x

Κοινωνία

Μεστή μηνυμάτων η επίσκεψη του Πάπα: Μετατροπή της Κύπρου σε γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης

03 Δεκεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. «Εδώ στην Κύπρο αναπνέω λίγο από τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων όπου η αρχαιότητα και η ποικιλία των χριστιανικών παραδόσεων εμπλουτίζουν τον προσκυνητή», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας στο στάδιο ΓΣΠ.

«Αυτό είναι καλό για μένα και είναι ωραίο να συναντώ κοινότητες πιστών που ζουν το παρόν με ελπίδα, που είναι ανοιχτοί στο μέλλον και μοιράζονται αυτόν τον ορίζοντα με όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Σκέφτομαι, με ιδιαίτερο τρόπο, τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, με τους οποίους θα έχω την τελευταία μου συνάντηση σε αυτό το νησί μαζί με διάφορους αδελφούς άλλων χριστιανικών θρησκευμάτων», είπε ο Πάπας.

Η δεύτερη ημέρα της ιστορικής του επίσκεψης ξεκίνησε στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ο Πάπας είχε αρχικά συνάντηση με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Κύπρου και μετά συναντήθηκε με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Ποντίφικας έστειλε μηνύματα ενότητας αλλά και μετατροπής της Κύπρου σε μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως. «Αμέτρητα πλήθη αγίων που, ενωμένοι στην Μία Ουράνια Εκκλησία, μας προτρέπουν να πλεύσουμε μαζί προς το λιμάνι που όλοι λαχταρούμε. Από ψηλά μας καλούν να κάνουμε την Κύπρο, που είναι ήδη μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως, μια γέφυρα μεταξύ Ουρανού και Γης. Ας γίνει προς δόξα της Υπεραγίας Τριάδος για το δικό μας καλό και όλων των ανθρώπων».

Θεία λειτουργία από τον πάπα Φραγκίσκο στο ΓΣΠ, στη Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου, 2021. (AP Photo/Petros Karadjias)

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού αναφέρθηκε στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος, Εκκλησία και λαός, για δικαίωση από το 1974, κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να βοηθήσει στο ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, όπως είχε πράξει και ο προκάτοχος του.

«Προσβλέπουμε και στη δική Σας βοήθεια, Αγιώτατε, για περιφρούρηση και σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πολιτισμού, οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία», είπε.

Ενα ιδιαίτερο  μήνυμα έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος στη Χρυσή Βίβλο της Αρχιεπισκοπής.

«Προσκυνητής στην Κύπρο, μαργαριτάρι της ιστορίας και της πίστεως, επικαλούμαι από τον Θεό ταπείνωση και κουράγιο να βαδίσουμε μαζί προς την πλήρη ενότητα και να δώσουμε στον κόσμο, κατά το παράδειγμα των Αποστόλων, ένα αδελφικό μήνυμα παρηγοριάς και μια ζωντανή μαρτυρία ελπίδας.

Μακαριώτατε, σας ευχαριστώ που μιλήσατε για τη Μητέρα Εκκλησία, ανάμεσα στους ανθρώπους. Αυτός είναι ο τρόπος που μας χρίζει ποιμένες. Ας προχωρήσουμε μαζί σε αυτό το μονοπάτι. Και σας ευχαριστώ πολύ που μιλήσατε για διάλογο».

Στο ΓΣΠ για Λειτουργία

Θεία λειτουργία από τον πάπα Φραγκίσκο στο ΓΣΠ, στη Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου, 2021. (AP Photo/Petros Karadjias)

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έφτασε στο ΓΣΠ στις 10 χθες το πρωί και τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στο στάδιο στήθηκε μεγάλη εξέδρα και γύρω στις επτά χιλιάδες πιστοί από την Κύπρο και άλλες χώρες ήταν παρόντες. Ο κόσμος κρατούσε σημαίες, της Κύπρου, του Βατικανό και του Λιβάνου. Πολλοί έφεραν φανέλες με τυπωμένη τη φωτογραφία του Πάπα. Υπήρχαν και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης με σημαίες των χωρών τους. Εκτός σταδίου στήθηκαν γιγαντοοθόνες για τη Θεία Λειτουργία για να μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι πιστοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισιτήριο για είσοδο στον χώρο. Τα μέτρα ήταν δρακόντεια και στο χώρο υπερίπτατο ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Ο Πάπας έφτασε στο χώρο με τη συνοδεία του. Χορωδία έψελνε ύμνους στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Στη Θεία Λειτουργία αναγνώστηκε απόσπασμα από τον Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο με πρωταγωνιστές δύο τυφλούς.

Θεία λειτουργία από τον πάπα Φραγκίσκο στο ΓΣΠ, στη Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου, 2021. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Ο Πάπας απευθύνθηκε με μήνυμα στους πιστούς αναφερόμενος ακριβώς στους δύο τυφλούς λέγοντας ότι παρά την κατάστασή τους, και οι δύο «βλέπουν» αυτό που είναι πραγματικά σπουδαίο, δηλαδή αναγνωρίζουν τον Ιησού ως τον Μεσσία που ήρθε στον κόσμο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι τα μηνύματα από το απόσπασμα αυτό είναι ότι πρέπει να πλησιάσουμε τον Κύριο με στόχο να μας θεραπεύει. Είπε ότι αυτό έκαναν και οι δύο τυφλοί διότι αντιλαμβάνονται ότι, μέσα στο σκοτάδι της ιστορίας, Εκείνος είναι το φως που φωτίζει τις νύχτες της καρδιάς και του κόσμου.

Διαμαρτυρία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Πάπα πραγματοποιήθηκε έξω από το ΓΣΠ, την ώρα που εντός του σταδίου γινόταν η Θεία Λειτουργία. Τα πανό έγραφαν συνθήματα όπως «Δεν υποκύπτουμε στη PaxVaticana», «Ορθοδοξία = Ελευθερία, Πάπας = Παγκοσμιοποίηση», «Τον Πάπα να καταράσθε, αυτός θα είναι η αιτία». Πριν την άφιξη του Πάπα είχε γίνει μια σύλληψη 43χρονου για κατοχή μαχαιριού.

Θεία λειτουργία από τον πάπα Φραγκίσκο στο ΓΣΠ, στη Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου, 2021. (AP Photo/Petros Karadjias)

Πρόσκληση από Τατάρ

Πρόσκληση να επισκεφθεί το ψευδοκράτος, απηύθυνε στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο λαοί», όχι μόνο οι χριστιανοί Ε/κ, αλλά και οι μουσουλμάνοι Τ/κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με μισόλογα και υπεκφυγές τα Ηνωμένα Εθνη αποφεύγουν να σχολιάσουν την ξεκάθαρη μεροληπτική τακτική που ακολουθούν στο ζήτημα της Κύπρου και να ερμηνεύσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στις εκθέσεις του.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.