x

Οικονομία

Μεγάλος αριθμός προσλήψεων (528.000) στις ΗΠΑ, παρά τις ανησυχίες

05 Αυγούστου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η έκρηξη των προσλήψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίστηκε τον προηγούμενο μήνα, με τους εργοδότες να αυξάνουν απροσδόκητα κατά 528.000 τις θέσεις εργασίας, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και της ανησυχίας για μια πιθανή ύφεση. Τον Ιούνιο, οι εργοδότες είχαν προβεί σε 398.000 προσλήψεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Παρασκευή, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%.

Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 – ένας άτυπος ορισμός της ύφεσης. Αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ισχυρή αγορά εργασίας έχει εμποδίσει την οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση.

Η αμερικανική αγορά εργασίας έχει αψηφήσει επανειλημμένα τους σκεπτικιστές κατά τη φετινή χρονιά. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μόνο 250.000 νέες θέσεις εργασίας αυτόν τον μήνα.

Υπάρχουν, φυσικά, πολιτικές επιπτώσεις αναφορικά με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή: Η αύξηση των τιμών και ο κίνδυνος ύφεσης είναι πιθανό να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν επιδιώκουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Εν συνόλω, το οικονομικό σκηνικό στη χώρα είναι ανησυχητικό: Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν — ο ευρύτερος δείτκης της οικονομικής παραγωγής — μειώθηκε τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο σημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός βρυχάται σε υψηλό 40 ετών.

Η ανθεκτικότητα της τρέχουσας αγοράς εργασίας, ειδικά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας – είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη μια ύφεση, αν και φοβούνται όλο και περισσότερο ότι βρίσκεται καθ’ οδόν. Τα ιστορικά στοιχεία δεν είναι απολύτως καθησυχαστικά: Το ποσοστό ανεργίας ήταν ακόμη χαμηλότερο – 3,5% – όταν ξεκίνησε μια 11μηνη ύφεση τον Δεκέμβριο του 1969.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας