x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεγάλη Τρίτη: Το άρωμα της πόρνης, η δυσοσμία του μαθητή

Τούτο ήταν από τα πολύ περίεργα της ζωής, μια πόρνη γυναίκα να μοσχοβολά κι ένας μαθητής του μεγάλου και μοναδικού Δάσκαλου που γνώρισε ο Κόσμος να αναδύει τόση δυσοσμία. Δύο άνθρωποι που σημάδεψαν την επίγεια πορεία της ζωής του Χριστού, αλλά και της ανθρωπότητας.

Ιδού οι σκηνογραφίες: Ο Χριστός κι η συντροφιά του μόλις είχαν αποφάει στο σπίτι Σίμωνα του Φαρισαίου κι είχε αρχίσει να ομιλεί το μήνυμα της σωτηρίας όντας ο Ιδιος η προσωποποίηση της σωτηρίας και της ζωής.

Εν τω μεταξύ, απ’ έξω ακούγονταν φωνές από ένα πλήθος μεγάλο, άγνωρο και ανώνυμο, το οποίο είχε πληροφορηθεί ότι ο Ιησούς βρισκόταν εκεί και είχε έλθει να δει και να ακούσει Εκείνον τον παράξενο βασιλιά, ο οποίος ήλθε στα Ιεροσόλυμα πάνω σ’ ένα καταφρονεμένο πουλάρι. Αλήθεια τι περίεργος ερχομός που ήταν κι αυτός!

Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και πρόβαλλε η μορφή μιας όμορφης γυναίκας. Είχε μακριά ξέπλεκα μαλλιά και στα χέρια της βαστούσε ένα αλάβαστρο με μύρο. Ολοι πάγωσαν μόλις την είδαν. Την αναγνώρισαν. Ηταν γνωστή. ήταν πόρνη. Δακτυλοδεικτούμενη στην πόλη, αφού ήταν «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή». Το διερευνητικό της βλέμμα έπεσε σαν αστραπή στις μορφές των παρευρισκομένων. Προσπαθεί επίμονα να αναγνωρίσει όμως Εναν. Δεν την ενδιαφέρει κανείς άλλος. Εκείνη τη νύχτα την ενδιαφέρει μόνο Ενας, ο Χριστός.

Το είδε. Τον εντόπισε. Τα μάτια της βούρκωσαν. Τα χέρια της άρχισαν να τρέμουν. Το κορμί της κέρωσε. Λύγισαν τα γόνατά της. Ηταν αποφασισμένη να τον αγγίξει, να τον αγκαλιάσει, να τον αγαπήσει γιατί λαχταρούσε να σωθεί. Κι έτσι προχώρησε. ήταν μια απόφαση που άλλαξε τη ζωή της. Οι πάντες σιωπούν. Εχουν μείνει εκστατικοί. Αφωνοι. Εκείνη το τολμά και γονατίζει ευλαβικά μπροστά στον Δάσκαλο και με τρεμάμενα χέρια αδειάζει το πολύτιμο μύρο πάνω στα κουρασμένα πόδια Του, ενώ από τα μάτια της τρέχουν ποτάμι τα δάκρυα κι αναμειγνύονται με το ευωδιαστό μύρο.

Η σκηνογραφία συνεχίζεται, προχωρεί κι άλλο, ξεπλέκει τα μακριά της μαλλιά κι’ αρχίζει να σφουγγίζει τα πόδια εκείνα που κάποιο δειλινό τα άκουσε η Εύα να περπατούν στον παράδεισο και κρύφτηκε από το φόβο της, ενώ με τα χείλη της τα φιλά ασταμάτητα και λέγει παρακαλετά: «Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων», από τα μάτια μου με τα οποία μέχρι χθες σαγήνευα τους εραστές μου. Λαχταρώ να «καταφιλήσω τους αχράντους Σου πόδας» γιατί θέλω να αποτυπώσω πάνω στα πόδια Σου το σημάδι της μετάνοιάς μου με αυτά τα ίδια χείλη μου με τα οποία μέχρι χτες διέγειρα τα κορμιά των ανδρών.

Μεγάλη Τρίτη. Πρωταγωνιστούν δύο άνθρωποι, μια πόρνη του δρόμου που «πάντες έσχον αυτήν» και τώρα την καταφρονούσαν, γιατί έκαναν τη δουλειά τους και την πέταξαν, κι’ ένας μαθητής του Χριστού, ο Ιούδας.

Αντιπροσωπεύουν δύο κόσμους διαμετρικά αντίθετους. Δύο οντολογίες ασύμπτωτες. Χάσμα μέγα τους χωρίζει. Εκείνη προέρχεται από τον υπόκοσμο, είναι «δυσώδης και βεβορβορωμένη». Είναι πόρνη. Χρόνια ολόκληρα πουλούσε το κορμί της για ένα κομμάτι πικρό ψωμί. Εκείνος, ο Ιούδας, ήταν μαθητής του πιο μεγάλου και διάσημου Δασκάλου που γνώρισε ποτέ η πλάση.

Εκείνη Τον αναζητά και Τον βρίσκει, κι εκείνος (ο Ιούδας) αν και Τον γνώριζε, δεν Τον ένοιωσε ποτέ. Δεν Τον αγάπησε ποτέ ειλικρινά. Τη στιγμή που εκείνη δείχνει όλη της την αγάπη στον Χριστό, ο Ιούδας Τον διαπραγματεύεται, μαθητής του αυτός!

Εκείνη, αν και πόρνη, τον αγάπησε, κι’ εκείνος αν και μαθητής Του τον πρόδωσε. Και ιδού έγινε η μεγάλη ανατροπή, η τρομακτική μεταμόρφωση: Ο βούρκος, η πόρνη δηλαδή, άρχισε να μοσχοβολά, κι από το στενό περιβάλλον του Χριστού άρχισε να βγαίνει ακατάσχετη και ανυπόφορη δυσοσμία, ο Ιούδας! Και οι δύο σημάδεψαν την ιστορία. Εκείνος απέκτησε «τριάκοντα αργύρια» και τον τίτλο του προδότη και χάθηκε. Κι εκείνη απέκτησε την «αίσθηση» του Θεού και έζησε μαζί του για πάντα, απόκτησε γνώση και θέαση Θεού, δηλαδή παράδεισο, γιατί αυτός είναι ο παράδεισος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαϊου, στα ελληνικά σχολεία διεξάγονταν οι εξετάσεις «PISA» (με τη συμμετοχή 660 σχολείων και συνολικά 12.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ