x

Πολιτισμός

Μενδώνη: Την αναδρομική έκθεση του Κων. Παρθένη εγκαινίασε στην Εθνική Πινακοθήκη

06 Ιουλίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Τα εγκαίνια της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης «Κωνσταντίνος Παρθένης: Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του», πραγματοποίησε χθες στην Εθνική Πινακοθήκη,η  υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση Έλληνα καλλιτέχνη στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και την τελευταία έκθεση που σχεδίασε και υλοποίησε η πρόσφατα εκλιπούσα διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

«Όταν εγκαινιάζουμε μία έκθεση», είπε η Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ,  «είναι  μία στιγμή πολύ σημαντική, καθώς οι θησαυροί ενός μουσείου μοιράζονται, επικοινωνούν, γίνονται κτήμα του μεγάλου κοινού. Αυτή η αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας, αλλά και για την Εθνική Πινακοθήκη, που παρουσιάζει στο κοινό της, ολοκληρωμένα, το έργο ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς της ελληνικής εικαστικής τέχνης. Ωστόσο», συνέχισε η υπουργός, «αυτή είναι η πρώτη φορά που είμαστε  στην Εθνική Πινακοθήκη  χωρίς τη Μαρίνα. Κι αυτό το λέω με πολύ μεγάλη συγκίνηση. Η Μαρίνα συνέλαβε, σχεδίασε και υλοποίησε την έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο πείσμα της, εκείνο που από μικρό κορίτσι, της έδινε την ακατάβλητη, ανατρεπτική  δύναμη να πετυχαίνει τους στόχους της. Αυτό το πείσμα είναι, που τη βοήθησε να συνεχίσει να εργάζεται γι αυτή την εμβληματική έκθεση, μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστεύοντας ότι ακόμη και αυτό που συνέβη, μπορούσε να το ξεπεράσει. Αυτό είναι, πριν φύγει, το τελευταίο της έργο για την Εθνική Πινακοθήκη και, όπως η ίδια είχε πει, “μας το προσφέρει με όλη της την αγάπη για τον Παρθένη, για την Πινακοθήκη, για την ελληνική τέχνη”».

Απευθυνόμενη στη νέα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η Λίνα Μενδώνη είπε: «Αγαπητή Συραγώ, παραλαμβάνεις την Εθνική Πινακοθήκη, ως ένα απόλυτα σύγχρονο μουσείο, με όλες τις δυνατότητες και τις προοπτικές και τις προδιαγραφές που δείχνουν το δρόμο του μέλλοντος, μία Πινακοθήκη που μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων. Ειλικρινά, εύχομαι από καρδιάς, μεταφέροντας και τα αισθήματα των συνεργατών μου, να ξεκινήσεις ένα νέο, δημιουργικό κεφάλαιο για την Πινακοθήκη, ανοίγοντας την στο ελληνικό κοινό – ακόμη δεν την γνωρίζει- αλλά και σε όλο τον κόσμο, στο νέο βήμα της  προσωπικής σου σταδιοδρομίας. Αυτό νομίζω ότι θα είναι η καλύτερη ενθύμηση της Μαρίνας Λαμπράκη- Πλάκα».
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 150 ζωγραφικά έργα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Παρθένη.
Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους έργων, σχεδίων και τεκμηρίων του Κωνσταντίνου Παρθένη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη δωρεά των παιδιών του.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν,  ο υφυπουργός Πολιτισμού , Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο  γγ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου , η γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη και ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης, Απόστολος Μπότσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Η όξυνση στο πολιτικό πεδίο της Ελλάδας όχι μόνο συντηρείται, αλλά εντείνεται και η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι ένα ζήτημα το οποίο εργαλειοποιεί η αντιπολίτευση, καθώς ακόμη και το μέχρι τούδε ήπιο στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, ανεβάζει τους τόνους και επιτίθεται, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά στον Πρωθυπουργό.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας