x
 

Πολιτική

Μεσάζοντες και «κράχτες» για ξεπούλημα περιουσιών στην Αμμόχωστο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο ευρύτερο τουρκικό σχεδιασμό, στους βασικούς άξονες πολιτικής, που καθορίζονται με κινήσεις τακτικής εντάσσεται η κινητικότητα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την αγοραπωλησία τριών ξενοδοχείων στα Βαρώσια, έχουν κτυπήσει καμπανάκι, είτε πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, που δημιουργεί προηγούμενο και δυναμική, είτε εντάσσεται στην εκστρατεία ξεπουλήματος ελληνοκυπριακών περιουσιών. Ο στόχος είναι η επιβολή τετελεσμένων και η διαμόρφωση ενός ασφυκτικού κλοιού γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία για να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους.

Στην περίπτωση της Αμμοχώστου ενόψει και των ενεργειών, που ξεκίνησαν για εποικισμό της κατεχόμενης περιοχής, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι κινούνται με στόχο τις ελληνοκυπριακές περιουσίες.

* Τουρκικές και τουρκοκυπριακές εταιρείες προσεγγίζουν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες και τους δελεάζουν για να πωλήσουν τις περιουσίες τους.

* Ξένα ιδρύματα, που θέλουν να επενδύσουν μετά που προσεγγίστηκαν από την τουρκική πλευρά, αναζητούν ιδιοκτήτες.

* Στο παζλ εντοπίζονται και Ελληνοκύπριοι μεσάζοντες. Υπάρχουν περιπτώσεις γραφείων, που ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με την ανάπτυξη γης στις ελεύθερες περιοχές, που βολιδοσκοπούν ιδιοκτήτες για να πωλήσουν τις περιουσίες τους. Γραφεία έχουν παρουσιάσει και ενδιαφερόμενους αγοραστές από το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Η κατοχική πλευρά στοχεύει να περάσει τις περιουσίες σε τουρκικά χέρια και ενόψει τούτου αναζητεί κράχτες. Δηλαδή, ανθρώπους που θα ερευνήσουν, θα βρουν τους ιδιοκτήτες και θα διαφημίσουν τους αγοραστές. Μερικές φορές οι αγοραστές είναι βιτρίνα και πίσω από αυτούς είναι το τουρκικό κράτος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην «επιτροπή αποζημιώσεων», έχουν υποβληθεί πέραν των 300 αιτήσεων, από ιδιοκτήτες με περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Σημειώνεται συναφώς ότι τον Ιούλιο του 2021 είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα μικρής περιοχής, που υπολογίζεται ότι καλύπτει το 3% της περίκλειστης και η οποία γειτνιάζει με τις ήδη εποικισμένες περιοχές. Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό, έχει ανοίξει μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου και έχουν επιδιορθωθεί δρόμοι και κτίρια της περιοχής. Το κατοχικό καθεστώς θέλει να παρουσιάσει μια πόλη, που να μπορεί να λειτουργήσει και πέραν των έργων υποδομής, την επιδιόρθωση κτιρίων. Τι άλλο χρειάζεται; Ανθρώπους να διαμένουν.

Με την πρόσφατη υπόθεση αγοραπωλησίας των τριών ξενοδοχείων, το ζήτημα το οποίο προκύπτει είναι το γεγονός ότι τα κτίρια βρίσκονται στη στρατιωτική ζώνη. Δεν βρίσκονται στο 3%, στο οποίο έγινε άρση της στρατιωτικής ζώνης. Είναι προφανώς γι’ αυτό, μεταξύ άλλων ζητημάτων, που η λεγόμενη επιτροπή, ανέφερε ότι η αίτηση επιστράφηκε λόγω ελλιπών εγγράφων. Επειδή δε τούτο έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, δεν αποκλείεται για προφανείς λόγους η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου να αφαιρεθεί από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής, «επιτρέποντας» έτσι να αρχίσουν να γίνονται πράξεις αγοραπωλησίας.

Η πολιτική διάσταση

Είναι σαφές πως το θέμα της Αμμοχώστου εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό επιβολής, που προωθεί η κατοχική Τουρκία. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από άξονες πολιτικής, που συνθέτουν την μεγάλη εικόνα των τουρκικών επιδιώξεων.

Πρώτο, οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η διενέργεια παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας. Στόχος το «γκριζάρισμα» περιοχών και η λεηλασία του φυσικού πλούτου. Η Αγκυρα θέλει να έχει ρόλο, λόγο και μερίδιο από το φυσικό αέριο.

Δεύτερο, με τις κινήσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, στοχεύει στην επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους και την εξουδετέρωση της οποιασδήποτε προοπτικής συνεννόησης. Το εδαφικό -αυτός είναι ο στόχος- τελειώνει οριστικά εάν εποικιστεί η περίκλειστη και τουρκοποιηθούν περιουσίες.

Τρίτο, συστηματικά και μεθοδικά αυξάνεται η τουρκική παρουσία στο νησί. Το δημογραφικό αποτελούσε πάντα σημαντικό εργαλείο της πολιτικής της κατοχικής δύναμης. Κάθε μήνα παραχωρείται σε 500 Τούρκους έποικους «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους. Οι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα υπολογίζονται σε 140.000, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες τουρκικές εκλογές. Το θέμα του πληθυσμού καθορίζει σημαντικά τις εξελίξεις και επιβάλλει όρους και στο εσωτερικό των κατεχομένων αλλά πρωτίστως επηρεάζει και τη διαχείριση του Κυπριακού.

Τέταρτο, προβάλλεται συστηματικά και πιεστικά το αφήγημα για την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας της αποσχιστικής οντότητας πριν από κάθε συζήτηση, από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Είναι προφανές ότι το αφήγημα αυτό στηρίζεται στην προώθηση και την υλοποίηση των τριών πρώτων επιδιώξεων, μεθοδεύσεων. Για την κατοχική Τουρκία το ζητούμενο είναι να κερδίσει έδαφος, θάλασσα και κυριαρχία, αναγνώριση και για πετύχει τούτο έχει διαμορφώσει διάφορα εργαλεία πίεσης. Και να μην επιτύχει σε όλα, θα κερδίσει κάποια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σημαντικό βήμα σε σχέση με την επαναξιολόγηση της κατάστασης της Συρίας και τον χειρισμό των μεταναστών που φτάνουν από τη χώρα, αποτέλεσε η συζήτηση στην Υπουργική Σύνοδο για την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 16-17 Μαΐου, όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των κρατών που συμμετείχαν.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ