάζει επιστημονική γνώση, θεολογική παιδεία, χρηστότητα ήθους και διοικητική ικανότητα». «Και όλα αυτά, σε συνάρτηση με τη βαθιά ευσέβεια που τον διακρίνει, τη σεμνότητα, την πραότητα, την αρετή της απλότητος και κυρίως την ανιδιοτελή και αφειδώλευτη αγάπη του, δημιουργούν το πρότυπο του τέλειου εκκλησιαστικού ηγέτου», προσέθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΝΑΧΟ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, δύο άτομα περπατούσαν στο κέντρο του Μονάχου, όταν είδαν μια πινακίδα που έγραφε ότι το 1972, το Μόναχο θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας