x
 

Πολιτική

Μελέτη δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη – Χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

27 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου για παραγωγή ηλεκτρισμού συζήτησε ο Γενικός Διευθυντής Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, Μάριο Νάβα, με εκπρόσωπους των δύο κοινοτήτων, με τις δύο πλευρές να αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία για να προχωρήσει το έργο.

Η προκαταρκτική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 36 MW στη νεκρή ζώνη, ο οποίος θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά και συσσωρευτές με δυναμικότητα αποθήκευσης τριών ωρών.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση των διαθέσιμων επιλογών αποτελεί τη βάση στην οποία οι δύο κοινότητες μπορούν να συζητήσουν τις βασικές πτυχές του έργου, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία του, τις προτεινόμενες τεχνολογικές και τεχνικές λύσεις, τη χρηματοδότηση της επένδυσης και τους τρόπους κοινής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα επόμενα βήματα, η Επιτροπή δηλώνει είναι έτοιμη να παρέχει τη στήριξή της για την προετοιμασία και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

«Το έργο αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες» ανέφερε ο κ. Νάβα σε γραπτή δήλωση. «Μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δύο κοινότητες, να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ».

«Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία μια νέα απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών αναζητά κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Προτρέπω, λοιπόν, τις κοινότητες να συμφωνήσουν για όλες τις λεπτομέρειες το συντομότερο δυνατόν, ώστε το έργο να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη φάση», τόνισε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δημιουργία εγκατάστασης αποθήκευσης θα αποτελεί καινοτομία για την Κύπρο η οποία θα συνεισφέρει στην καλύτερη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας πέρα από τις ώρες ηλιοφάνειας.

Η Κομισιόν σημειώνει πως εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινοτήτων, το έργο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα ενισχύσει τη δικοινοτική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης όσον αφορά τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και στις δύο κοινότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος είπε ότι εργάζονται συνεχώς για διαλεύκανση της υπόθεσης της Μονής Αββακούμ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ