x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μεγάλος αριθμός επισκεπτών στον Αγιο Νικόλαο, στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν – 1.155 άτομα πήγαν στις 2/1

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2023 ο αριθμός των επισκεπτών Αμερικανών και άλλων εθνικοτήτων στον ιερό ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης ανήλθε στους 1.155, σύμφωνα με τις επίσημες καταμετρήσεις της εταιρείας ασφαλείας που υπάρχει στην είσοδο, η οποία μετρά κάθε εισερχόμενο επισκέπτη.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από τρεις εβδομάδες δόθηκε σε ολοκληρωτική λειτουργική χρήση ο ναός και συγκεκριμένα την παραμονή με εσπερινό και ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα. Στις Ακολουθίες προέστη ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος καθότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος απουσίαζε σε προσκυνηματική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα και το Αμάν.

Τα Θυρανοίξια του ναού τελέσθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 2 Νοεμβρίου του 2021 κατά την εν Αμερική επίσκεψή του, ενώ τα εγκαίνια στις 4 Ιουλίου του 2022 από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και συνέπεσαν με την έναρξη της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο ναός καταστράφηκε ολοσχερώς, ως γνωστόν κατά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και έκτοτε παρήλθε διάστημα 21 σχεδόν χρόνων λόγω ποικίλων εμποδίων και δυσκολιών για την ανοικοδόμησή του και ποσό ύψους πέραν των ενενήντα εκατομμυρίων. Η αποπεράτωση του ναού έγινε χάρη στην πρωτοβουλία και εργασία του Οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» με πρωτεργάτες τους Μιχάλη Ψαρό, Ντένις Μέχιελ και πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Καρλούτσο.

Τον σχεδιασμό του ναού έκανε ο αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα και την αγιογράφηση ο ιερομόναχος Λουκάς της Μοναστικής Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Ορους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στην 59η Περιφέρεια της Πολιτειακής Γερουσίας, ενόψει των προκριματικών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου, ανακοίνωσε, σε μια ειδική εκδήλωση, ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος και επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος (Gus Lambropoulos), σηματοδοτώντας την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ