x
 

Πολιτισμός

Μενδώνη: Στηρίζουμε έμπρακτα το ελληνικό τραγούδι

09 Απριλίου 2024

ΑΘΗΝΑ.  Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα το ελληνικό τραγούδι και τους Ελληνες δημιουργούς διατράνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την έναρξη συζήτησης επί της Αρχής του σχετικού νομοσχεδίου για την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού.

«Για πρώτη φορά περιλαμβάνονται ρυθμίσεις ιδιαίτερα σημαντικές για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ελληνική μουσική και το ελληνόφωνο τραγούδι», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και υπογράμμισε ότι δημιουργείται «ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομίας» και μια πολιτική «προστασίας και διάχυσης της ελληνικής γλώσσας, ως βασικός φορέας της οποίας είναι το ελληνόφωνο τραγούδι».

Η κ. Μενδώνη, επισήμανε ότι είμαστε σε μια εποχή που «υπάρχει καθίζηση της μουσικής βιομηχανίας παγκοσμίως και αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο», όπως και ότι στην χώρα μας συμβαίνει ό,τι σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή «αυτό που επικρατεί είναι η αγγλοσαξονική μουσική βιομηχανία».

Η πρωτοβουλία αυτή, είπε η Υπουργός, «στηρίζει έμπρακτα το ελληνικό τραγούδι, τους Ελληνες συνθέτες και θωρακίζει την προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο» σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Απαντώντας στην κριτική του νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση, η Υπουργός καταλόγισε «επανάληψη επί πέντε χρόνια της ίδιας επιχειρηματολογίας» που «έχει μια αρκετά ρηχή προσέγγιση στα θέματα του Πολιτισμού» και αγνοεί ότι «η κοινωνία σας αγνόησε τελικά εμφαντικά» στις εκλογές. Αναγνώρισε ότι ίσως, ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα έπρεπε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα, αλλά «δεν μπορεί να ακούγεται αυτή η κριτική από κόμματα που κυβέρνησαν επί πενταετίες και δεκαετίες». Ρώτησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ εάν «είστε υπέρ της προστασίας του ελληνόφωνου τραγουδιού και κατ’ επέκταση των δημιουργών τους, γιατί από την τοποθέτηση της εισηγήτριας αυτό δεν διαφάνηκε».

Η κ. Μενδώνη απέρριψε ότι θεσπίζονται αλόγιστα Συμβούλια και Επιτροπές για την προστασία της άυλης κληρονομίας, διευκρίνισε ότι η υφιστάμενη Επιστημονική Επιτροπή αναβαθμίζεται σ’ ένα Κεντρικό Συμβούλιο γιατί η προστασία αυτής της άυλης κληρονομίας καθίσταται απόλυτα επιτακτική, λόγω της παγκοσμιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής που δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την διαβίωση και επιβίωση των φορέων της πολιτιστικής κληρονομίας. Γι’ αυτό και στην σύνθεση του νέου Συμβουλίου υπάρχει συμμετοχή συναρμοδίων υπουργείων, καθώς μιλάμε για ζώσα άυλη πολιτιστική κληρονομιά και όχι για μουσιακή κληρονομιά.

Για τις διατάξεις που αφορούν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και το ελληνόφωνο τραγούδι ή ηχογραφήματα τόνισε ότι «τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό, όλα είναι σε μια προαιρετική βάση. Συνεπώς, η φυσιογνωμία κανενός ραδιοφωνικού σταθμού δεν αλλάζει, εάν δεν θέλει να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις». Για την εισαγωγή του 40% ελληνόφωνου τραγουδιού σε περιορισμένους κοινόχρηστους χώρους εξήγησε η Υπουργός ότι αυτό «δεν μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους χώρους γιατί τότε θα είχαμε ευθεία παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία και θα αντέβαινε άρθρα του Συντάγματος και των Συνθηκών». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, περιορίζεται «χωρο-χρονικά» σε δύο συγκεκριμένους χώρους ειδικά για τα τουριστικά καταλύματα και αυτό υπό την αίρεση ότι ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής αυτών των ξενοδοχειακών καταλυμάτων θα θελήσει να έχει μουσική σε αυτούς τους χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ηταν από τους ανθρώπους που από τη θέση του υφυπουργού Υγείας και στη συνέχεια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κατά την κρίσιμη διετία 2020-2021 έδωσε μάχη (επιτυχημένη κατά γενική ομολογία) κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ