x
 

Κοινωνία

Μειώθηκαν δραστικά οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Μαργαρίτα Κυριάκου, πρόσφατα ανακλήθηκε το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι ταξίδευαν στη χώρα τους μέσω των κατεχομένων.

Ερωτηθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο σχετικά με τις αφίξεις Σύρων, η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι, τον Μάιο, από την 1η μέχρι και τις 21-22 του μήνα, καταγράφηκαν αφίξεις, από θάλασσα και ξηρά, 202 ατόμων, τα 75 εκ των οποίων ήταν Σύροι. Η κ. Κυριάκου σημείωσε τον χαμηλό αριθμό μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι, στο Πουρνάρα υπάρχουν συνολικά 312 άτομα, και ότι τέτοιοι αριθμοί καταγράφηκαν τελευταία φορά το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού, που είχαν περιοριστεί πολύ οι μετακινήσεις, και το 2018. Στο κέντρο φιλοξενίας Λίμνες βρίσκονται περίπου 250 άτομα και στο κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας Κοφίνου 280, σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη, ότι, από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο αναστολής εξέτασης του αιτήματος συμπληρωματικής προστασίας, 170 Σύροι μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας Κοφίνου όπου τους προσφέρθηκε διαμονή και σίτιση. Πρόσθεσε ότι 129 από αυτά τα άτομα αποποιήθηκαν της φιλοξενίας και δήλωσαν διευθύνσεις διαμονής στη Δημοκρατία και έφυγαν από το κέντρο. Είπε ότι γίνονται τακτικά έλεγχοι από την Αστυνομία για να εξακριβωθεί ότι όντως διαμένουν στις διευθύνεις που δήλωσαν και ότι δεν εργάζονται, καθώς, δεν έχουν το δικαίωμα να εργαστούν, εφόσον, προς το παρόν δεν εξετάζονται οι αιτήσεις συμπληρωματικής προστασίας.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, πρόσφατα ανακλήθηκε το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους, οι οποίοι, διαπιστώθηκε ότι ταξίδευαν στη χώρα τους μέσω των κατεχομένων. Ερωτηθείσα από το «ΚΥΠΕ», σημείωσε ότι αυτά τα άτομα δεν μπορούν πλέον να εργαστούν στην Κύπρο, και, αν επιθυμούν, μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία, μέσω του μηχανισμού εθελούσιων επιστροφών.

Ανέφερε ακόμη ότι συνεχίζονται οι επιστροφές, με περίπου 4.500 άτομα που διέμεναν παράνομα στη χώρα να έχουν επαναπατριστεί μέχρι σήμερα φέτος. Τον Απρίλη, έγιναν 1.014 επιστροφές, που είναι σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι που έγιναν 595 επιστροφές, σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι 10 Σύροι έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από την Κύπρο μέσω του μηχανισμού εθελούσιων επιστροφών.

Αναγκαστική επιστροφή

Στο μεταξύ, κοινή πτήση αναγκαστικής επιστροφής μεταναστών που διέμεναν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου, με τη συνεργασία των Αρχών της Κύπρου και της Ελλάδας, υπό τον συντονισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αστυνομία Κύπρου, σημειώνοντας ότι, μέχρι σήμερα, το 2024, συνολικά 4.491 πρόσωπα έχουν επαναπατριστεί.

Πρόκειται για την έβδομη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου σε κοινές επιχειρήσεις του Frontex για επαναπατρισμό υπηκόων τρίτων χωρών, κατά το 2024, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας της Δύναμης. Στη διεθνή επιχείρηση συμμετείχαν μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ), σημειώνεται.

«Μέχρι σήμερα, το 2024, συνολικά 4.491 πρόσωπα, που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο, έχουν επαναπατριστεί, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αστυνομίας και των Αρχών της Δημοκρατίας, για επαναπατρισμό υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι, κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, είχαν επαναπατριστεί 3.489 πρόσωπα.

«Οι προσπάθειες της Αστυνομίας για μεγιστοποίηση του αριθμού επαναπατρισμών, συνεχίζονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συλλήψεις παρανόμων

Σε οκτώ συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία σε υπό ανακαίνιση υποστατικό στην επαρχία Αμμοχώστου, έξι για παράνομη απασχόληση και δύο για παράνομη παραμονή στη Δημοκρατία.

Σε ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας της Αστυνομίας αναφέρεται ότι «μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) μαζί με μέλη του Υπουργείου Εργασίας, διενήργησαν χθες συντονισμένη επιχείρηση στο πλαίσιο πάταξης της αδήλωτης εργασίας, ταμείου προνοίας, κατώτατου μισθού και παράνομης εργοδότησης, σε υπό ανακαίνιση υποστατικό στην επαρχία Αμμοχώστου».

Από εξετάσεις που ακολούθησαν, «εντοπίστηκε ο εργοδότης των τεσσάρων προσώπων, ηλικίας 69 ετών, ο οποίος ανακρίθηκε και φέρεται να παραδέχτηκε τη διάπραξη των αδικημάτων, ενώ αναμένεται να εντοπιστούν και οι εργοδότες των υπολοίπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ζορίζονται υπό το βάρος της εργασίας για την οποία πληρώνονται και του καθήκοντος να φροντίζουν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ