x
 

Οικονομία

Μελίνα Ταπραντζή – Επιχειρηματικότητα και προσφορά με γυναικεία υπογραφή

25 Δεκεμβρίου 2020

Ηταν δύσκολο στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης (στα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα) να σκέφτεται κανείς δημιουργικά και με αισιοδοξία. Η Μελίνα Ταπραντζή, όμως, το τόλμησε. Το 2013 ίδρυσε την «Wise Greece», μία κοινωνική επιχείρηση που προωθεί τοπικά προϊόντα και σήμερα, σχεδόν επτά χρόνια μετά, παρά τις αντιξοότητες λόγω πανδημίας (εκτός όλων των άλλων), βλέπει τους κόπους της να αποφέρουν καρπούς. Επιστέγασμα των προσπαθειών της δε ήταν να τιμηθεί φέτος με το βραβείο SDGs and Her ως μία από τις επτά γυναίκες παγκοσμίως των οποίων η δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της Παγκόσμιας Ατζέντας Βιωσιμότητας 2030. Για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα η νέα αυτή γυναίκα και δραστήρια επιχειρηματίας μίλησε στο «Γυναίκα».

Τι είναι η Wise Greece και ποιοι είναι οι βασικοί της στόχοι;

Μελίνα Ταπραντζή: Η Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική Κίνηση, που βοηθά τους μικρούς Ελληνες παραγωγούς τροφίμων να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μετατρέπει το κέρδος από την πώλησή τους σε τρόφιμα για ορφανοτροφεία, συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία.

Ετσι, ο σκοπός είναι διπλός! Από τη μία πλευρά, ενισχύονται οι πωλήσεις των Ελλήνων παραγωγών, άρα και η ελληνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα επιτελείται ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, αφού εξασφαλίζουμε το πιο βασικό αγαθό για τους συνανθρώπους μας… τη διατροφή! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Wise Greece δεν αποδίδει ποτέ χρήματα, παρά μόνο τρόφιμα σε εκείνους που έχουν μεγάλη ανάγκη.

Σήμερα, η Wise Greece συνεργάζεται με 100 μικρούς παραγωγούς τροφίμων με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, ενώ έχει καταφέρει να διαθέσει δωρεάν περισσότερους από 50 τόνους τροφίμων στα Ιδρύματα της χώρας. Παράλληλα, η Wise Greece έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία, που αναγνώρισαν το κοινωνικό της έργο, όπως το Βραβείο Νησίδες Ποιότητας από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, το European Social Challenges Award, το Future Generations Award και το BeMed Award από το Ιδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό.

Τιμηθήκατε φέτος με το βραβείο SDGs and Her ως μία από τις επτά γυναίκες παγκοσμίως των οποίων η δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της Παγκόσμιας Ατζέντας Βιωσιμότητας 2030. To βραβείο αυτό εκτός από τιμή αποτελεί παράλληλα και ευθύνη;

Μ. Ταπραντζή: Πράγματι ήταν πολύ μεγάλη τιμή που επιλέχθηκα από τα Ηνωμένα Εθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα, για να παραλάβω αυτό το Βραβείο ως ιδρύτρια της Wise Greece και αξίζει να τονίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που φτάνει ένα τέτοιο βραβείο στη χώρα μας! Είναι όμως αρκετά μεγάλο και το βάρος της ευθύνης, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Φιλοδοξούμε λοιπόν, αυτή η βράβευση να ενημερώσει και να εμπνεύσει! Να αποτελέσει την αφορμή για να ενημερωθούν οι Ελληνες για την Παγκόσμια Ατζέντα Βιωσιμότητας, να αγκαλιάσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και να ανακαλύψουν τους τρόπους που ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή. Νιώθουμε λοιπόν, ότι με το βραβείο SDGs and Her βάλαμε κατά κάποιο τρόπο την Ελλάδα στον «παγκόσμιο χάρτη βιωσιμότητας», αλλά έχουμε αρκετή δουλειά ως πολίτες για να επιτύχουμε την πολυπόθητη πρόοδο στην εφαρμογή της ατζέντας βιωσιμότητας.

Στην Ελλάδα κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος της βιωσιμότητας;

Μ. Ταπραντζή: Πολύ εφικτός! Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά κοινωνικά ή περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ελλάδα, τα οποία δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί επαρκώς, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οπότε υπάρχει πρόσφορο έδαφος βελτίωσης. Αυτό που λείπει όμως είναι η ενημέρωση γύρω από τις έννοιες της βιωσιμότητας, ώστε να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης, η κάθε εταιρεία και η εκάστοτε κυβέρνηση, ότι η βιωσιμότητα δεν είναι μία «μόδα» ή κάτι που «καλό είναι να το έχουμε». Είναι αναγκαιότητα και προϋπόθεση για την επιβίωσή μας.

Πόσο δύσκολο τελικά είναι για μια γυναίκα εκτός όλων των άλλων ρόλων της να είναι και επιχειρηματίας;

Μ. Ταπραντζή: Προφανώς και είναι πάρα πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η επιχειρηματικότητα απαιτεί πλέον ένα πολύ μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας, καθώς -όπως μας δίδαξε και η πανδημία- τα δεδομένα αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Αν εξαιρέσουμε όμως την κοινωνική ή οικογενειακή πίεση που δέχεται μία γυναίκα επαγγελματίας, έχω την αίσθηση ότι τη σκληρότερη κριτική την ασκούμε εμείς οι γυναίκες στον εαυτό μας! Εμείς είμαστε εκείνες που βάζουμε εμπόδια, εμείς κρατάμε πολλές φορές τον εαυτό μας πίσω και εμείς υψώνουμε ασπίδες γύρω μας για να δείξουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα χωρίς βοήθεια! Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, ότι ευτυχώς όλα αυτά συζητιούνται πια ανοιχτά και κατά κάποιο τρόπο επαναπροσδιορίζονται οι ισορροπίες, ώστε να μπορέσει η κάθε γυναίκα να ακολουθήσει τα επαγγελματικά της όνειρα, χωρίς να χρειαστεί να «θυσιάσει» όλους τους άλλους ρόλους στη ζωή της.

Στην περίπτωση της Wise Greece έχουμε να κάνουμε με επιχειρηματικότητα και προσφορά μαζί. Τι απαιτείται για να μπορέσει κανείς για να τα συνδυάσει αυτά τα δύο;

Μ. Ταπραντζή: Η κοινωνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται ουσιαστικά σε μία «γκρι ζώνη», ανάμεσα στην κλασική επιχειρηματικότητα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ετσι, ένας κοινωνικός επιχειρηματίας, πρέπει για να είναι επιτυχημένος να έχει στοιχεία και από τους δύο «κόσμους». Να έχει με άλλα λόγια την αναλυτική σκέψη, το όραμα και την προσαρμοστικότητα ενός κλασικού επιχειρηματία, αλλά και την ενσυναίσθηση ή την ευαισθησία που σε οδηγούν στο να θέλεις να προσφέρεις στην κοινωνία.

Κάντε μας έναν μικρό απολογισμό της δράσης της Wise Greece μέχρι σήμερα. Πήγε καλύτερα από τις προσδοκίες σας; Hταν πράγματα που θέλατε να κάνετε και δεν μπορέσατε;

Μ. Ταπραντζή: Τo 2020 ήταν μία χρονιά που αλλιώς τη σχεδιάσαμε όλοι και αλλιώς μας βγήκε!

Αρα, αρκετά project που είχαμε σχεδιάσει, είναι λογικό να μην μπόρεσαν να υλοποιηθούν. Παρ’ όλα αυτά, είχαμε την ευκαιρία να ανταποκριθούμε στην κρίση και να προσφέρουμε κάποιες λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε ο Covid-19.

Για παράδειγμα, δημιουργήσαμε ένα open call, όπου καλέσαμε τους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας να συμμετάσχουν στη Wise Greece, ώστε να τους βοηθήσουμε με την προώθηση των προϊόντων τους, ενώ λανσάραμε και τη δράση Hope Boxes όπου μεγάλες εταιρείες αγοράζουν κουτιά με προϊόντα των παραγωγών της Wise Greece, τα οποία δωρίζονται στα Ιδρύματα που αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών τροφίμων.

Τα επόμενα σχέδια της Wise Greece ποια είναι;

Μ. Ταπραντζή: Στα πολύ άμεσα σχέδιά μας είναι η εφαρμογή του προγράμματος Wise Greece Academy που υποστηρίζεται από το EEA Grants του Active Citizens Fund και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε Αθήνα και επαρχία και θα δώσει την ευκαιρία σε ευάλωτες ομάδες να λάβουν τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να γίνουν παραγωγοί τροφίμων ή να εργαστούν στον Αγρο-διατροφικό τομέα, για να αποκτήσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Στα νέα παιδιά, και δη στις νέες γυναίκες, που θέλουν να κινηθούν επιχειρηματικά τι συμβουλές θα δίνατε;

Μ. Ταπραντζή: Θα πω αυτό που μου είχε πει εμένα μία γυναίκα στο ξεκίνημα της Wise Greece, να μην φοβάμαι τον φόβο! Πολλές φορές δεν φοβόμαστε πραγματικά την αποτυχία ή την αβεβαιότητα, αλλά φοβόμαστε να μην μας δημιουργηθεί το αίσθημα του φόβου, το οποίο φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει! Επίσης, όλοι γύρω της θα της λένε να μην το κάνει, ότι «αυτό δεν γίνεται», ότι «δεν θα τα καταφέρεις». Σε αυτή την περίπτωση να σκέφτεται αυτό που έλεγε και ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela) «Ιt always seems impossible, until it’s done».

Βασίλης Κουτσίλας 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στον ορισμό νέας προθεσμίας, έως την 1η Μαρτίου 2024 (αντί της 22/2/2024), για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το τρέχον έτος, προχώρησαν με κοινή τους απόφαση ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ